felkészülés

2019.11.17. 15:40

Tanulságos videó: ennyit (nem) látni egy gyalogosból a sötétben

Egy ugrásnyira az év végétől, javarészt csapadékos időjárás jellemző. Mellé társulnak a gyenge látási viszonyok, a pára, a köd és a korai sötétedés. Mindez tudatos felkészülést igényel az autósoktól, a kerékpárral közlekedőktől és a gyalogosoktól egyaránt.

Kakuk Klaudia

Időben szóltak: a rendőrök már a nyáron megkezdték az őszi közúti közlekedési veszélyekre figyelmeztető kampányt különböző üzemanyagtöltő állomásokon

Fotó: H. Cs.

A megváltozott időjárási körülmények vezetéstechnikailag eltérő közlekedési magatartást igényelnek – ügyelve a sebességre. Erről viszont sokan megfeledkeznek, akárcsak a járművek évszaknak megfelelő felkészítéséről.

– Sokan elfelejtik, hogy a síkos utakon a fékút hosszabb, mint az optimális körülmények között. Ilyenkor sokasodnak a pályaelhagyásos és az úgynevezett utoléréses közlekedési balesetek a kedvezőtlen út- és látási viszonyok miatt. A nehéz körülményekhez azonban a közlekedőknek kell alkalmazkodniuk, hiszen ezek az évszak velejárói. A kora reggel és este tapasztalható pára, valamint köd miatt ugyanis csökken a látótávolság – mondta Dankóné Nagy Éva.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: az optimálistól eltérő közlekedési viszonyokra és a megváltozott időjárási körülményekre először a járművet és azok tartozékait kell felkészíteni. A működőképes világítási és fékrendszer, ablaktörlő, valamint a fényvisszaverő mellény elengedhetetlen tartozékai az útnak indulásnak. Az utóbbi a gyalogosoknál a KRESZ által előírt esetekben kötelező.

Időben szóltak: a rendőrök már a nyáron megkezdték az őszi közúti közlekedési veszélyekre figyelmeztető kampányt különböző üzemanyagtöltő állomásokon
Fotó: H. Cs.

– Az autósok sokszor elmulasztják a gumiabroncsok ellenőrzését. Ha a napi átlag hőmérséklet plusz hét Celsius-fok alá süllyed, ajánlott felszerelni a téli gumiabroncsokat. Fékezésnél minél nagyobb a gumiabroncs mintázatának a mélysége, annál előbb áll meg az autó, ezért minimum az 1,6 milliméteres profilmélység célszerű, de sokkal biztonságosabb az ennél nagyobb – mondta Dankóné Nagy Éva.

Erre összpontosít az Országos Rendőr-főkapitányság, amely idén is útjára indította a Látni és látszani elnevezésű országos közlekedésbiztonsági akcióját. Tamás-Kovács Andrea, a kampány kiemelt tanácsadója rámutatott: céljuk ezzel felhívni a gépjárművezetők figyelmét, hogy az őszi időszakban kiemelten figyeljenek oda látásukra.

– A kijelölt optikákban térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a sofőröket. December 15-ig a gépjárművezetők ingyenesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a kampányban részt vevő szervizekben járművüket, világító berendezéseiket szakemberek átvizsgálják. A szervizben megjelent gépjárművezetők részére igazolólapot adnak át, melyet az intézkedő rendőrnek felmutatva igazolják, hogy a jármű megfelel a jogszabályi előírásoknak. Ez nem mentesít szabálysértés esetén bírság kiszabása alól. Ebben az évben benzinkutakon hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét ezek fontosságára. A sofőrök visszajelzései pozitívak, nagyon örülnek a jelenlétünknek és az együttműködéssel járó jutalomnak – fűzte hozzá Tamás-Kovács Andrea.

Hozzátette: a részt vevő szervizek listáját az akció weboldalán találják meg az érdeklődők. A rendőrség felhívja minden közlekedő figyelmét: a megfontolt vezetés mellett figyeljenek oda a többi közlekedőre is, hiszen mindenkit hazavárnak.

Sötétben is biztonságban

A KRESZ pontosan 12 éve előírja a láthatósági ruházat használatát, amely a kevésbé védett személyek biztonságának fokozását írja elő. – Az autósok indulás előtt győződjenek meg arról, hogy az utasoknak megfelelő számú láthatósági mellény van-e a gépjárműben, hiszen kényszerű megállásnál szükségük lehet rá. A kerékpárral közlekedők indulás előtt ellenőrizzék a felszerelést, kiemelt figyelmet fordítva a lámpára: szereljék fel fényvisszaverő eszközökkel a biciklit. A gyalogosok megvilágítatlan helyen viseljenek fényvisszaverő mellényt, így a volán mögött ülő messziről észreveszi őket. Emellett fényvisszaverő csíkokkal kar- és lábperecekkel is felszerelhetik ruházatukat.– osztotta meg a tanácsokat a közlekedésben részt vevőkkel Tamás-Kovács Andrea, az idei Látni és látszani kampány Nógrád megyei felelőse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában