beázások

2019.08.01. 13:50

Nem várt nehézségeket hozott a salgótarjáni kolóniafelújítás

Vita alakult ki a közösségi oldalon arról, hogy a 266,5 millió forintból zajló salgótarjáni kolóniafelújítás egyik érintett épületét nemrég összerogyás miatt kellett-e lebontani, vagy eleve tervezett volt a bontási folyamat. A városvezetést kérdeztük: mi történt a helyszínen?

Palchuber Kinga

Kiderült, hogy a Salgó út 40. szám alatti lényegesen rosszabb állapotban van, mint a többi – már felújított – ház

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Az önkormányzat 266,5 millió forintos támogatásból valósítja meg a Salgó út 32–40. szám alatti kolóniák felújítását, amelyekben 17 bérlakást és egy közösségi házat alakítanak ki.

Gregus Péter, a városfejlesztés irodavezető helyettese a Nool.hu érdeklődésére elmondta: a felújítás során a kivitelező az épület hozzátoldásait a terveknek megfelelően elbontotta, majd kiderült, hogy a beruházásba bevont öt épület közül a Salgó út 40. szám alatti ingatlan lényegesen rosszabb állapotban van a folyamatos beázások miatt, mint a többi – már felújított – ház.

Kiderült, hogy a Salgó út 40. szám alatti lényegesen rosszabb állapotban van, mint a többi – már felújított – ház
Fotó: H.Cs. / NMH

– Az épület egyik kéménye összedőlt, amely további problémákat okozott. A födém alátámasztása megtörtént, amikor az építkezés során részben leszakadt. A kivitelezésben részt vevő műszaki szakemberek egyöntetű állásfoglalása alapján a megrogyott épületrészt le kellett bontani, amelyet a kivitelező munkagéppel végzett el – részletezte az irodavezető-helyettes.

Gregus Péter kérdésünkre hozzátette: a projekt teljes összköltsége bruttó 266,5 millió forint, amelyből az építésre 240 millió forintot fordíthatnak. A további összegek az eszközbeszerzést, a tervezést, a közbeszerzést és az egyéb járulékos költségeket érintik a pályázati előírásoknak megfelelő korlátok betartásával.

– A pályázati kiírás értelmében a szegregátumon belül új építés nem lehetséges, azaz többek között csak a lakóingatlanok felújítását, komfortosítását, energiahatékonysági korszerűsítését és a melléképületek rendbetételét teszi lehetővé. Salgótarján területén a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján meglehetősen sok, hét szegregátumot és öt szegregációval veszélyeztetett területet azonosítottak be, amely a lakosság több mint tíz százalékát érinti. Valamennyi szegregált területen indokolt lenne a beavatkozás, ezért is döntött úgy az önkormányzat, hogy a rendelkezésére álló TOP-források terhére – a pályázati előírásokat betartva – leromlott állapotú önkormányzati tulajdonú lakásokat újít fel – informálta lapunkat a városfejlesztési irodavezető-helyettes.

Hozzátette: az állagfelmérés során előre nem volt látható, hogy az épület a hiányzó, nem megfelelő palafedés miatt folyamatosan beázott. A födémgerendák emiatt teljesen el voltak rohadva, illetve a tégla is rossz állapotban volt. A teljes állagfelmérést pedig akadályozta, hogy az épületek többsége el volt falazva.

A felújításba bevont öt épület közül a megrogyás a Salgó út 40. szám alatti keleti szárnyát érintette, de a már elkészült és átadott épületekre ennek nincs hatása. A projekt kivitelezési szakasza jelenleg 75 százalékos szinten van, az eredeti ütemezést a nem várt esemény miatt módosítani kellett.

A vállalt indikátorok elérése miatt az összedőlt épületszárny falazatát vissza kell építeni, ám a szükséges munkálatok költségvetésének az elkészítése jelenleg még folyamatban van.

Bérlakás és közösségi ház is épül

A beruházás végére a Salgó úti épületekben a városvezetés 17 bérlakást és egy közösségi házat alakít ki. Az önkormányzat a nyertes pályázattal az épületek részleges modernizálását, az olcsóbb lakásfenntartási költségek megteremtését és az esztétikusabb lakókörnyezet kialakítását tűzte ki céljául. A korszerűsítéssel összességében megtörténik az épületek víz- és hőszigetelése, a tetőszerkezet és a tetőfedés cseréje, a modern nyílászárók beépítése, valamint a teljes elektromos és vízvezeték-hálózat megújítása. Az ingatlanokban fürdőszobákat és főzőhelyiségeket is kiépítenek, de elbontják a melléképületeket, megerősítik a támfalat és betemetik a pincéket. Továbbá egy közösségi házat is felépítenek, amely főzőkonyhával, illemhelyiséggel, zuhanyozóval, mosókonyhával, irodahelyiséggel és játszótérrel várja majd az ott élőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában