óriástök

2019.10.31. 19:58

Keszler László Bátonyterenyére látogatott négymázsás tökszörnyével

A gárdonyi Keszler László immár ötödik éve tartja a rekordot óriás tökterméseivel hazánkban. Panka több mint négyszáz kilogrammal jelenleg az ország legnagyobbja, amellyel a termesztő a napokban Bátonyterenyére, a halloweeni délutánra is ellátogatott.

Palchuber Kinga

Keszler László és a Panka nevet viselő, négyszáz kilósnál is nehezebb óriás. A férfi ötödik éve tartja a tökrekordot

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Keszler László már évek óta szerepel sikeresen a Rácalmási Tökfesztiválon, ahol tökszörnyeivel rendre kiérdemli a tökkirály címet. A szakember idén mintegy tizenöt növényt nevelgetett, amelyek közül Panka a négyszáz kilogrammot is meghaladta. Ezek a tökök atlantic giant fajtájúak, amiket száz évvel ezelőtt hoztak létre egy magyar és egy mexikói növény keresztezéséből.

– Valójában a véletlennek köszönhető, hogy évekkel ezelőtt rátaláltam erre a nem mindennapi szenvedélyre. Egy újságot lapozgattam, ott láttam először tökóriásokat. Ekkor még külföldön dolgoztam, s a kintről hozott tökmagokat izgatottan ültettem el Gárdonyban, a nagypapám kertjében… – mondta a Nool.hu érdeklődésére Keszler László, akinek az első termése még csak ötven kilogrammot nyomott.

Keszler László és a Panka nevet viselő, négyszáz kilósnál is nehezebb óriás. A férfi ötödik éve tartja a tökrekordot
Fotó: L. B. / NMH

Lászlónak annyira megtetszett az extra méretű zöldségek termesztése, hogy évről évre célként tűzi ki: megdönti saját rekordjait is.

– Hihetetlen, mégis igaz: aprócska magokból több száz kilós tökök nőhetnek! Idén Panka lett a legnagyobb, akinek testvére, Tóbiás is 375 kilogrammal büszkélkedett. Utóbbit pár hete csónakká alakítottuk és vízre szálltunk vele, hogy két másik óriástökkel versenyeztessük! – mesélte nevetve a töktermesztő, aki idén már Szerbiában is bemutatkozott hatalmas teremtményeivel. Bár, ott a hatszáz kilós győzteshez képest László termései még igencsak eltörpültek.

Keszler László kérdésünkre elmondta: az óriás tökök – csakúgy, mint Panka – száz nap alatt érik el a versenysúlyukat, s naponta akár 10-15 kilogrammot is képesek „magukra szedni”.

– Óriástököt termeszteni időigényes, elengedhetetlen a megfelelő gondozás. A legfontosabb, hogy elegendő vizet kapjanak, egy nap akár kétszáz litert is megisznak – mondta László, aki a lány és a fiú virágokat saját kezűleg porozza be, hogy megmaradjon a saját keresztezési vonala. Hozzátette, hogy a sima trágya mellett a tököknek extra tápanyagokra is szükségük van: a vitaminokat – magnézium, kalcium, kálium – a levélen keresztül kell pótolni.

– A halloweeni időszakban folyamatosan úton vagyok, tele a naptár! A gyerekek imádják a hatalmas tököket megérinteni, mindig fülig erő mosollyal közelítik meg. Bátonyterenyére is örömmel jöttem, hatalmas volt az érdeklődés, a látogatók rengeteg közös fotót készítettek Pankával – közölte László, aki azt is elárulta, hogy Nógrád megye nem ismeretlen terület számára, ugyanis az egyik legjobb barátja Salgótarjánban él.

A termesztő szerint az óriástök-termesztéshez nem kell szaktudás, csak tengernyi odafigyelés és gondoskodás. S aki komolyan gondolja, az néhány hónap alatt hatalmas növénycsodának válhat gazdájává. A méhészként tevékenykedő Keszler László továbbra sem hagyja abba a töktermesztést, s nagy álma, hogy jövőre egy hatszáz kilós tökkel az Európa-bajnokságra is eljusson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában