alkohol

2019.11.27. 06:50

Nógrádban is népszerű a szeszmentes száraz november

November végén járunk. Ebben a hónapban az önként vállalkozók tanulmányozhatják az alkoholhoz fűződő viszonyukat és felmérhetik, hogyan bírják ki 30 napig szeszes ital nélkül.

Kakuk Klaudia

Tudni kell nemet mondani a szeszre, a mértékletesség az egészségre nézve is fontos

Forrás: shutterstock

A száraz no­vember kihívása szerint maradjunk egy hónapig szesz nélkül. Pilmayer Nándor nemti háziorvos arra figyelmeztet: nem kell hozzá sok, elég, ha napi egy pohár sört, vagy egy féldecit ledöntünk, tíz év múlva akár májzsugort kaphatunk miatta. Ez persze az egyéntől függ.

– Az alkoholizmus egy sokszor gyógyíthatatlan halálos betegség, ugyanis általában hosszú évek múltán derül fény rá, hogy gond van. Megnagyobbodik a máj, funkciós értékei rosszak, ha pedig már nagy a baj, a has megtelik vízzel és a szemek is besárgulnak. Az elvonókúra valamit hosszabbít az életen, de a következményeket nem tudja elhárítani, akaraterő kell hozzá, hogy ne essen vissza az illető – fűzte hozzá.

Pilmayer Nándor pályafutása során sokat látott. Kapásból húsz olyan embert tud mondani, aki fiatalon veszítette életét alkoholizmusa miatt.

– Betegeimnek említem ezeket a neveket és rákérdezek a hollétükre. Sokan a kifogást keresik, hogy nem az ital okozta a halálukat – tette hozzá a háziorvos. A szakember azt is elmondta: többségben még mindig a férfiak néznek a pohár fenekére, de a nők is kezdenek felzárkózni, sokan már fiatal korukban elkezdik.

Az idei kampány célkeresztjében az egyetemisták állnak.

Megkérdeztük: ön szárazon marad-e novemberben?

Szomora Csaba, Salgótarján: – Nem hallottam még a száraz novemberről, de ritkán fogyasztok alkoholt, csak családi ünnepségeken, különleges alkalmakkor kerül elő a szeszes ital a szekrényből. Mivel olyan munkahelyen dolgozom, amihez szükséges a jogosítványom, ezért én nem is kockáztatnék...

Szűcs István, Rákóczibánya: – Huszonöt éve élek alkohol nélkül. Pozitív számomra minden olyan kezdeményezés, ami hozzájárul a világ jobbá tételéhez. Családomban senki nem fogyaszt alkoholos italt. Azt tanácsolnám mindenkinek, hogy legalább ezt az egy hónapot bírják ki szeszes ital nélkül!

Tóth Zoltán, Salgótarján: – Harminc éve élek szesz nélkül. Régen volt idő, amikor olyan körülmények adódtak, hogy ezt nehéz volt betartani, de a magam részéről befejeztem! Úgy gondolom, sok értelmesebb dologra is lehet költeni, unokákra, gyerekekre, mobiltelefonra, vagy esetleg összegyűjteni egy autóra...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában