projekt

2019.09.17. 06:40

Mentorok ösztönzik a tudatos vállalkozást Nógrádban

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram célja a kis-és középvállalkozói szektor versenyképességének és hatékonyságának növelését szolgáló közvetett támogatóeszközök bevezetése. A program Nógrád megyei nyitórendezvényét hétfőn a szécsényi Forgách-kastélyban tartották meg, amelyen részletesen bemutatták a projekt folyamatát és a részvételi lehetőségeket.

Palchuber Kinga

Indulhat a megyei mentorprogram: a hatékonyságot, a versenyképességet szolgálja Fotó: H. Cs.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Nógrád megyében is megjelentek a beszállítói és külpiaci területen mentorálandó kis- és középvállalkozások (kkv-k) kiválasztására vonatkozó pályázati felhívások az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében. A programnak köszönhetően országosan és ingyenesen elérhetővé válik egy tapasztalt vállalkozókból és szakemberekből álló segítő, támogató mentorhálózat. A Széchenyi 2020 programban 3,3 milliárd forint Európai Uniós támogatás segítségével 2020 végéig tartó projektet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány konzorciumi együttműködésben valósítja meg.

A program megyei nyitórendezvényén dr. Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) elnöke elmondta: a programnak köszönhetően a nagyobb és sikeres cégek megyénkben is gyakorlati tapasztalataik és tudásuk átadásával erősíthetik az utánpótlást, így elősegíthetik a megye gazdasági fejlődé­sét is.

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott is arról beszélt, hogy az ingyenesen elérhetővé váló, a hatékonyság növelését szolgáló pénzügyi és vállalkozói szemléletformáló tartalmak előnyösen hathatnak Nógrád gazdasági életére. Skuczi Nándor megyei közgyűlési elnök a humánerőforrás-gazdálkodás, a versenyképesség és a hatékonyság fontosságát hangsúlyozta, mivel meglátása szerint ezen tényezők erősítése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megye gazdaságilag is felemelkedjen.

Varga Béla, az NKIK alelnöke – egyben a rendezvény házigazdája – elmondta: 2010 óta a kormányzat jóvoltából harmadára csökkent a munkanélküliség, amely a nógrádi cégeknek is köszönhető. Megyénkben 13 nagyobb munkahelyteremtő beruházás történt az elmúlt időszakban mintegy 110 milliárd forint értékben, és kétezer ember jutott biztos megélhetéshez a helyi vállalkozások által.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédében a kamara kiemelt szerepét hangsúlyozta a vállalkozások megerősítésében. Az elnök többek között elmondta: a vállalkozások üzleti környezetének javítása érdekében több, az adószabályozást érintő intézkedést kezdeményeztek, amelyek jelentősen javították a vállalkozói szféra jövedelempozícióját, de aktívan részt vettek a bérfelzárkóztatási program kidolgozásában is. Az MKIK kezdeményezései mindenkor a gazdasági versenyképesség és a hatékonyság növelését tartották szem előtt, amelyhez a jó partnerek is elengedhetetlenek voltak.

Ezt követően dr. Balla Gergely, a projekt operatív vezetője a program részleteit ismertette, majd Somoskői Soma megyei programkoordinátor a pályázati felhívásokról és a jelentkezési feltételekről tartott előadást a nógrádi cégek képviselőinek.

A rendezvény zárásaként bemutatkoztak azok a megyei mentorcégek is, akik tovább adnák tudásukat a kisebb vállalkozások képviselőinek.

Támogatást igénylő cégek jelentkezését várják

A mentorálás nem más, mint egy pártfogó kapcsolatot, amelyben a mentor közösen dolgozik a mentorálttal, útmutatást, támogatást és tanácsokat nyújt. A beszállítói és kül­piaci mentorálás elsődleges célja – a kormányzati célokkal összhangban – a kis- és közepes vállalkozások ösztönzése termelési és szolgáltatási színvonaluk emelésére. Az MKIK olyan termelőtevékenységet folytató kkv-kat keres beszállítói mentoráltnak, amelyek be kívánnak lépni a hazai, illetve uniós/nemzetközi beszállítói láncokba. Őket a Zentis Hungária Bt., a VIESSMANN Modellgyártó Kft. és a BOMBARDIER Transportation Hungary Kft. segítik majd.

Külpiaci mentoráltnak olyan kkv-k érdeklődését várják, amelyek exportképesek és bővíteni szeretnék a külpiaci tudásukat. A megyében őket a WAMSLER SE és a Basilicon Kft. mentorcégek támogatják. A megerősödött kkv-k képesek lesznek önállóan bekapcsolódni a nemzetközi munkamegosztásba, akár beszállítóként, akár közvetlen exportőrként. A jelentkezéseket a program weboldalán október 9-ig lehet benyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában