ünnep

2019.11.19. 16:52

Szentelt kenyérosztással emlékeztek meg Salgótarjánban Szent Erzsébetről

Árpád-házi Szent Erzsébet a legismertebb magyar szentünk, akinek a nevéhez a karitatív munka, vagyis a jótékonykodás, az emberszeretet kapcsolódik. Ő a Karitász védőszentje, a több ezer önkéntessel működő segítő szervezeté, amiről nemcsak karácsony táján, hanem az év többi napjain is hallunk ruhaosztás, élelmiszerosztás, a rászorulókon való segítés kapcsán is.

Veszelovszki Balázs

A megszentelt kenyér szétosztásával emlékeztek megyeszerte a talán legismertebb magyar szentre, Árpád-házi Szent Erzsébetre

Fotó: NMH

Már hagyomány, hogy a Szent Erzsébet ünnepéhez közelebbi vasárnapon kenyeret áldanak meg és osztanak szét a templomokban a hívek között, gondolva a rászorulókra is. Idén sem volt ez másként, ezzel idézték meg az egyik legismertebb magyar szentünket. Országszerte, de megyénkben is több helyen osztottak kenyeret.

A megyeszékhelyen, Salgótarjánban előbb a Forgách-telepi kápolnában, majd az Acélgyári úti Szent József templomban, a baglyasaljai Krisztus Király templomban és a zagyvapálfalvai Jézus Szíve templomban is gondoltak a hívekre, a szentmiséken megáldották a kenyereket, majd szétosztották a szentmisét követően.

Fotó: NMH

A kenyér és a rózsa csodája a Szent Erzsébetről szóló legendához kapcsolódik. Egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, eközben sógorával találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, így válaszolt: rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában – eszerint Isten nem akarta, hogy a szent asszony hazudjon. Tisztelete a Kárpát-medencében töretlen ma is. Mint azt dr. Sasváry Erzsébettől, a kenyérosztást szervező Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) salgótarjáni csoportja vezetőjétől megtudtuk, idén 350 darab kenyeret osztott szét a szervezet a plébániák között.

– Az Erzsébet napi kenyérosztás már az előző elnökök idején is szokás volt. Amikor bekapcsolódtam a KÉSZ munkájába, örömmel vettem részt benne. Amikor rám hárult ennek a szervezése, fel sem merült, hogy ne folytassuk, hisz magam is Erzsébet lévén, közel áll ez a történet a szívemhez pici gyermekkorom óta – mondta az elnök:

– Egy darab kenyér nem oldja meg valakinek a megélhetési problémáit, de ez a gesztus, hogy figyelünk a rászorulókra és picit tudunk segíteni, már örömmel tölti el az embert. Sőt, azok is boldogan viszik haza a kenyeret, akiknek különben lenne otthon, mert ez kicsit más, ünnepélyesebb, ez „megszentelt kenyér”, és szívesen fogyasztják. Ha marad, szétosztjuk, például hajléktalanszállók, átmeneti otthonok lakói között – tette hozzá.

„Ez a gesztus, hogy figyelünk a rászorulókra és picit tudunk segíteni, már örömmel tölti el az embert”
Fotó: Veszelovszki Balázs / NMH

Kérdésünkre, hogy milyen összefogás mentén valósulhatott meg a kenyérosztás, kiemelte: ez a kis epizód is azt példázza, hogy ha több civil szervezet és az egyház megfogja egymás kezét egy szép és jó cél érdekében, és ehhez meg tudunk nyerni olyan nemes lelkű embereket, mint az adományozó pékség dolgozói, akkor az ünnepnapokhoz még egy kis örömet tudunk hozzátenni. Kiemelte: a kenyérosztást a KÉSZ salgótarjáni csoportja mellett támogatta a Követ Kőre Alapítvány, a Szent Lázár Lovagrend, a KDNP salgótarjáni szervezete, a Ferences Világi Rend salgótarjáni csoportja és Eszes Zoltán vállalkozó is.

A köztiszteletben és közszeretetben álló dr. Sasváry Erzsébet főorvosnő-elnöknő gondolatait a kenyér szentségének kiemelésével zárja: „Az Erzsébet-kenyérből az az ember is örömmel visz, aki ugyan gond nélkül meg tudná venni az üzletben, de a vasárnapi asztalt ünnepélyesebbé szeretné tenni a megszentelt kenyérrel.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában