bűnmegelőzés

2019.10.10. 13:50

Biztonságot adnak a térfigyelő kamerák Salgótarjánban

A megyeszékhely biztonságát 66 térfigyelő kamera figyeli, üzemeltetésük nagy mértékben hozzájárul a város közbiztonságának javításához, a bűncselekmények, a szabálysértések, a közlekedési balesetek okozóinak felderítéséhez.

Kakuk Klaudia

Térfigyelő kamera Salgótarjánban, a Fő téren. A nagy forgalmú közterületeken különösen sok jogsértés történhet

Fotó: NMH

A város önkormányzata a közbiztonság és a közrend javítása érdekében az elmúlt években folyamatosan fejlesztette a város bűnmegelőzési feladatainak ellátásához szükséges térfigyelő kamerarendszert. A 2002. évben telepített – mára korszerűtlenné vált – eszközök cseréje mellett bővítették is a városi térfigyelő rendszert.

Salgótarján jelenleg 60 darab fixen telepített, valamint hat darab hordozható kamerával rendelkezik – derült ki a legutóbbi közgyűlésen tárgyalt előterjesztésből.

Térfigyelő kamera Salgótarjánban, a Fő téren. A nagy forgalmú közterületeken különösen sok jogsértés történhet
Fotó: NMH

– A térfigyelő kamerarendszer üzemeltetése nagy mértékben hozzájárul Salgótarján közbiztonságának javításához, a lakosság nyugalmát zavaró bűncselekmények, szabálysértések, közlekedési balesetek okozóinak felderítéséhez és az elkövetők kézre kerítéséhez, a jogsértések megelőzéséhez vagy megszakításához – mondta el portálunknak Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

– A fixen telepített eszközök képanyagaival a Salgótarjáni Rendőrkapitányság épületében kialakított központban dolgoznak, míg a mobil kamerák képét a városüzemeltetési iroda közterület-felügyelői és a mezei őrszolgálatot ellátó személyi állomány biztosítja. A fixen telepített eszközök jellemzően a város belterületének, illetve kiemelt pontjainak megfigyelését biztosítják, melyek képi anyaga a Salgótarjáni Rendőrkapitányság épületében működő megfigyelőközpontba kerül továbbításra.

– A térfigyelő kamerák képeit az elemzések alapján megállapított frekventált időszakokban szabadidős rendőrök figyelik. Jogsértés észlelése esetén a kamerákat kezelő kötelezettségének azonnal eleget tesz. Utána a rendőrség intézkedést foganatosít a jogsértések megszüntetésére, az elkövetők elfogására. A kamerák élőképei alapján a járőrök azonnal intézkednek – mondta Nágel Tamás.

Hozzátette: a rögzített felvételek elemzése nem egyszer szolgált bizonyítékként a közterületen elkövetett jogsértések, illetve más, akár súlyosabb bűncselekmények elkövetőinek a beazonosításához, elfogásához és felelősségre vonásához is.

Hordozható eszközök is segítenek

A biztonsági kamerák különböző fejlesztései minden esetben a rendőrség által megadott szakmai javaslatok alapján kerülnek megtervezésre és kivitelezésre, valamint a megfigyelt közterület kijelöléséről az önkormányzat képviselő-testülete, közgyűlése hoz döntést. Az évek óta megoldatlan külterületen elkövetett jogsértések felderítése érdekében például az illegális szemétlerakók felderítésére az önkormányzat nemrégiben vásárolt hordozható kamerái állnak rendelkezésre, hiszen a lerakott nagy mennyiségű hulladék elszállítása, és ártalmatlanítása évente többmilliós kiadást jelent az önkormányzatnak. A jelenlegi adatok alapján a mobil kamerák által megfigyelt területbe 22 utca, illetve városrész tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában