Tankötelezettség

2019.10.21. 06:50

Első vidéki városként Salgótarján fogadta a Roma Büszkeség Napját

Hetedik alkalommal rendezték meg szombaton a Roma Büszkeség Napját Salgótarján belvárosában, amelynek idén először adhatott otthont egy vidéki város. A Tanulni akarunk mottóval életre hívott ünnepi megmozduláson a szervező egyesületek bejelentették: országszerte aláírásgyűjtésbe kezdenek azért, hogy a tankötelezettségi korhatárt a jelenlegi 16 évről újból 18 évre állítsák vissza hazánkban.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A roma identitás és a roma közösségi szolidaritás ünnepét az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége rendezte meg a nógrádi megyeszékhelyen, amelyhez mintegy ötszáz, több tucat hazai településről érkező roma csatlakozott.

A rendezvény sikerét jól példázza, hogy nemcsak a közeli településekről, hanem – egyebek mellett – Szlovákiából, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest megyéből is érkeztek vendégek Salgótarjánba. Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője portálunk kérdésére elmondta: a felvonulást először tartották Budapesten kívül.

– Salgótarján kiváló választás volt az esemény megrendezéséhez, immár hetedik alkalommal is nagyfokú érdeklődéssel és kiváló színvonallal zajlott le az ünnep. Jó volt érezni és látni az emberek összetartozását és egymás iránti szeretetét, valamint a szolidaritás gyakorlati megnyilvánulását. S fontos, hogy a résztvevők egyöntetűen kiálltak a rendezvény célkitűzése, a tanulás jelentősége mellett – tette hozzá az elnök.

A szép számban összegyűlt romák az Öblösüveggyártól táncolva és énekelve, roma zászlókat lengetve indultak a belváros irányába, miközben a Tanulni akarunk! mottónak is hangot adtak.

Tanulni akarunk! – írták táblájukra a lucfalvi tanoda diákjai Fotó: Ladóczki Balázs
Fotó: NMH

E jelszónak különösen fontos mondanivalója volt, ugyanis a rendezvényen bejelentették: a szervező egyesületek országos aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy a tankötelezettségi korhatárt a 16 évről újra 18 évre állítsák vissza.

– A kezdeményezés lényege, hogy a gyerekeknek az iskolában a helyük! Szeretnénk elérni, hogy 18 éves koráig a fiataloknak kötelező legyen részt venniük a közoktatásban, mert az nem lehet cél, hogy munkanélkülieket képezzünk. A diákoknak versenyképes végzettségre van szüksége, hogy az életben is hasznosítható szakmával és érettségivel a kezükben váljanak felnőtté. Emellett kutatások bizonyítják, hogy aki tanultabb, az boldogabb és hosszabb életű is! Bízunk benne, hogy a követelésünk nyitott fülekre talál, amellyel gyermekek tízezreit menthetnénk meg… – hangsúlyozta kérdésünkre Setét Jenő.

Az elnök arra is rávilágított: a lemorzsolódási adatok romlottak a tankötelezettségi korhatár csökkentése óta. A büszkeség napot egyébként számtalan programelem gazdagította, amellyel a szervezők valamennyi korosztályt meg kívántak szólítani. Összességében a produkciók is azt üzenték: van mire büszkének lenni!

 

Szívügyük a zene és a tánc

A tanulás fontossága mellett a kultúra is központi szerepet kapott az ünnepen: a zene, a tánc és a képzőművészet ugyanis valamennyi roma szívügye. A színpadon sorra mutatkoztak be az énekesek és a táncosok, akik valósággal felpezsdítették a közönség vérét. Emellett képzőművészeti kiállítást is megtekinthettek, de híres nógrádi roma kiválóságokat és sportolókat is megismerhettek a jelenlévők. A felvonulók az elhunyt salgótarjáni roma művészek és kiválóságok – Oláh Jolán, Balogh Balázs András, Szepesi József és Balázs János – emlékhelyei előtt is tisztelegtek, ahol rövid ismertetők is elhangzottak a neves személyekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában