Top 50

2019.12.12. 13:45

Bizakodásra adnak okot Nógrád gazdasági mutatói

Szűkebb hazánk helyzetéhez és lehetőségeihez képest sikeres és eredményes gazdasági évet zárt – derül ki az idei Top 50 kiadványból, amit szerdán Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban mutattak be. A kötet immár tizennegyedik alkalommal látott napvilágot a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nógrád Megyei Adó-és Vámigazgatóság, valamint a Nógrád Megyei Hírlap gondozásában.

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A Top 50 című kiadvány évről évre rangsorolja szűkebb hazánk vállalkozásait, az elért eredményeik és térségben betöltött szerepük alapján. Ez segít valamennyi érdeklődőnek a megye gazdasági életében való eligazodásban.

Az összeállítás egyfajta letisztult visszatekintést nyújt a 2018-as évre, ahol a legnagyobb kihívást a vállalkozók számára a megfelelő munkaerő hiánya, ezzel együtt a technológiai fejlesztések megvalósítása jelentette.

A gazdasági fórum dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Először röviden ismertette a világ, Európa és Magyarország gazdasági helyzetét, majd kitért Nógrád megyére is.

Az ipari és technológiai fejlesztések erősítése mellett kiemelte a kamarai rendszerben folyó versenyképességnövelő programjaikat, a modern vállalkozások mentorprogramját. Hozzátette: Nógrád megye helyzetéhez és lehetőségeihez képest sikeres és eredményes évet zárt.

Balról: Bihall Tamás, dr. Tordai Péter, Vida Károly, Varga Ottó, Skuczi Nándor, dr. Gaál Zoltán kiadvánnyal
Fotó: H. Cs. / NMH

Ezt követően dr. Gaál Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nógrád megyei igazgatója tartott előadást a megye gazdasági folyamatainak alakulásáról. A 2018-as év kapcsán fontosnak tartotta, hogy kiszámítható gazdasági környezetben tevékenykedhettek a vállalkozások, amit megalapozott a kormányzat versenyképességet elősegítő programja. A foglalkoztatottak számát illetően arról beszélt, nem a munkahelyek megszűnése jelenti a legnagyobb problémát a gazdaság számára.

– Nehéz szakképzett munkaerőt találni, amit a vállalkozások technológiai fejlesztésekkel próbálnak pótolni – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: a megye kiemelkedő ágazatai közé sorolható a kereskedelem és a gépjárműjavítás, a feldolgozó- és az építőipar, hasonló jelentőséggel bírnak azonban a szakmai és tudományos tevékenységek is. A gazdálkodók harmada a salgótarjáni járásból került ki, 606 cég meghatározó gazdasági teljesítményével a balassagyarmati járásból, ahol a megyében legnagyobb a foglalkoztatás és az átlagkereset. A legkiemelkedőbb növekedést a rétsági járás mutatta, ahol 417 vállalkozás működik, a pásztói pedig a megyeszékhely után szintén meghatározó szerepet tölt be a maga 668 cégével. Itt a jövedelmi helyzetben javulás látható. A bátonyterenyei járásban bővült az alkalmazottak száma, míg a szécsényi szerényebb teljesítményt mutatott.

– A Top 50-es vállalkozói körbe Balassagyarmat és Salgótarján vonzáskörzetéből 23 cég, Rétság és környékéről 9, Bátonyterenye és Pásztó körzetéből 7–7, míg Szécsény térségéből 4 társas vállalkozó került be – részletezte dr. Gaál Zoltán.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke elmondta: rengeteg cégnél hiányzik a képzett szakember, hiszen a dolgozók az itthon szerzett bizonyítványokkal külföldön próbálnak érvényesülni.

Fontosnak tartja a vonzó szakképzési környezetet, az iskolák fejlesztését, az oktatási tartalmak megújítását és bővítését, az oktatás kihívásainak leküzdését.

Végül a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerései találtak gazdára, két kategóriában. A Palócföld Gazdaságáért díjat társas vállalkozói kategóriában a Rétsági Ipari Park Kft. és a mátraszőlősi Vipker Kft. kapta, egyéni vállalkozó kategóriában a salgótarjáni Szeles Jánosné vehette át díját. Nógrád Megye Szakképzéséért díjban a megyeszékhelyen működő Sweet-Ice Bt. részesült.

Az állófogadáson Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke pohárköszöntőjében elmondta, szűkebb hazánk életében fontos a gazdaság erősödése, amely jelentősen befolyásolja a megye életét. Örömét fejezte ki az iránt, hogy az eredmények javulnak és egyre kevesebb Nógrádban képzett tanuló hagyja el a térséget.

Vida Károly, a Nógrád Megyei Hírlap üzletszervezési vezetője köszönetet mondott a vállalkozóknak, s mindazoknak, akik munkájukkal segítették az idei Top 50 kiadvány létrejöttét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában