megállapodás

2019.09.25. 09:48

Kárpátalja is csatlakozott: újabb testvértelepülést kapott Bercel

Sokszínű, egész naposra elnyúló testvértelepülési találkozót tartottak a dél-nógrádi nagyközségben. Az önkormányzat új partneri megállapodást kötött, míg a térség országgyűlési képviselőjét a falu díszpolgárának választották.

H. H.

Szentmisével kezdődött az eseménysorozat. Jánvári Andrásné polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, szóljon ez a nap a békességről, a vidámságról, és úgy maradjon meg az emlékezetben, hogy ez tényleg a „falu napja” volt.

Balla Mihály országgyűlési képviselő kiemelte, nagyon fontosak a helyi értékteremtő közösségek, amelyeknek kijár néha a szórakozás, a dolgos hétköznapok után az ünnepek, mint ez a mostani is. A honatya meglepetésben is részesült, hiszen az önkormányzat díszpolgári címet adományozott neki. Az indoklás szerint Balla Mihály hatékony támogató munkájának köszönhetően Bercel a Széchenyi István Általános Iskolában zajló korszerűsítésekkel együtt közel kétmilliárd forint pályázati forrást kapott, amelyekből végrehajthatták a legszükségesebb fejlesztéseket, hozzájárulva a lakosság életkörülményeinek, komfortérzetének javításához.

Jánvári Andrásné Bercel első embere (balra) és Varju Erika, Mátyfalva polgármestere látta el kézjegyével a dokumentumot
Fotó: NMH

 

A nap másik kiemelkedő pontja egy újabb testvértelepülési megállapodás aláírása volt, a kárpátaljai Mátyfalva községgel. A Nagyszőlősi járásban található, mintegy ezres lélekszámú település küldöttségével először tavaly, az erdélyi Kápolnásfaluban tett látogatásuk alkalmával találkoztak a berceliek, ahol az ukrajnai magyaroknak meghívást tolmácsoltak a berceli szüretre. Az egymásra lelés egyik legnagyobb eredménye az a balatonlellei kirándulás volt, amikor Bercel többi testvértelepüléséről, így a felvidéki Kékkőről és a lengyelországi Opatowból érkezett gyerekek közösen ismerkedhettek meg hazánk ékességeivel.

Jánvári Andrásné kifejtette, a határon átnyúló kapcsolatok ösztönöznek bennünket a megújulásra, egy új kultúra, népszokás, hagyomány-együttes megismerése által, amivel egy nagyobb közösséget lehet alkotni, és az élet minden területén gyümölcsözhet az együttműködés.

Szüreti mulatságot is tartottak

Az iskola udvarán megrendezett testvértelepülési találkozót színes szórakoztató műsor kísérte. Felléptek többek között a Csemete-kert Óvoda apró gyermekei, a Berceli Széchenyi István Általános Iskola tanulói. Itt járt kicsiknek szóló műsorával Papp Rita és Bodnár Attila, a Debreceni Ifjúsági Ház csoportja és a Bihari Banda, míg az este fénypontjaként a Karthago zenekar adott koncertet, majd tűzijátékot élvezhettek az érdeklődők, végül szabadtéri bál zárta a hosszúra nyúlt ünnepet. Természetesen nem maradhatott ki a szüreti felvonulás sem a programból. A látványos, díszes menet, amelyre sokan felöltötték szép népviseletüket, bejárta a község legfontosabb pontjait, és az egyes állomáshelyeken táncra perdültek fiatalok és idősebbek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában