szervezet

2019.11.22. 17:56

Gondoskodnak az ötvenhatosokról Salgótarjánban

A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltoztatás hajnalán, 1989 februárjában alakult meg.

G. K.

Középen Sulyok László és Bérczesi Mihályné

Fotó: Archív fotó

Immár a 2019-es esztendő végéhez közeledünk, ezért a megyei szervezet tegnap egy sajtótájékoztató keretében ismertette eddigi tevékenységét.

Sulyok László, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Nógrád megyei elnökhelyettese a forradalom és a szabadságharc, valamint az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz eseményeiről beszélt.

Középen Sulyok László és Bérczesi Mihályné
Fotó: Archív fotó

Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Nógrád megyei elnöke elmondta, hogy a cégbíróság 1989. február 21-én jegyezte be hivatalosan a szervezetet. Szűkebb hazánkban Bátonyterenyén, egy pincében alakultak meg, mintegy 15 ember részvételével.

– A tagok között én voltam az egyetlen nő. 1990-től gazdasági vezetőként tevékenykedtem a szervezetnél egészen 2007-ig, amikor is megyei elnökké választottak.

Úgy érzem, amit mi letettünk az asztalra – mind a vezetőség, mind a tagság –, azt kevés megyei szervezet érte el. Több mint ötezer embernek intéztük el a kárpótlását. Mi üdültettünk először hazánkban külföldi gyermekeket – hangsúlyozta a megyei elnök.

Bérczesi Mihályné kifejtette továbbá: számára azonban nagyon fájdalmas, hogy minden esztendőben, december 8-án, amikor az áldozatokra emlékeznek, nagyon kevesen jelennek meg azon eseményen.

Hozzátette: az országban csupán két olyan város van – Salgótarján és Mosonmagyaróvár –, ahol tragikus sortűz miatt történelmi emlékhelyet avattak. Ez nagy megtiszteltetés a nógrádi megyeszékhely számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában