téli zöldségek

2019.10.31. 06:40

Esszük és faragjuk is, de nem árt vigyázni a tökkel

A piacok és áruházláncok őszi választékában egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző tökfélék. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által közzétett felhívásban a vevőket figyelmeztetik : figyeljenek a körültekintő vásárlásra, ugyanis a tökfélék közül nem mindegyik ehető.

Kakuk Klaudia

Géczi Ferencné tököt árusít a salgótarjáni vásárcsarnokban. Akkor az igazi, amikor már megcsípte a dér Fotó: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök. Az étkezési célra szánt tökök héja sokkal keményebb, húsukat sokkal tovább kell főzni a nyári tökökkel ellentétben. A sütőtök íze édes, formája és színe nagyon sokféle: narancssárga, kékes, zöld, szürke, fehér héjú, lehet akár kerek, hosszúkás vagy szögletes. A sütőtök magjait április végén, május elején vetik el, majd az első fagy előtt teljesen érett állapotban szüretelik, így magjuk alkalmas lesz a szaporításra.

– A tököket akkor szedik le, mikor már szép sárgák, úgy tartják akkor a legfinomabb, ha megcsípi a dér– mondta Gé­czi Ferencné kereskedő. Hozzátette: sokan vásárolnak tőle dísztököket, a faragni való mellett szeretik az apróbb fajtákat, amik a lakás őszi dekorálására szolgálnak.

Géczi Ferencné tököt árusít a salgótarjáni vásárcsarnokban. Akkor az igazi, amikor már megcsípte a dér Fotó: NMH

Rendkívüli népszerűségük ellenére a díszítő elemként használt, valamint a „halloween-tökként” árusított zöldségek termése emberi fogyasztásra alkalmatlan, sőt a kisméretűek mérgezőek is lehetnek, amellett, hogy ízük kellemetlen. Hazánkban az úgynevezett halloween-tök nagy, narancssárga színű. A két-három kilós fajtáktól akár húszkilósakig is előfordulhatnak.

– Már harminc éve is világító töklámpással csalogattuk a vásárlókat, noha akkor még nem volt szokás a halloween­t ünnepelni. Azonban évről évre megnövekedett a faragni való tökök felvásárlásának a száma, amit mi régen az állatok takarmányozására termeltünk. A vásárlóknak mindig jelzem, hogy ez a fajta nem ehető – mondta el portálunknak Fenyvesi Istvánné termelő.

Manapság nagy mennyiségben és olcsón árusított, csak lámpásnak és faragásra való tök azonban nem fogyasztható
Fotó: NMH

Mire használhatjuk a sütőtököt? Nos, a konzervipar az utóbbi években kiváló ivóleveket, bébiételeket is készít a sütőtökből.

Gyakran fogyasztják sütve, krémleves formájában, de sütemény alapanyagaként is népszerű. Magját pörkölik, és étolaj nyerhető belőle.

– A sütni való tököt többféle módon is elkészíthetjük – sütőben sülve, vagy levesként –, melynek magját is megpiríthatjuk nassolnivalónak, ami roppant egészséges – jegyezte meg Fenyvesi Istvánné.

Megkérdeztük: Szokott-e ön otthon tököt faragni?

Fenyvesi Istvánné, Pásztó-Hasznos: – Régi hagyománya van nálunk a tökfaragásnak, de már csak az unokák lelik benne örömüket. A tököt mi inkább a konyhában használjuk. A sütőtök és a faragni való tök magját is szeretjük megtörni, de előbb le kell mosni sok vízben, hogy a sűrű massza lemenjen róla. Ezután a napra vagy a radiátorra tesszük, és később meg lehet törni.

Gergely Sándorné, Salgótarján: – Két unokám van, akik már idén faragtak tököt az óvodában Halloweenre. Ablakba, ajtó elé szokták kitenni a világító lámpásokat, de látom, hogy egyre több helyen van már divatja. A faragást meghagyom a kicsiknek, viszont a múlt hétvégén például sütőtökkrémlevest csináltam, mert nagyon szereti a család minden ehető formájában.

Balázsné Tóth Júlia, Salgótarján: – Emlékszem, a gyerekeknek az iskolában volt utoljára tökfaragás, akkor még a szülők is ott voltak. A kézművesedést természetesen otthon is ki kellett próbálni, de valahogy elveszett már ez a szokás. Talán azért mert a gyermekek már felnőttek és a tök már inkább csak sült formájában kerül az asztalra, amit az egész család nagyon szeret!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában