Ünnepi konferencia

2019.10.29. 08:57

Ketten vehették át a Palócságért díjat

Háromnapos rendezvénnyel, három helyszínen – Balassagyarmaton, Szécsényben és a felvidéki Csábon – tisztelegtek Szeder Fábián kétszáz évvel ezelőtt megjelent A palóczok című tudományos munkája előtt a néprajzkutatás szakemberei.

Sz. K.

Középen a két kitüntetett, Kanyó Judit és Csáky Pál

Forrás: NMH

A vasárnapig tartó, a magyar néprajzi leírás, nyelvjárás- és népcsoportkutatás születésének kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepi konferenciának és kulturális napoknak a balassagyarmati Palóc Múzeum és a társszervező szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum adott helyet.

A rendezvénysorozat első két napján a magyar néprajzi leírás és népcsoportkutatás eredményeiről és jelentőségéről hangzott el számos előadás, amelyek középpontjában a palócságot érintő kutatások álltak.

Pénteken Balassagyarmaton a szakmai beszámolók mellett a kétszáz éve született Reguly Antalnak emléket állító időszaki vándortárlatot is megnyitották a Palóc Múzeumban, illetve átadták a Palócságért díjat, amelyet idén Kanyó Judit, Varsány polgármestere és Csáky Pál, felvidéki politikus és író kaptak.

Középen a két kitüntetett, Kanyó Judit és Csáky Pál
Fotó: NMH

Szombaton a Kubinyi Ferenc Múzeumban folytatódtak a programok, ahol az előadók a palóc térségen kívül bemutatták a magyar néprajz egyéb régióit is, így Burgenlandot, Székelyföldet és Moldvát. Este Nógrád megyei és felvidéki előadók közreműködésével palóc folklórműsort tekinthettek meg a résztvevők Paluch Norbert néptáncpedagógus, etnográfus rendezésében, aki egyben a konferencia kulturális szervezője is volt.

Vasárnap Csábon Szeder Fábián szobrának megkoszorúzása és rövid kultúrműsor zárta a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában