turisztika

2019.10.05. 11:23

Tanulmány készül a salgótarjáni kisvasút megvalósításáról

Magyarország kormánya a turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének második üteméről szóló kormányhatározatban rögzítette a salgótarjáni kisvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését.

P. K.

A kabinet a Nógrád Megyei Kormányhivatalt bízta meg ezzel a feladattal, az egyeztetési folyamatok már megkezdődtek.

Dr. Szabó Sándor elmondta: a jelenlegi tervek paraméterei – így a városi indulási helyszín, ezáltal a nyomvonal és annak hossza – különböznek a 2012-es elképzelésektől, emiatt szükséges a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek előreláthatólag a jövő év elejére kell elkészülnie.

Hozzátette: a feladatra 15 millió forint áll a kormányhivatal rendelkezésére. Alapos részletességgel kell felmérni az előkészítés, a dokumentáció, a tervezés, az ingatlanügyek, a megvalósítás, az üzemeltetés és a fenntartás sarokpontjait és költségeit.

Salgótarjánban 1881 tavaszán indult útjára hazánk első ipari célt szolgáló keskeny nyomtávú fogaskerekű vasútja, miután az 1868-ban kialakított lóvasút és siklópályák kombinációjának kapacitása már nem volt elegendő a helyi acélgyár nyersanyag-igényének kielégítésére. A salgótarjáni kisvasút 1953-tól elsősorban már személyszállításra szolgált, az 1956-os forradalom idején pedig már nem is üzemelt. Végül 1957 nyarán döntöttek a megszüntetéséről, és bár a pályát még abban az évben felszedték, annak erdei nyomvonala a mai napig bejárható.

Címkék#kisvasút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában