szentmise

2019.11.03. 19:57

Nógrádba látogatott a Váci egyházmegye új püspöke

Marton Zsolt, a Váci egyházmegye új püspöke Nógrád megye települései közül elsőként Szalmatercset, majd Ságújfalut kereste fel. Mindkét faluban ünnepi szentmisét mutatott be, amelyeken a megtérés fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, majd Szalmatercsen felszentelte a felújított templomtetőt, illetve az orvosi rendelőt, Ságújfaluban pedig a Szent László Közösségi Házat.

Gerhát Karina

A települések lélekszámához viszonyítva rengeteg ember látogatott el mindkét község templomába, hogy részt vegyen a Marton Zsolt által bemutatott szentmisén. Az új főpásztor az evangélium nyomán, Zakeus történetén keresztül a megtérésre hívta fel a figyelmet, illetve annak lépéseit, fontosságát hangsúlyozta szentbeszédeiben.

– Megtérés az, amikor nemcsak elkönyveljük, hogy van Isten, hiszünk benne, tudjuk azt, hogy szeret minket, hanem az, amikor hozzákapcsoljuk az életünket, megengedjük, hogy megérintsen, szíven találjon bennünket, és a mindennapjaink részévé válik. A megtérés általában egy egyszeri, fontos pillanattal kezdődik. Ez lehet egy szentmise élménye, egy zarándoklat, egy ifjúsági találkozó, de akár úgy is megtörténhet, hogy valaki csendben imádkozik a szobájában, és akkor találkozik a Teremtővel. Ez pedig egy olyan benyomást tesz az illetőre, hogy onnantól kezdve tudatosan, szilárd elhatározással, evangéliumi módon szeretne élni. Ez a megtérés! – kezdte prédikációját Marton Zsolt.

Szalmatercsen a falu lakosságához képest sokan vettek részt Marton Zsolt püspökként tartott első nógrádi szentmiséjén
Fotó: NMH

Hozzátette: ezt az egészet úgy kell elképzelni, mint amikor a futóversenyen a starttól elindul az ember. Bennünket is megtérésre hív Krisztus! Azonban nem elegendő egyszer megtérni, hanem az elhatározást mindennap meg kell újítani. Amikor elindul a futó a starttól, nemcsak egy métert tesz meg, majd utána megáll, hanem minden lépésével megújítja azt az első döntését, hogy ő a cél felé akar haladni.

– A mi életünk célja pedig az örökkévalóság, a végső boldogság, azaz a mennyország. Ezen az úton kell haladnunk mindennap! Persze, legyünk őszinték, azért nem olyan egyszerű a megtérés. Nem úgy történik, mint a mesékben, hogy megjelenik a jó tündér, egy varázspálcával megérinti az illetőt, és az attól átváltozik. Hiszen van egy természetünk, karakterünk, amit Krisztus nem cserél ki, hanem, ha mi azt engedjük, ő alakít, formál.

A szentmisék ünnepi áldásait követően Marton Zsolt Szalmatercsen felszentelte a felújított templomtetőt, illetve az orvosi rendelőt, Ságújfaluban pedig a Szent László Közösségi Házat.

Vonzóvá teszik a falusi életformát

Ságújfaluban az ünnepen dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár is részt vett. Beszédében hangsúlyozta: hazánk kormánya elhatározott a magyar vidék fejlesztése és fejlődése iránt. Éppen ezért hirdette meg 2018-ban a Magyar falu programot azzal a céllal, hogy hozzájáruljon az ötezer lakos alatti kistelepülések népességcsökkenésének megállításához, illetve a falusi életforma vonzóvá tételéhez. Ságújfalu a Magyar falu program helyi egyházi közösségi terek fejlesztését célzó pályázatán idén júliusban a maximális összegű támogatást, több mint 19 millió forintot nyert el, amelyből 13 milliót fordíthatott a helyi Szent László Közösségi Ház felújítására, modernebbé tételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában