hétvége

2019.09.09. 06:50

Kőlevest kóstoltak, szilva, körte, lecsó csúszott rá, városnapi mulatozással

A hétvégén ismét körbejártuk a legfontosabb nógrádi rendezvényeket.

Munkatársainktól

Kőleves Fesztivál, Szilaspogony

A borús reggel ellenére a településen nagy volt a sürgés-forgás. A sportpályán már korán bográcsok alá gyújtott a nyolc főző csapat és tüstént hozzáláttak a levesek elkészítéséhez, amelyekbe egytől egyig egy nagyon különleges hozzávaló is került: egy kő. A délelőtt folyamán adódó technikai problémák sikeres elhárítása után Bódi Józsefné, a község polgármestere köszöntötte a 17. Kőleves Fesztivál – Helyi termékek a bográcsba című rendezvényre kilátogatókat. A verseny eredményét a zsűri 13 óra után hirdette ki, a kőleves elkészítéséért minden főzőcsapat emlékkel térhetett haza. Az egész napos rendezvény programjai közül a gyerekek is kedvükre válogathattak, így például a rendőrségi sátorban tartott vetélkedők nagyon népszerűek voltak köreikben. A délután zenés műsorait Kadlott Károly műsorával koronázták meg a szervezők, majd 19 órakor tábortüzet gyújtottak, ahol a rendezvényre kilátogatók jó hangulatú beszélgetés közepette osztották meg egymással aznapi élményeiket. Az idei kőleves fesztivált réti bállal zárták, ahol a talp alá valót a Party Live nevű zenekar húzta hajnalig.

Szelei Szilvanap, Mátraszele

A község vezetése 14 évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a szórakozás mellett a falu napját annak gasztronómiai hagyományaihoz szeretnék kötni. Így született meg a Szelei Szilvanap ötlete, amelyet azóta évről évre megrendeznek Mátraszelén. Idén mind a főzőversenyre, mind a szelei szilvaságok névre keresztelt megmérettetésre hét-hét csapat nevezett a reggeli órákban. Vincze László polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a szilvát a falu háziasszonyai évszázadok óta használják fel az ételek elkészítéséhez a legkülönfélébb formákban. A zsűri végül hosszas egyeztetést követően úgy ítélte meg, hogy idén Kormos Tímea Őszi titkok nevű szilvalekváros tortája kapja az első helyezettnek járó elismerést, míg a főzőversenyen Handó Gáspárné házi körmös töltött káposztáját ítélték a legfinomabbnak. A megmérettetések értékelése után a szórakozásé lett a főszerep, amelynek az esőfelhők sem szabhattak határt. A gyermekek szívesen játszottak a középkori fajátékokkal, kipróbálták ügyességüket falmászásban és lovaglásban, illetve jókat nevettek a háromkerekű biciklin közlekedő bohócon. A sztárvendégek között elsőként Márió lépett színpadra, akinek előadása után átadták a virágos rendezett portáért járó elismeréseket. Ezt követően Zoltán Erika énekelt a közönségnek, akik 20 órától a Kozmix slágereire tombolhattak. A szilvanapot végül hajnalig tartó szabadtéri bállal zárták.

Vad-körte Fesztivál, Szuha

A délelőtti napsütést követen eleredt ugyan az eső, de ez sem szeghette a helyiek kedvét, akik sátrak alá húzódva élvezték az idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezett Szuhai Vad-körte Fesztivált. A programok kora reggel a vadétel főző versennyel indultak, amelyre 12 csapat nevezett be, emellett a zsűri tagok 14 óráig várták a helyiek körtéből készült kompozícióit. Tóth Zoltán István, a település polgármestere elmondta: az alkotásokat elnézve nagyon büszke a helyiek kreativitására, és arra, hogy ilyen sokan részt vettek a megmérettetésben. Amint fogalmazott: úgy látja, hogy az új fesztivál eddig rejtett energiával töltötte meg a helyi lakosok szívét. A versenyek végeztével a szórakoztató programok kerültek előtérbe. Színpadra léptek többek között a Kikerics Óvoda és a Móra Ferenc Általános Iskola nebulói, majd a humorista Kertész Ricsi vicces történetein mulathatott jóízűen a közönség. A verseny eredményhirdetése után megkoronázták a vadétel főzés és a körte kompozíció versenyek győzteseit, majd a program sztárvendégének, Janicsák Vecának slágereit élvezhették a megjelentek.

Palóc kavalkád és regionális néptánc találkozó, Bátonyterenye

Több napos programmal készült a helyi önkormányzat a város napjára, amely a Palóc kavalkád és regionális néptánc találkozó címet viselte. Az első nap délutánján az érdeklődők Frankzafka zenekar slágereire tombolhattak, majd 20 órától a Magna Cum Laude együttes lépett a színpadra. Másnap a kavalkád 10 órától nyitotta kapuit, a színes színpadi programok között szerepeltek palóc énekek, táncok és mesék, amelyeket a Dobroda Zenekar kísért népi szólamokkal. Később a Palmetta zenekar előadására mulathatott a közönség, majd Letovai Zoltán alpolgármester köszöntötte a városnapon megjelenteket, illetve megkérte a megjelent testvértelepülések delegációinak képviselőit, hogy osszák meg ünnepi gondolataikat a közönséggel. Amint azt Letovai Zoltán elmondta: a delegációkkal közösen elültették a testvérvárosok platánfáját, amely jelképezi Bátonyterenye és testvérvárosai közti erős barátságot és összetartozást. A rendezvényen dr. Becsó Károly és Becsó Zsolt országgyűlési képviselők, illetve Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is méltatta a dinamikusan fejlődő járásszékhelyet. A városnapi köszöntők elhangzása után a Muzsla néptáncegyüttes tagjai ropták a táncot, őket követte az est sztárvendégének, Rúzsa Magdinak a koncertje, majd a város napját tűzijátékkal zárták a szervezők.

Lecsófesztivál, Szécsénke

A kedvezőtlen időjárás, az egész szombat délután rendületlenül zuhogó eső sem tántoríthatta el a paradicsomos-paprikás finomságok készítőit, hogy megjelenjenek a község legnagyobb rendezvényén, a Lecsófesztiválon. Amint Hevér Boglárka polgármester kiemelte, ebben az esztendőben rekordszámú csapat, összesen tizennégy társaság állította fel bográcsait a Técsői Móricz Kálmán Művelődési Ház udvarán. Körbetekintettünk a terebélyes sátor alatt, érdeklődve, ugyan milyen különleges ízesítéssel rukkolnak elő a kukták és lelkes segítőik. Rögvest az első színhelynél már kóstolót is kaptunk, és igen csípős falatokat majszolgathattunk. Megtudtuk, Schreiner Gábor igazi szakmabeli, hiszen a fővárosban szakácskodik, méghozzá igen neves étteremben dolgozik séfként. Nem is csoda, hogy amikor a zsűri bírálni kezdte az étkeket, erre a csípős fogásra rácsettintettek.

Természetesen a kísérő kulturális programok sem maradhattak el, Varga Izabella színművésznő konferálásával, aki egyfajta közönségkívánságra látta el idén is feladatát, tavaly annyira megtetszett ugyanis a falubelieknek az ő személyisége, hogy külön kérték az önkormányzatot, 2019-ben is legyen háziasszonya a rendezvénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában