almanach

2019.09.16. 11:20

Bemutatkozik Csécse, ahol példaértékű a közfoglalkoztatás

A pályázati támogatásoknak hála az elmúlt években számos beruházás valósult meg Csécsén. TOP-os projektek keretén belül mintegy 179 millió forintot nyert a falu. Így többek között rekonstruálták a csapadékvíz-elvezető rendszert, megtörtént az önkormányzat és az orvosi rendelő épületének, valamint a helyi nemzetiségi iroda energetikai korszerűsítése, és hamarosan kezdetét veszi a művelődési ház felújítása is.

Bercsényi Kinga

Közfoglalkoztatott munkások keze által is szépül a helyi óvoda és környéke

– Több mint 35 millió forintos támogatásból fog elkészülni híres szülöttünk emlékére faluházunk, a Fráter Erzsébet emlékház. A falukép azonban már korábban is szépült, hisz 2017-ben szintén pályázati segítséggel alakítottuk ki „Büszkeségpontunkat” az 56-os forradalom emlékére – nyilatkozta Barna István Csécse polgármestere.

Csécse

Polgármester:

Barna István

Alpolgármester:

Sevelyáné Varbai Mária, Kracsál Ferenc

Képviselő-testület:

Molnárné Szabó Katalin,

Németné Fekete Zsuzsanna, Pusztai István

Községháza:

Csécse, Rákóczi út 61. 3052. Tel.: 06-32/492-171. E-mail: [email protected]

Lakosság: 913 fő

A vidékfejlesztési program keretén belül több munkagép beszerzése is megtörtént 20 millió forintból. További pályázati támogatásoknak köszönhetően kerültek kicserélésre a ravatalozó épületének nyílászárói 1,5 millió forintból, és a közeljövőben kezdődik el a Kossuth utca felújítása is 15 millió forintból.

Egy nagy beruházás is folyik jelenleg a településen: 960 millió forintból épül ki a szennyvízelvezető rendszer.

– Jelentős eredményeket értünk el a közmunkaprogramban. Nagy hangsúlyt fektetünk a mezőgazdasági programra, konyhakerti növények termesztésére, magyar óriás nyúl tenyésztésére. Példaértékű közfoglalkoztatási programunkért tavaly Start Plusz Díjban részesültünk, ami mellé 10 millió forintos támogatást is kaptunk – nyilatkozta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy jelenleg több beadott pályázatuk is van, amelyekből az óvodaudvar kerítésrendszerének felújítása, a temetőben urnafalépítésre kerülne sor. A közbiztonság javulásának érdekében kamerarendszer kialakítását is tervezik. A faluban jelentős kulturális élet zajlik, több civil szervezet és közösség is működik.

– Nagy öröm, hogy minden egyes rendezvényünkön mindenki jelen van. Ez egy összetartó település, ahol támogatjuk azokat, akik tesznek a faluért. Polgármesterként, a képviselő-testülettel közösen feladatunk, hogy figyelembe vegyük az itt élő emberek igényeit, az adódó lehetőségeket és így tegyünk településünkért – tette még hozzá Barna István.

Közfoglalkoztatott munkások keze által is szépül a helyi óvoda és környéke

A falu története:

Az írott források 1408-ban említik először a települést, de a régészeti leletek alapján már jóval korábban lakott volt a terület. A falu mai templomának helyén ugyanis egykor népvándorlás kori földvár állt. 1422-ben a Rhédeyek, 1429-ben pedig a Palóziak voltak a földesurai. A török időkben a település a váci náhije része volt.

MEGKÉRDEZTÜK: Mit jelent önnek Csécse?

Gyürkyné Tordai Katalin: – Születésem óta itt élek. A szüleim és a nagyszüleim is tősgyökeres csécseiek. A helyi óvodában dolgozom dajkaként. Alapvetően falusi ember vagyok, szeretem a falu adta lehetőségeket. Itt mindenki segíti egymást, a falu folyamatosan fejlődik. A lányom 17 éves és azt mondja, ide mindig vissza fogja húzni a szíve, s ez nagyon jó dolog.

Hényelné Pásztor Zita intézményvezető (Csécsei Gézengúz Óvoda): – 2001-től élek itt, ide jöttem férjhez. Gyorsan sikerült felvennem a falu ritmusát és megismernem az itteni embereket, ami köszönhető annak is, hogy közvetlen volt mindenki, így nem volt nehéz beilleszkednem ebbe a közösségbe. Ezen a településen senki nem érzi kényszernek, hogy segítse a másikat.

Megújult a hivatal épülete, az óvoda és a művelődési ház is

Számos TOP-os pályázatot nyert a település az elmúlt időszakban. 28 millió forintból készült el a csapadékvíz-elvezető rendszer. Energetikai korszerűsítések történtek az önkormányzat, az orvosi rendelő, valamint a nemzetiségi hivatal épületén. Előbbi több mint 43 millió, utóbbi 30 millió forintból. A művelődési ház felújítása hamarosan kezdődik, erre 37 millió forintot kapott a falu. Közel 36 millió forintból kerül kialakításra majd a faluház. Ezeken túl rendezvények szervezésére is nyert támogatást a település, közel 4 millió forintot.

Lánczi Imréné

Lánczi Imréné, a Csécse Település­ért Egyesület elnöke

– Mióta él a településen?

– Születésem óta élek Csécsén. Nagyon szeretek itt lakni, a megszokott környezetben, az ismerős emberek között. Úgy gondoljuk, nincs időnk egymásra, de a helyi emberek összetartóak és szívesen segítenek az arra rászorulóknak. A kulturális és a közösségi életben is egyre erősebb az összefogás. A vidéki életben sok szépség vesz minket körül, a jó levegő, a sok zöld tér, és elsősorban a bensőséges, kedves emberi kapcsolatok. Ez a falu az otthonom, nem tudnám máshol elképzelni az életemet.

– Mivel tudja segíteni a falu fejlődését?

– A Csécse Településért Egyesület elnökeként a falu kulturális fejlődésének elősegítése az egyik fontos tevékenységem. Civil szervezetünk évente több rendezvényt szervez, és aktívan részt vesz az önkormányzat programjain is. Fontos feladatunk a hagyományok ápolása és az értékek megőrzése mellett a jelenkor kultúrája is. A lakosság kulturális igényeit szem előtt tartva igyekszünk bevonni az idősebb és a fiatalabb korosztályt is.

– Mit szeretne, ha a jövőben megvalósulna a településen?

– Szívem vágya, hogy Csécsének is legyen néptánccsoportja, hangszeres együttese, akik a saját rendezvényeinket színesítenék. Nagyon várjuk már a művelődési ház felújítását és azt, hogy a nemrégiben felújított önkormányzati épületben a civil szervezet és a működő csoportok számára legyen egy-egy helyiség, amit bármikor igényeik szerint használhatnának.

Betegsége miatt kezdett ékszereket készíteni, s ma már sok örömet szerez

Fekete Istvánné születése óta Csécsén él. A hölgy sok éve foglalkozik ékszerek és hajdíszek készítésével, termékeivel sok rendezvényen megjelent.

– Közel 20 éve beteg vagyok. Egészségi állapotom romlásával kezdtem el kézimunkázni. Idővel a jól sikerült alkotásokból kialakult egy kis készletem, ami később a Csécse Településért Egyesület segítségével eljutott a környékbeli rendezvényekre. A helyi eseményekre is meghívtak és ezen alkalmakkor mindig sok ötletet kaptam, hogy mit készíthetnék. Megtetszett a kihívás – nyilatkozta Fekete Istvánné.

Fekete Istvánné (balra) vásárlói kérésére is bővíti kínálatát

Az ékszerkészítő termékei között szerepel horgolással készült hajcsat, hajdísz, karkötő, lánc, fülbevaló, kulcstartó sima gyönggyel és ásványokkal, amik vásárlói kérésére bővülnek.

– Egyre nagyobb az érdeklődés a termékek iránt. Célom, hogy a lehető legjobb minőséggel, becsülettel, szép színek felhasználásával és kellő finomsággal olyan ékszereket készítsek, amelyekkel örömet szerzek a hölgyeknek – mondta Fekete Istvánné, aki kiemelte azt is, hogy vásárlóitól nagyon sok szeretetet kap és környezete biztatja a folytatásra.

Kastély a település szomszédságában

A településtől nem messze található Bélahalom pusztán emelkedik a Keglevich-kastély. A fallal körülvett épületegyüttes (kastély, kapuépítmény, magtár, istálló) valamikor a 19. század első harmadában épülhetett.

Jelenleg magántulajdonban van

A kastély eklektikus stílusú, szabadon álló, téglalap alaprajzú kontytetővel. A Stern és a Pátkai család tulajdonában volt, majd a Keglevich család birtokába került. 1932–1933 között gróf Keglevich István historizáló stílusban bővíttette. Jelenleg magántulajdonban van és folynak a felújítási munkálatai.

Itt született Fráter Erzsébet

Az ippi, érkeserűi és bélmezei Fráter Erzsébet, Madách Imre magyar író felesége 1827. július 20-án született Csécsén. Apja Fráter József, anyja Battik Luca volt. 1843-ban ismerkedett meg az íróval, aki később Cséhteleken el is jegyezte. Az esküvőt Erzsébet 18. születésnapján, július 20-án Csécsén, a katolikus templomban tartották. Ezt kö­vetően a pár Madách Im­re csesztvei birtokán élt. Házasságuk 1854-ben válással ért véget. Erzsébet 1875-ben Nagyváradon halt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában