védőoltás

2019.10.11. 06:50

Egy apró tűszúrás megvédi a kicsiket a bárányhimlőtől

Csak védőoltással lehet védekezni a bárányhimlő ellen. A vakcina beadása idén ősztől már kötelező a gyermekeknek.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Hazánkban az egyik leggyakoribb bejelentett fertőző betegség a bárányhimlő, ami leginkább a gyerekeket érinti, de akár felnőttkorban is előfordulhat. Évente hozzávetőleg 35-40 ezer esetet regisztrálnak országszerte. Szezonalitását tekintve a téli és a tavaszi hónapokra jellemző a betegség.

Feketéné dr. Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos elmondta, hogy Nógrád megyében az elmúlt öt évben 289 és 1561 között változott a bárányhimlővel bejelentettek száma. A leginkább érintett korosztály a 3–5 esztendős kisgyermekek voltak, rajtuk kívül a csecsemők és az 1–2 éves kisdedek körében, valamint a 6–9 esztendősek körében fordultak elő nagyobb számban megbetegedések.

– A bárányhimlőben szenvedők száma 2018-ban több mint a felére – 289-re – csökkent 2017-hez képest. Ez azzal magyarázható, hogy az előző években a megbetegedés jóval nagyobb számban fordult elő, s több óvodai és általános iskolai intézményt is érintettek járványok. Ez által egy-egy közösségben egy időre csökkent a betegségre fogékony gyermekek száma, illetve többen éltek az ajánlott védőoltás felvételével is – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó.

A megyei tisztifőorvos kitért a védőoltás fontosságára is. A bárányhimlő ellenivel 12-re emelkedett az életkorhoz kötött kötelező védőoltások száma, így tovább javítható a megelőzhető fertőző megbetegedések kedvező járványügyi helyzete.

– A kötelező injekciót a 2018. július 31. után született, bárányhimlőn még át nem esett gyermekek kapják meg. Először 13 hónapos korukban adják be nekik a vakcinát, majd 16 hónapos korukban emlékeztető oltásban részesülnek – közölte a tisztifőorvos. Hozzátette: az oltóanyag rendelkezésre áll, és már augusztusban kiszállították a háziorvosokhoz.

A bárányhimlőt egyébként egy rendkívül ragályos vírus okozza, amely cseppfertőzéssel, a légutakon vagy a kötőhártyán keresztül jut a szervezetbe. Köhögéssel, tüsszentéssel és a bárányhimlős hólyagok váladékával is átadható. A fertőzés átviteléhez nem szükséges testi kontaktus. A poharak, az evőeszközök, a ruhanemű, az ágynemű, de a kisgyermekek szájába vett közös játékai is terjesztik a kórt.

– A betegség 7-10 nap alatt zajlik le, és már csak az úgynevezett pörkös stádiumban nem fertőz. A hólyagokat nem szabad elvakarni, mert akkor előfordulhatnak szövődmények is – mondta dr. Szabó Erzsébet, pásztói gyermekháziorvos, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy akár már 5 perc kontaktus után el lehet kapni a betegséget. Fontos tehát a védőoltás, amellyel könnyedén megelőzhető a bárányhimlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában