sajtótájékoztató

2019.09.11. 16:15

Fülöp Attila: esélyt kapnak a megváltozott munkaképességűek

Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár és Szabó Csaba, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szerdán a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról tartott sajtótájékoztatót a Man at Work Kft. üzemében, ahol mintegy hatvan – többségében hallássérült – ember dolgozik.

P. K.

Fotó: Balazs Ladoczki

Holler Lajos, a cég képviselője elmondta: Salgótarjánban két fő helyszínen – a piactéren és a Füleki úton – zajlik aktívan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Szabó Csaba hangsúlyozta: a munkahelyek teremtése – ezen belül a megváltozott munkaképességűek alkalmazása – a városban kulcskérdés.

– Több olyan munkahelyre lenne szükség, ahol az érintettek is esélyt kaphatnak az elhelyezkedésre. Egy új városvezetés ebben nagy húzóerő lehet! – mondta Szabó Csaba.

Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár kiemelte: fontos a fogyatékossággal élők önálló életvitelének elősegítése. Fotó: L. B./NMH

Fülöp Attila kiemelte: a fogyatékos foglalkoztatás csak akkor működik jól, ha azt egy közösség a magáénak vallja.

– Csaknem két és félszeresére nőtt 2010 óta a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása Magyarországon: foglalkoztatási arányuk jelenleg 42 százalék, míg kilenc éve ez csak 18 százalék volt – mondta az államtitkár.

Hozzátette: fontos a fogyatékossággal élők önálló életvitelének elősegítése, hogy az érintettek a lehető leghasznosabb tagjai lehessenek a társadalomnak. A kormány idén 42 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált cégeket, amely összeg jövőre 43,5 milliárdra emelkedik. Emellett a piaci cégek a minimálbér kétszereséig járulékmentesen foglalkoztathatnak fogyatékkal élő embereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában