elrettentés

2019.11.01. 06:40

Veszélyforrást is jelenthetnek az útmenti emlékhelyek

Útmenti keresztek, emléktáblák, koszorúk és mécsesek: tragédia helyszíneit jelzik ezek a tárgyak. Aki gyakran közlekedik a megye útjain, már jól ismeri az útpadkák menti kegyeleti helyek történetét. Ezek emlékeztetőül szolgálnak, hogy helyükön halálos szerencsétlenség történt. Emlékhelyek elhelyezéséhez a közutak mentén azonban hozzájárulás szükséges, amelyre a Közútkezelő csak akkor adhat engedélyt, ha az nem veszélyeztetni később a forgalom biztonságát.

Kakuk Klaudia

Az út szélén kialakított emlékhelyek nem veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát Illusztráció: L. B.

Fotó: Balazs Ladoczki

Az elmúlt fél évben Nógrád megyében összesen 138 baleset történt az utak mentén. Ezek közül 32 súlyos sérüléssel járó közúti baleset volt, öt pedig halállal végződött.

A baleseti statisztikák azonban az elmúlt évekhez képest javulni látszanak. Akárhogyan is van, nem mindegyik végződik szerencsés kimenetellel. Biztosan sokan emlékeznek a nagyobb balesetekre: a megyében is előfordult már olyan, amelyiknek több halálos áldozata volt. Ilyenkor a tragédiák színhelyét mécsesek borítják el, az áldozatok emlékét hosszú időn keresztül őrzik a hozzátartozók, a barátok.

Tudni kell azonban, hogy szabályok is léteznek a balesetek helyszínére állított emléktárgyak elhelyezésére, amelyhez a közútkezelő adhat hozzájárulást. Így a gyászolók szabályos keretek között tudnak emléket állítani szeretteinknek.

– Társaságunk kegyhely közúti területen történő elhelyezésére, létesítésére közútkezelői hozzájárulást adhat, ha az kétséget kizáróan nem veszélyezteti a forgalom biztonságát, valamint kellő távolságra található az úttól és van a közelében biztonságos megállásra szolgáló hely – tájékoztatta portálunkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya.

Akadályt jelent néha a kegyelet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében hozzátette: útellenőreik rendszeresen járják a teljes közúthálózatot, azonban tapasztalataik alapján nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók ilyen ügyben hozzájárulást. A zrt. kommunikációs osztálya lapunknak kifejtette: a kegyeleti helyeket tiszteletben tartják, de kérik, hogy a hozzátartozók egyeztessenek a kezelővel a biztonságos megoldásról. A keresztek, sírkövek az útszegélyek karbantartását, takarítását is nehezítik, további kockázatot jelenthetnek. Elterelhetik az autósok figyelmét is, illetve veszélyhelyzet esetén az útpadkára lehúzódó gépjármű is beleütközhet. Ezért autópálya mentén az emlékhelyek kialakítása szabálytalan, csak biztonságos parkolóban lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában