veszély

2019.11.17. 06:50

Nőtt a vadbalesetek száma megyénk útjain

A statisztikák szerint évente több mint ötezer vadat ütnek el az utakon, amelyek többsége különösen az esti, éjszakai, és hajnali órákra jellemző. Ősszel országszerte megnő a vadgázolás veszélye: az elmúlt napok megyénk útjain sem teltek el balesetmentesen. S amennyiben megtörténik a baj, sokszor az okozza a legnagyobb fejtörést: kié a felelősség?

Palchuber Kinga

Gímszarvassal ütközött össze ez a személygépkocsi. Alaposan összetört

Forrás: NMH

Fotó: L. R.

Megszaporodtak a vadbalesetek megyénk útjain: az elmúlt időszakban szinte minden napra jutott egy hír, miszerint a sofőrök a fékezés ellenére sem tudták elkerülni a semmiből feltűnő vaddal való ütközést. E váratlan találkozások pedig hol kisebb, hol nagyobb károkat vonnak maguk után, s rendre felmerül a kérdés: mi a teendő, ha megtörtént a baj?

– A sofőröknek mindenütt érdemes fokozott óvatossággal közlekedni, nem csak azokon az útszakaszokon, ahol vadveszélyt jelző tábla figyelmeztet az állatok mozgására, illetve ahol az út melletti terület nem belátható – mondta kérdésünkre Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hozzátette: vigyázni kell lakott területen, vagy annak határán is, mivel a vadon élő állat megjelenésére e helyeken is számítani kell. Bármikor az útra tévedhet egy vad, ezért érdemes nem megszokásból, hanem körültekintően és mérsékelt sebességgel közlekedni.

Gímszarvassal ütközött össze ez a személygépkocsi. Alaposan összetört
Fotó: L. R. / NMH

A vadveszélyre figyelmeztető táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezik el, ahol a vad megjelenésének a legnagyobb a valószínűsége.

– Az autóra szerelt riasztók sem nyújtanak tökéletes biztonságot, ezekkel felszerelve is fokozott óvatossággal kell haladni az utakon – tanácsolta a szóvivő. Sokszor körültekintő közlekedéssel sem lehet elkerülni a balesetet, ugyanis a vadak hirtelen, féktávolságon belül is a jármű előtt teremhetnek.

Kérdésünkre korábban dr. Körmendi Sándor közlekedési szakjogász elmondta: nem ritka, hogy a vadállatok éjszakai látási viszonyok között megállnak az út közepén, s csak nézik a feléjük közeledő gépkocsi világítását.

– A jármű sebességét éppen ezért úgy kell megválasztani, hogy az minden olyan akadály előtt meg tudjon állni, amelyre az adott körülmények között számítani kell. Amennyiben a szabálysértési hatóság megállapítja, hogy az autós megszegte a közúti közlekedés rendelkezéseit, akkor szabálysértés miatt felelősségre vonható. Ebben az esetben a kötelező felelősségbiztosítás alapján a biztosító kifizeti helyette a vad árát, viszont a gépjárműben esett kár megtérítése már bizonytalan, mert a polgári peres eljárásban a vadásztársaság – általában joggal – hivatkozik például relatív sebességtúllépésre, illetve a vezető figyelmetlenségére – tette hozzá a balassagyarmati szakember.

Amennyiben a vadásztársaság felelősségére derül fény, akkor biztosítás birtokában a kárt a biztosító megfizeti, ellenkező esetben a társaság köteles az autós kárát megtéríteni. A CASCO-biztosítások általában fedezik a vadkárt. Ahol nincs kitéve a veszélyt jelző tábla, ennek ellenére a gépjárművezető mégis vaddal ütközött, s felróható, hogy a vadászatra jogosult tevékenysége miatt történt, akkor a vadásztársaság fizet. Ha bekövetkezik az ütközés, hívni kell a rendőrséget, akik értesítik a vadászatra jogosultat. Az elütött vad a magyar állam tulajdona, annak eltulajdonítása szabálysértési, vagy büntetőeljárást von maga után.

Nógrád útjain gyakori a baleset

A napokban egy 34 éves férfi a 22-es számú főúton – Őrhalom és Szécsény között – közlekedett személygépkocsijával, amikor egy vaddisznó futott a jármű elé. A férfi a fékezés ellenére az ütközést már nem tudta elkerülni, a járműben anyagi kár keletkezett, a vad pedig a helyszínen elpusztult.

Egy másik balesetben – Karancsalja belterületén – is vaddisznót gázolt a 29 éves sofőr, aki szintén későn vette észre az állat felbukkanását. A balesetben személyi sérülés nem történt, a járművön azonban jól látható károkat okozott a hirtelen koccanás.

Egy 49 éves férfi autója elé Salgótarján irányából Karancsalja felé egy szarvas ugrott, s a fékezés ellenére a sofőr itt is elütötte a vadat, amely a helyszínen elpusztult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában