mindenszentek

2019.10.31. 11:20

Mécsesek és krizantémok: sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást

November 1-je mindenszentek, 2-a halottak napja. Ilyenkor emberek ezrei látogatnak el a temetőkbe, hogy leróják tiszteletüket elhunyt szeretteik előtt. Az áruházakban már szep­tember végén megkezdődött a sírdíszek árusítása. A virágárusok az utolsó pillanatban számítanak rohamra.

Kakuk Klaudia

A legnagyobb kereslet még mindig a vágott virág iránt van, ezt követi a cserepes fajta, de idén nagy népszerűségnek örvendenek a művirágok is.

Már hetekkel előbb elkezdték árusítani a gyertyákat, mécseseket, melyből még mindig kelendőbbek a több ideig világító fajták, de a piacokon is megtaláljuk ezeket. A hosszabb útra utazók pedig a tartósabb temetői díszeket kedvelik, mint a koszorúk vagy mécsestálak.

– Általában az a gyakorlat, hogy a cserepes virágokat egy-két héttel előbb, míg az élő virágokat az utolsó napokban vásárolják meg a helyiek – mondta Gordos Zoltánné salgótarjáni virágárus.

A virágkereskedő azt ajánlja, hideg helyen, pincébe tárolják az idő előtt megvásárolt virágokat.

Sokan hagyják az utolsó pillanatra mindenszentek előtt a temetői virág megvásárlását
Fotó: H. Cs. / NMH

– A krizantém fás szárát nem szabad vágni, hanem kétnaponta törni kell, hogy sérüljenek a rostjai, valamint gyakran kell cserélni alatta a vizet hogy az ünnepig tartós maradjon – árulta el a titkot Gordos Zoltánné virágárus.

Hozzátette: művirágból is sok fogy, hiszen megszólalásig hasonlít az igazira, de szegfűt és rózsát is szokás vinni a temetőbe.

– A virágok, ha megfelelően gondozzuk őket és az idő is kedvező, hetekig, sőt van, amelyik egy hónapig is kibírja – mondta el portálunknak a salgótarjáni virágárus. Sokan szeretnének hetek múlva is gyönyörködni a temetői virágokban, aminek legnagyobb ellensége a fagy, ettől leveleik megbarnulhatnak. [eweb-voting id="2888827"]

Ladóczkiné Újházy Beáta tari virágárus elmondta portálunknak: a fejfák melletti vázák többségében nagyon kicsi a betét azért érdemes naponta vizet cserélni, így tartósabbá tehetjük az élő virágokat.

Hozzátette: ha sokáig akarjuk élvezni a növény szépségét, ajánlott zárt fejű virágokat választani.

– Az ünnepek előtt már egy- két héttel felkeresnek, előre megrendelik a virágokat és elkészíttetik a koszorúkat. A hagyományos nagyfejű fajtákat, mint a pókvirágú és pompon krizantém, nagyon kedvelik. Színes változatai mostanában felkapottak, de a fehér változatából fogy a legtöbb. Szálankénti ára 400-500 forint – mondta Ladóczkiné Újházy Beáta.

Sárközi Szabina a salgótarjáni vásárcsarnokban árusít mécseseket és különböző sírdíszeket. Az árak között nagy az eltérés
Fotó: NMH

A salgótarjáni és a balassagyarmati piac kínálatát összehasonlítva a kegyeleti tárgyak árai aligha különböznek. A kisebb mécsesek 85 forinttól, a nagyobb mécsesekért, lámpásokért 3-4 ezer forintot is elkérnek. A mécsesbetétek ára a mérettől függ, a legolcsóbb 100 forint. A vágott virágok közül a gömbfejű krizantém a balassagyarmati piacon 400 forinttól, a megyeszékhelyen 450 forinttól kapható, de minél nagyobb a virág feje, úgy drágul az ára is. Az urnákra való kisebb koszorúk 500 forinttól kaphatók. A közepes méretűeket 1300, a nagyobb díszeket 3-4 ezer forintért adják. A sírcsokrok ára a felhasznált virágok szerint alakul, nagyobb csokrokért akár 4-5 ezer forintot is elkérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában