almanach

2019.09.26. 11:20

Bemutatkozik Becske, ahol székelykapu köszönti a látogatókat

Hosszú lejtőn vezet az út a cserháti dombhajlatban Becskére. A település központjában szép székely kapu fogadja az érkezőt a közösségi téren. Ez az alkotás a testvértelepülési kapcsolatok gyümölcse, amelynek éltetését fontos feladatának tartja a község önkormányzata.

Hegedűs Henrik

A pompás székely kapu az erdélyi magyar testvérek ajándéka a település számára Fotó: T. D./NMH

Fotó: Dominik

Erdélyben, Kovászna megyében lelték meg az egyik testvért. A Kézdivásárhelytől tíz kilométerre fekvő település Ozsdola – amelyhez Hilib is hozzátartozik – elöljáróságával és lakosságával egyformán baráti viszony teremtődött. Hasonlóképpen az Ipoly közvetlen túlpartján, Balassagyarmat szomszédságában elterülő Kóvárral is szoros szálak kötik össze a becskeieket, ők szintén rendszeres vendégek a májusi falunapon.

Becske

Polgármester:

Szalatnyainé Zsigmond Éva

Alpolgármester:

Pál László

Képviselő-testület tagjai:

Földvári László, Szalatnyai Zoltán, Tóth József

Jegyző:

dr. Bata Ákos

Óvodavezető:

Csonka Gáborné

Háziorvos:

dr. Kenéz Katalin

A hivatal elérhetősége:

2693 Becske, Petőfi út 1/A Telefon: 35/378-213. E-mail: [email protected]

Lakosság száma:

596 (2019. július 1.)

Látnivalók:

Megvilágosodás Sztúpa (2008-ban emelték); Balás-kúria (a 19. században építette klasszicista stílusban a falut birtokló család), magánszemély tulajdonában van; világháborús emlékmű; székely kapu; XVIII. századi kőhíd

Az elmúlt esztendőkben több komoly fejlesztés is történt Becskén. Megépült a szilárd burkolatú közösségi tér, amely a szabadtéri rendezvényeknek szolgál otthonául.

Itt tartják a húsvételő játékos délelőttjét, a Luca-napi kavalkádot és vásárt a 4Falu Egyesület szervezésében, amelyhez Galgaguta, Szécsénke és Nógrádkövesd tartozik még. Itt működik a helyi piac, és nyilvános illemhelyet is kihelyeztek.

Belügyminisztériumi támogatásból megújult a Kossuth út elejének burkolata, illetve az Ady–Fő út járdaszakasza, és 20 millió forintos TOP-pályázatnak köszönhetően a polgármesteri hivatal épületén energetikai korszerűsítést végeznek.

Nagy várakozással tekintenek a Magyar Falu Program elé, lecserélnék a falubuszt, a temetőben urnafalat állítanának fel, és mihamarabb orvosolnák a belvíz-elvezetési gondokat.

Ugyancsak új vívmánynak számít a közterületi ételdoboz, amit egy országos akció keretében a Re-formáló Egyesülettel karöltve függesztettek ki. Itt állandóan meglelhetőek a tartós élelmiszerek a rászorultak számára.

 

A pompás székely kapu az erdélyi magyar testvérek ajándéka a település számára Fotó: T. D./NMH

MEGKÉRDEZTÜK: Mi a véleménye Becskéről?

Földvári Jánosné, a község legidősebb polgára: Egész életem ide köt, betöltöttem a kilencvenedik évemet, és még ma is aktívan részt veszek a falu közösségi életében, a Kékszivárvány hagyományőrző csoport tagjaként. Nagyon szeretem ápolni a kiskertemet, művelni, a házam előtti részt rendben tartani, ebben sokat segítenek a gyerekeim és az unokáim.

Szaniszló Gyula, postás: Ide születtem, és egy kis időszaktól eltekintve folyamatosan itt élek. Munkából fakadóan rendszeresen találkozom az emberekkel, ismerem a gondjaikat. A hagyományőrzők vezetését is elvállaltam, a hölgyek nagyon lelkesen készülnek a fellépésekre, a hazai rendezvényeken kívül a szomszédos falvak eseményeire is meghívást kapunk.

Serfőző Karolina, az önkormányzat munkatársa: Én nem is tudnék már máshol élni, annyi minden vonz a községhez: a család, a munka, a barátok. Megfordultam más helyeken is rövid ideig, de visszatértem a gyökerekhez. Két iskolás lányomat szintén arra tanítom és biztatom, hogy becsüljék meg azt a földet, azt a közösséget, amelyben felcseperedtek.

A falu története

A település első említése V. István király korából, 1272-ből származik, az eredeti elnevezés, Bechke, minden bizonnyal a Benedek becézett, rövidített alakja. Ezt a tényt megerősíti, hogy a közeli erdőségben állt egy, a 12. században alapított Benedek-rendi apátság. A középkorban több földesúri család birtokolta, így a Széchenyiek egyik őse is, míg feltehetően Szanda várával egy időben jutott török kézre a 16. század közepén, a korabeli kincstári összeírások hét adóköteles házat tartanak nyilván. A 18–19. században közbirtokossági székhely volt, Nógrád vármegye sziráki járásához tartozott, 1950 után került át Balassagyarmat vonzáskörzetébe.

Szalatnyainé Zsigmond Éva

Szalatnyainé Zsigmond Éva, a falu polgármestere

– Mit tart Becske legfőbb értékeinek?

– Gyönyörű természeti környezetben terül el, amit jobban is ki lehetne használni, például idegenforgalmi szempontból, és mivel az országos kéktúra vonala rajtunk fut keresztül, a „bakancsos turizmus” is fellendíthetővé válna. Igyekszünk továbbá minél szélesebb éves programkínálatot összeállítani, szálláshelyeket biztosítani, hogy a közösségi élet egyre erősebbé váljon.

– Melyek azok a hiányosságok, amiket rövid időn belül feltétlenül orvosolniuk kell?

– Foglalkoztatási szempontból a környék más településeit nézve rosszul állunk. Becskére nem jön befektető, lényegében az önkormányzat az egyetlen nagyobb munkáltató, a családok hátrányos helyzete szinte a nyakunkba zúdul. A kiutat talán egy szociális szövetkezet megszervezése jelenthetné. Másrészről igen fontos lenne a közeljövőben a megmaradt fiatalokat helyben tartani, további fejlesztéseket végrehajtani, rendbe tenni a belterületi utakat, parkokat és árkokat.

– A hátrányok ellenére miként próbálják megtartani, esetleg a faluba csábítani a fiatalokat?

– Mindenképpen szeretnénk új építési telkeket kialakítani. Ez a rendezési tervünkben is szerepel, még területet is találnánk a célra. A legnagyobb gond, hogy gyér az érdeklődés. Remélem sikerül a városból vidékre hívni a fiatalokat, melyhez az önkormányzat letelepedési támogatást biztosít majd.

Levendulával töltött babák szintén készülnek a helyi szövőműhelyben

Az önkormányzat sokat töprengett, miként lehetne javítani a foglalkoztatási helyzetképen, végül a Belügyminisztérium és a Nógrád Megyei Munkaügyi Központ támogatásával egy szövőműhely kialakítása mellett döntöttek.

A községben találtak a célra alkalmas, saját tulajdonú ingatlant. Vásároltak szövőszékeket, modern eszközöket és berendezéseket, és megindulhatott a tevékenység. Ma már öt asszonynak ad mindennapos munkát a műhely, és az itt készült termékek igen kelendőek nem csupán a környéken, hanem távolabbi helyeken is. Egyik különlegességük a saját kertjükben termesztett levendulával töltött illatpárna, amely babafigurához hasonlít.

Különleges saját termékeket készítenek a helyi asszonyok

Több kreatív alkotás is dicséri az itt dolgozókat, mint például farmer táskák, kötények, bőr-telefontokok. A művészi megformálásban pedig felhasználják a palóc hímzés motívumkincseit, illetve a lakosság részéről is szívesen fogadnak el felajánlásokat, például használt ruhákat. A becskei szövőműhely termékeivel rendszeresen találkozhatunk a különböző nagyobb rendezvényeken.

Jól érzik magukat a buddhisták Becskén

Különleges színfoltot ad a településnek a Gyémánt Út buddhizmus jelenléte. A keleti vallás hívői 1997-ben fedezték fel maguknak a cserháti dombokat. A következő esztendőtől kezdve rendszeresen szerveznek itt nemzetközi buddhista kurzusokat és meditációkat, elmondható, hogy Becske kiemelt szerepet tölt be a magyarországi Gyémánt Út buddhizmusban.

Annak idején népszavazást tartottak az ideköltözésük kapcsán, a lakosság mára teljesen elfogadta őket, és a buddhisták otthon érzik magukat a községben. A Csiga-hegyen 2008-ban épült fel a Megvilágosodás Sztúpa, amely távolabbi pontokról is nagyszerű látványt nyújt. A folyamatos érdeklődés az idők folyamán megkívánta a terület bővítését, ami különböző telekvásárlások által meg is történt.

2019-re közel ötven hektárra terjed ki a tulajdonuk, illetve elkészült egy kétszáz fős befogadóképességű meditációs központ, ami a nagy népszerűségnek örvendő nyári kurzusuknak az egyik helyszíne. Oktatott már Becskén többek között Láma Ole Nydahl, Táje Dordzse és Serab Gyalcen rinpocse is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában