almanach

2019.12.06. 11:20

Bemutatkozik Alsópetény, a Cserhát ékessége

Alsópetény azok közé a települések közé tartozik, amelyek nemcsak saját szülötteiket kötik erős szálakkal egy életre magukhoz, de az odalátogatók szívét is képesek azonnal elragadni.

Sziládi Krisztina

Hármas könyvet mutatja a polgármester asszony Kovácsné Varga Andrea

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

 

Alsópetény

Fotó: Torjay Attila / NMH

Polgármester:

Kovácsné Varga Andrea

Alpolgármester:

Laluja Imre

Képviselő-testület:

Kosztolnik János

Radványi Gábor

Varga Tibor

Jegyző-helyettes:

Kárpátiné Sztankó Mária

Polgármesteri hivatal:

2617 Alsópetény, Petőfi út 24. Telefon: 35/530-019

Lakosság: 570 fő

A Cserhát dimbes-dombos lankái között megbúvó falucska szemmel láthatóan jól sáfárkodott a rendelkezésére álló természeti és épített javakkal, s ügyesen kiaknázta a felkínálkozó lehetőségeket az elmúlt években. Bájos megjelenésével és káprázatos természeti környezetével egyre több látogatót vonz, de szép számmal akadnak olyanok is, főleg fővárosiak, akik ingatlant vásárolnak a faluban és itt rendezik be az életüket. A felújított 2-es úton ugyanis Budapest mindössze 30 perc autózásra van, így a békés, biztonságos, minden szükséges infrastruktúrával ellátott Alsópetény ideális lakhely minden korosztály számára.

A falun áthaladó Országos Kéktúra vonalán kirándulók egy rövid kitérővel juthatnak el a 2017-ben átadott, 26 méter magas Prónay-kilátóhoz. Az építmény olyan népszerű lett az elmúlt két évben, hogy a kirándulók részére parkolót kellett kialakítani a Béke és a Rákóczi út kereszteződésében.

A faluba betérők a hazai gasztronómiai körökben is ismert Hár­maskönyv fogadóban csillapíthatják éhségüket. A Prónay-kastély és vendégházai a fellendülőben lévő belföldi turizmus minden igényét kielégítik.

A falubeliek egész életen át tartó tanulását pályázati forrásból támogatja az önkormányzat színes programokon keresztül.

A megyében csupán három helyen működő Nők a családban és a munkahelyen elnevezésű program egyik székhelye Alsópetény, ahol 28 település asszonyainak munkaerő-piaci helyzetét igyekeznek javítani, a család és munka összeegyeztethetőségét mozdítják elő helyi megoldásokkal és együttműködésekkel.

Kovácsné Varga Andrea polgármester Werbőczy Alsópetényben összeállított Hármaskönyvét mutatja
Fotó: Torjay Attila / NMH

Megkérdeztük: Milyen az élet Alsópetényben?

Gyöngyössy Szabolcs, a Börzsöny Térsége Egyesület munkatársa: Egyesületünk a térség 18 településének nyújt segítséget, s jól érezzük magunkat az alsópetényi irodánkban. Ebben a festői faluban a természeti környezet és az épített örökség egyaránt figyelemreméltó. Az itt élők számára mindenféle infrastruktúra biztosított, ami egy ekkora településtől elvárható.

Mikhel Róbert, a Nőközpont munkatársa: Fiatalként is megtalálom a társaságom a faluban, sok a velem egykorú, és vannak események, ahol össze lehet jönni. Az élethosszig tartó tanulást segítő programok – főző-, kézművestanfolyam, filmklub, színjátszó kör, latin tánc, zumba – a község minden lakosának lehetőséget biztosítanak az együttlétekre, új ismeretek elsajátítására.

Radics Gusztávné, a szlovák nemzetiségi önkormányzat volt elnöke: Az itt élő magyarok és szlovák nemzetiségűek mindig is kölcsönösen tisztelték egymást, nagy egyetértésben éltek egymás mellett. Sajnálom, hogy az idei évtől megszűnt a szlovák önkormányzat tevékenysége a faluban, mert egy izgalmas színfolttal gazdagította ezt a szép kis települést.

Gyönyörű környezetben éledt újjá a múlt

A teljeskörűen felújított Prónay-kastély méltán az egyik legnagyobb büszkesége Alsópeténynek. Ősfás parkjával harmonikusan illeszkedik a tájba. Napjainkban exkluzív események helyszíne, reprezentatív szálláshelyként szolgál családok és baráti társaságok számára. A nógrádi nemesi kúriák közül jó néhány nem tudta elkerülni a pusztulást. Az 1750 körül barokk stílusban épült, eredetileg Gyurcsányi Ignác, majd a Prónay család tulajdonába került kastély sorsa azonban a megújulás lett.

A közelmúltban felújított műemlékegyüttes színvonalas rendezvények lebonyolítására kínál lehetőséget, nyugodt környezetben, történelmi stílusú szobákkal, valamint gyógy- és wellnessterülettel várja a vendégeket.

Molnár József, a kastély jelenlegi tulajdonosa 2009-ben vette meg az akkor nem túl jó állapotban lévő létesítményt. Az egyébként megyénkből elszármazott, majd ide visszatérő tulajdonos nagy gonddal állította helyre a műemlékegyüttest. A Prónay-kastély 2011-től elsősorban rendezvényhelyszínként üzemel, régmúltat idéző, békebeli hangulattal várja vendégeit.

– Az adott évszaktól is függ, hogy kikből áll össze a vendégkörünk. Tavasszal, ősszel és télen leginkább céges rendezvényeknek, partnertalálkozóknak, bemutatóknak, konferenciáknak, szakmai és kulturális rendezvényeknek adunk helyet. A nyár az esküvők időszaka. Szállóvendégeink fogadására a kastély mellett négy vendégházat is üzemeltetünk. A hely varázsán kívül nagy előny, hogy Budapest közel van, a rendezvényekre érkező vendégek számára nyilván ideális helyszín. Az idelátogatók másik része viszont kifejezetten a megye kínálta látnivalók miatt érkezik. Egyébként személyes ügyünknek tartjuk Nógrád megye népszerűsítését. Vendégeink számára összegyűjtjük és programkártyákon kínáljuk a térség turisztikai attrakcióinak programjait, vendéglők elérhetőségét pontos nyitvatartásokkal. Ezeket az információkat folyamatosan frissítjük. Büszkén mondhatom, vannak olyan vendégeink, akiket annyira magával ragadott ittlétük során Alsópetény és a környék szépsége, hogy helyi ingatlant is vásároltak – fűzte hozzá Molnár József.

A hely varázsa számos vendéget csábít a környékre
Fotó: Torjay Attila / NMH

Pusztai Fanny Anna, alapítványi munkatárs

Fotó: NMH

– Miben áll az alapítványuk tevékenysége?

– Az Alsópetény Fejlődéséért Alapítvány folyamatosan részt vesz a falu életében. Célja elsősorban az itt élő fiatalok kulturális támogatása. Foglalkozunk rendezvények szervezésével, gyermekek táboroztatásával, különös tekintettel a hátrányos helyzetű gyermekekre, illetve ifjúsági klubot működtetünk a faluban.

Milyen a kapcsolatuk a település vezetésével?

– Az önkormányzat és az alapítvány között kölcsönös együttműködési megállapodás jött létre. Ennek értelmében az önkormányzat támogatja az alapítványt, cserébe a kisbuszunk önkormányzati alapfeladatokat és a lakosság nem kötelező, de szükségszerű ügyeinek intézését is ellátja. A településen működő összes civil szervezet igénybe veheti a mikrobuszt. Az együttműködés új lehetőségeket nyitott, szervesen bekapcsolódunk a falu életébe.

– Egy fiatalnak milyen lehetőségei vannak ma Alsópetényben?

– A főváros közelsége óriási előnyt jelent, a közlekedési feltételek megfelelnek a 21. század elvárásainak. Nem jelent gondot az utazás annak, aki nem talál helyben munkát. Ugyanakkor az itteni nyugalom megfizethetetlen, a környék számtalan kirándulási lehetőséget kínál. Talán a közösségi programokat kell még egy kicsit erősíteni, nem könnyű az embereket kimozdítani az otthonaikból egy-egy esemény kedvéért, de ez talán érthető is a mai rohanó világban.

Nevezetességek

– A Prónay-kastély 1750 körül épült barokk stílusban. Eredeti tulajdonosa Gyurcsányi Ignác volt, majd a család férfiágának kihalásával a Prónay család tulajdonába került.

– A templomdomb tetején található római katolikus templom a XV. században épült, eredetileg gótikus stílusban. A különálló harangtorony a XVIII. századból származik.

– Cser-tó

– Andreánszky-kúria és park

– Zsidó temető

– Prónay-kilátó: Romhány és Alsópetény határában, a cserháti Romhányi-hegy Kecske-kő nevű, 421 méteres csúcsán emelkedő turisztikai létesítmény.

– A községen áthalad az Országos Kéktúra.

Werbőczy emlékét őrzi a templomdombon található hatalmas méretű gránit emlékmű, a Werbőczy-gúla. A középkorban egy rövidebb időre Werbőczy István volt a terület ura. Itt írta meg 1513-14-ben a híres Hármaskönyvet (Tripartitum), mely a középkori nemesség jogforrásává vált, és egészen 1848-ig maradt érvényben. Az emlékművet Gyurcsányi Ignácné állíttatta 1791-ben, a nádor halálának 250. évében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában