szavazás 2019

2019.10.14. 20:00

Böngéssze át a 2019-es önkormányzati választások eredményeit!

Problémák és rendkívüli történések nélkül zajlott le vasárnap Nógrád megyében az önkormányzati választás. A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 158 879 fő volt, közülük 83.078-an (52,29%) jelentek meg a szavazókörökben. A polgármesterséget – a nem hivatalos adatok alapján – száz független, 25 Fidesz-KDNP-s, két MSZP-s és két összefogás jelölt nyerte el megyénkben, míg két településen – Bokorban és Patakon – szavazategyenlőség alakult ki.

Munkatársainktól

A tari

Forrás: NMH

Fotó: Balazs Ladoczki

A megyeszékhelyen 46,45 százalékos részvétel mellett Fekete Zsolt, a Salgótarján, Szeretem! Egyesület (DK-Jobbik- LMP-Momentum-MSZP-PM-Tarjáni Városlakó Egyesület) jelöltje 7271 szavazattal győzött, kormánypárti ellenfele, Szabó Csaba (5744) előtt.

– Keményen dolgoztunk a városért az elmúlt években. Egy olyan fejlesztési csomagot dolgoztunk ki, amely Salgótarjánban az élet minden területét egyszerre kívánja fejleszteni: az infrastruktúrától a turizmuson keresztül a munkahelyek teremtéséig. A Modern Városok Program pedig olyan lehetőséget jelent, amely a várost felrázza „Csipkerózsika-álmából”. Szeretnénk folytatni a kormánnyal való együttműködést, de bárkivel boldogan összedolgozom, aki Salgótarján fejlődését helyezi előtérbe – mondta portálunknak Fekete Zsolt.

– Nagyon kemény éveken vagyunk túl, de ez idő alatt mindent megtettünk a városért – mondta Fekete Zsolt
Fotó: NMH

A polgármester a legfontosabb teendők közé sorolta, hogy újra működő ipar legyen a barna mezős területeken, az öblösüveggyár területén elkészüljön az Üveglandia Központ, és elkezdődjön az építkezés az északi városrészben lévő Tóstrandon, ahol sport- és rekreációs központot terveztek.

A közgyűlésbe tízen egyéni választókerületből (Molnár Károly, Pataki Csaba, Turcsány László, Gyurkó József, dr. Huszár Máté, dr. Dániel Zoltán, Harmos László, Homoga László, Dudás Nándor, Tolnai Sándor), négyen kompenzációs listáról (Czene Gyula, Fenyvesi Gábor, Gyurkóné Kovács Krisztina, Szabó Csaba) kerültek.

Bátonyterenyén a város 41,49 százaléka ment el voksolni és döntött úgy, hogy Nagy-Majdon Józsefnek (Fidesz-KDNP) újabb öt évre bizalmat szavaznak. A polgármester 2217 szavazatot kapott, mögötte Cseresznyés István, az ellenzéki összefogás jelöltje végzett 1315 szavazattal.

Fotó: B. L.

– Úgy gondolom, hogy a testületi üléseken zajló viták viszik előre a város életét, de bízom benne, hogy nálunk zökkenőmentes lesz az együttműködés. Egy újraválasztott polgármester esetében nem beszélhetünk első lépésről, sokkal inkább egy folyamatról. Sok félbehagyott feladatunk van, amelynek a végére kell járnunk, ide tartozik például az óvodák vagy a kastély felújítása. Ha ki kell emelni valamit, az a munkahelyek teremtése, a Nagybátony és Kisterenye településrészeket összekötő két út megépítése és a Maconkai Horgásztó és Szorospataki városrész fejlesztése. A cél, hogy Bátonyterenye a térség gazdasági központjává nője ki magát – mondta Bátonyterenye polgármestere, Nagy-Majdon József.

A városban nyolc egyéni képviselőt választottak (Sulyok Tibor, Molnár Ferenc, Tarjáni László, Gagyi Róbert, Letovai Zoltán Tamás, Gembiczki Ferenc, Bognár Ferenc, Király Attila), hárman (Berki Jánosné, Cseresznyés István, Várszegi István) listáról kerültek a 11 fős testületbe.

Balassagyarmaton a szavazók 45,69 százaléka járult az urnákhoz. Kiélezett küzdelemben Csach Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje lett az új polgármester 2847 szavazattal. Gyenes Szilárd, a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület támogatottja 107 szavazattal maradt le a győztestől. Csach Gábor portálunknak elmondta: nagyon örül az elért eredménynek, hiszen sorozatban negyedszer is sikerült megnyerniük a választásokat, továbbá a testületben is megmaradt a Fidesz-KDNP többsége.

– A siker egyrészt annak, köszönhető, hogy a kampányban mindenki elvégezte a munkáját, másrészt az elmúlt három ciklus igazolta, hogy Balassagyarmat jó irányba tart – mondta az új városvezető.

Hozzátette: a legfőbb céljaink között szerepel a megkezdett beruházások befejezése, valamint a választási programpontjaink szerint szeretnénk tovább erősíteni Balassagyarmat gazdasági és kulturális szerepét Nógrád megyében.

A testületbe nyolc egyéni képviselő került (Lombos István Pál, Huszár Péter, Hajnal Sándor Mátyás, Bárányiné dr. Balázs Mária, dr. Szabó Géza, Münzberg Gusztáv, Reznicsek Ferencné, Győri János), míg további három tag listáról jutott be (Frankó Viktória, Gyenes Szilárd, Szedlák Sándor).

Pásztón 55 százalékos részvétel mellett 2795 vokssal Farkas Attila, a Fidesz-KDNP pártszövetség színeiben induló jelölt győzött, a Varázsvölgy Egyesület támogatta Dömsödi Gábor (1320 szavazat) előtt.

– Nem számítottam ekkora fölényre. Folytatjuk a megkezdett munkát. Több mint tíz beruházás indul a városban, végigvisszük az eddigi projekteket, de új pályázati lehetőségeket is keresünk – mondta portálunknak.

Hozzátette: új bölcsőde kialakítására már beadták a pályázatot, de szeretnék a hasznosi orvosi rendelőt, valamint a Csillag téren található idősek otthonát is felújítani. Folytatják az úthálózat és a járdák korszerűsítését is. Farkas Attila bízik benne, hogy visszatért Pásztó életébe a nyugalom, hiszen erre nagy szüksége van a lakosoknak. Végül kitért arra, hogy nagy öröm számára az is, hogy a környékbeli településeken és a pásztói járásban olyan polgármesterek nyertek, akikkel együtt lehet működni a térség fejlődése érdekében.

A döntéseknél nem lesz nehéz dolga, a képviselőtestület (Bodrogi István, dr. Halász István, dr. Kanyó Roland, Káposzta Csaba, Szabó Ádám, Takácsné Salamon Katalin Judit, Veres Róbert, Zeke Tamás) valamennyi tagja a Fidesz-KDNP jelöltje volt.

Szécsényben a szavazásra jogosultak 59,81 százaléka voksolt. A csatát végül a független Stayer László nyerte 1289 szavazattal, míg a kormánypárti jelölt, Varga Béla 1167 szavazatot kapott.

Stayer László köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni.

– Úgy gondolom, példát mutattunk valamennyi településnek, hogy élni kell a demokrácia adta lehetőségekkel. Gratulálok valamennyi mandátumot nyert képviselőtársamnak, de azoknak is, akik nem kerültek be a testületbe. Innentől kezdve bízom benne, hogy lezárjuk a múltat és a jelenre, a jövőre, elsősorban Szécsény fejlesztésére koncentrálunk! Ehhez kérem mindenkinek az együttműködését és ajánlom segítségemet.

A szécsényi testületet Bartusné dr. Sebestyén Erzsébet, Borda Tamás, Filkor Lajos, Garamvölgyi Andrea, dr. Havasi Zoltán, Kanyó Gábor, dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet és Vizi Zoltán erősíti.

Rétságon a lakosság 60,33 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket. Itt Mezőfi Zoltán 722 voksot szerzett, 101-gyel többet, mint a Fidesz-KDNP-s Varga Dávid Géza. 2002 és 2014 között volt már a város vezetője, az utóbbi öt évben pedig alpolgármesterként tevékenykedett.

– Véget ért egy hosszú utazás, ám a megérkezéssel semmi sem fejeződött be, hanem megannyi munka, új kihívás vár mindannyiunkra, beleértve a település teljes lakosságát, akiktől a célkitűzéseinkhez komoly támogatást várunk – mondta Mezőfi Zoltán.

Mezőfi Zoltán rétsági polgármester-jelölt leánya, Zsófia társaságában szavazott Fotó: Teknős Dominik/NMH

– A most felálló képviselő-testületben akadnak kipróbált, rutinos rókák és újoncok is. Az utóbbiak számára feltétlen türelmet biztosítunk, hogy mielőbb belerázódjanak az önkormányzatiság mindennapjaiba. Számos feladattal rögvest szembesülnünk kell, hiszen jelenleg is zajlanak beruházások Rétságon, elég, ha csak a közlekedésfejlesztési említem a város északi határán, amely már a befejezéséhez közeledik. A Zöld Város projekt is kezdődik, és több egyéb, kisebb nagyságrendű, de fontos feladat vár megoldásra még idén. Meggyőződésem, hogy közös gondolkodással, a fejlesztések iránti elhivatott elkötelezettséggel előbbre léphet Rétság – mondta a polgármester.

A testületbe Bakó Mónika, Bencsok Péter, Hegedűs Ferenc, Jávorka János, dr. Szájbely Ernő és Varga Dávid Géza került be.

Összeállításunkban közöltük, hogy melyik településen, ki, melyik párt színeiben, hány százalékos szavazati aránnyal szerezte meg a polgármesteri széket.

Két településen döntetlen az eredmény

Dr. Bagó József, a Területi Választási Iroda vezetője elmondta: újraszámolással kapcsolatos kérést nem kaptak, de a jogorvoslatra három nap áll rendelkezésre. Bokorban és Patakon szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között, így a két településen új szavazást fognak kiírni. Előbbi községben Ocskai Zoltán (Független) és Hegedűs Pál (Független), míg utóbbin Fekete Tibor (Fidesz-KDNP) és Viczián Tibor (Független) hajszálra ugyanannyi voksot kapott. A választás eredményeit kedden késő délután hagyja jóvá a választási bizottság, a cikkben szereplő adatok ekkor válnak hivatalossá.

A megyei közgyűlés Nógrádban változatlanul 15 képviselővel működik tovább

Megyei listát hét jelölőszervezet – a DK, a Munkáspárt, a Momentum, a Jobbik, a Fidesz–KDNP, az MSZP, a Mi Hazánk Mozgalom – állított, ezeken összesen 115 név szerepelt. A listákra 129674 fő adhatta le szavazatát, ebből 69512-en (53,61%) járultak az urnákhoz. A Fidesz-KDNP tíz (Barna János, Danyi Attila, Király Attila, Laczkó Roland, Meló Ferenc, Molnár Sándor, Percsina Norbert, Rigó Dávid, Skuczi Nándor, Varga Béla), a DK egy (dr. Egyed Ferdinánd), a Jobbik egy (Cseresznyés István), az MSZP egy (Borenszki Ervin),a Mi Hazánk Mozgalom egy (Dócs Dávid) és a Momentum Mozgalom is egy (Gyuris Dóra) mandátumot szerzett.

Skuczi Nándor, a Fidesz-KDNP listavezetője portálunknak már korábban elmondta: a megyei közgyűlés munkájával szeretné elérni, hogy aki itt született vagy itt szeretne élni, az boldoguljon Nógrádban. Szeretnének olyan beruházásokat a megyébe hozni, amelyek a fiatalokat maradásra bírhatják és növelnék a munkahelyek számát, hogy helyben mindenki boldogulhasson. A munkahelyteremtés mellett fontos, hogy minél élhetőbb legyen ez a vidék.

Nemzetiségi (kisebbségi) önkormányzatokat is választottunk vasárnap

Nógrád megyében 90 településen volt ilyen lista, kilenc településen két nemzetiségre is szavazhattak. A névjegyzékben lévő roma választópolgárok száma 10 751 fő, ebből 5837 (56,49%) ment el szavazni. A Fiatal Romák Országos szövetségére 2010, a Lungo Drom 1916, az RPM 630, a Nemzeti Roma Összefogás 480 voksot kapott. A névjegyzékben lévő szlovák szavazók száma 1551 fő volt, ebből 1134-en (79,36%) jelentek meg. A Magyarországi Szlovákok Szövetsége 1039 érvényes szavazatot (7 mandátumot) szerzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában