barna füzike

2019.10.18. 19:45

Egyedülálló, ritka madárfajt fogtak Patakon

Nógrádban most először került befogásra az a figyelemre méltó madárfaj, amelyet hazánkban eddig mindössze hét alkalommal észleltek. A mostani a nyolcadik, hogy a barna füzike (Phylloscopusfuscatus) megmutatta magát Magyarországon, ráadásul most Patakon tűnt fel egy madárgyűrűző akció során.

Kakuk Klaudia

A füzikék a verébnél jóval kisebb, fele-egyharmada méretű madarak, a levelek között mozognak, szinte soha nem láthatók NMH-fotó

Forrás: NMH

A faj a szibériai tajgán fészkel, a telet Délkelet-Ázsiában tölti, ezért normál esetben vonulása során nem kellene érintenie Közép-Európát, azonban akadnak olyan egyedek, amelyek rossz irányba indulnak el, így juthatott el Magyarországra is a ritkaságszámba menő példány.

Hazánkban a barna füzikét 2002 óta eddig hét alkalommal észlelték. Az elvétve előforduló madarat 2019. október 4-én Lukács Katalin Odett, a Magyar Madár és Természetvédelmi Egyesület Nógrád Megyei Egyesületének tagja vehette először a kezébe szűkebb hazánkban. Igazán szerencsésnek érezhette magát a bravúros fogás során. A most megismert példány egy speciális madárbefogásra alkalmas függönyhálóval történő madárgyűrűzés közben került meg – mondta el portálunknak Lukács Katalin Odett.

Hozzátette: a gyűrűzés során a madarak egyedi sorszámmal ellátott jelölőgyűrűt kapnak a lábukra. Mint elmondta: ezzel a kutatási módszerrel a megjelölt madarak sokat elárulnak életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A módszer alkalmazásával sok énekesmadár faj állományváltozása nyomon követhető, valamint vizsgálni lehet a túlélési, szaporodási képességüket is.

Lukács Katalin Odett kitért arra is, hogy az őszi vonulási időszakban néha igazi madárritkaságok is a hálóba akadnak, mint például ez a barna füzike. A fajtából öt példány gyűrűzés során került meg, míg terepen csak három példányt azonosítottak eddig, illetve vannak olyan fajok is, amelyek gyűrűzés nélkül nem is kerültek volna szem elé Magyarországon. Ilyen például a kucsmás poszáta vagy a vastagcsőrű füzike.

– A barna füzike Patakon befogott példánya valószínűleg Dél-Európa felé veszi az útját, ahol akár sikeresen át is telelhet – mondta az MME helyi csoportjának tagja, akinek igazi meglepetést okozott a példány befogása. A madár a Derék-patak partján lévő füzes szegély-élőhelyen, az aljnövényzetben mozgott, ami azt is mutatja, hogy mennyire fontosak az ilyen megmaradt természetközeli élőhely-foltok a vándormadarak szempontjából. Vonulásuk során pihenő és tápláló helyet nyújtanak nekik – ismertette az egyesület tagja, s hozzátette: a barna füzike Magyarországon védett faj, eszmei értéke 25 ezer forint.

A fajta előfordulása, élőhelyei

A barna füzike Magyarországi előfordulását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bizottsága 2002. évi jelentésében fogadta el bizonyítottnak, az izsáki Kolon-tónál 2002 novemberében fogott fiatal példány alapján. A faj természetes élőhelye az északi erdők, mérsékelt övi erdők, mangrove erdők, cserjések, valamint a folyók, patakok és szántóföldek környéke. Többi fajtársához hasonlóan a talajon fészkel, fészekalja öt-hat tojásból áll. Sötétbarna fejéről, szárnyáról és farkáról, valamint sárgásbarna torkáról és hasaljáról ismerhetjük fel. Főleg rovarokkal, puhatestűekkel táplálkozik. A telet Délkelet-Ázsiában és Észak-Amerika déli részén tölti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában