falumúzeum

2019.08.13. 06:50

Mátrakeresztesen bepillantást nyerhetnek a fakanálkészítés rejtelmeibe

A Mátra vidékének hagyományait és értékeit mutatja be a nemrégiben elkészült falumúzeum, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át vasárnap Pásztó különálló városrészében.

Tóth-Nagy Orsolya

Szeretnénk azt is elérni, hogy a fakanálkészítés bekerüljön a nemzeti értéktárba. Úgy talán a fiatalok is érdeklődnének iránta

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Megnyitotta kapuit a múzeum a mátrakeresztesi falunapon, amelynek köszönhetően régi álmuk vált valóra a helyieknek. Az intézmény bemutatja, hogyan is éltek egykor a helyiek, de az érdeklődők betekintést nyerhetnek a fakanálkészítés rejtelmeibe is.

A városvezetés hatmillió forintért vásárolt meg korábban egy régi, hagyományos parasztházat a faluban. A Mátrakeresztesi Hagyományőrzők összegyűjtötték az egykori tárgyaikat, majd berendezték a múzeumot, amely a tudásukat és szorgalmukat tükrözi.

Farkas Attila, Pásztó polgármestere különlegesnek nevezte azt, hogy Mátrakeresztes történetében létrejöhetett egy falumúzeum.

Mint mondta, a hagyományainkat folytatni kell. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban a polgármester elárulta, hogy az önkormányzat arra fog törekedni, hogy kialakítsanak az intézmény udvarán egy olyan közösségi teret, amelyet az idősek és a fiatalok egyaránt tudnak majd használni. Odler Zsolt, a Néprajzi Múzeum főosztályvezetője a település természeti és kulturális kincseit hangsúlyozta.

– Be kell mutatni azokat az értékeket, amelyek a környék egyediségét, Mátrakeresztes jellegét adják. Ilyen a fakanálkészítés is, amely Nógrádikum címmel büszkélkedhet. Az egykori lakosok leleményessége és tudása mára a falu védjegyévé vált – emelte ki az osztályvezető.

Hozzátette: ezzel a mostani, nemes kezdeményezéssel elindult egy folyamat, de a munka java része még csak ezután következik, hiszen meg kell tölteni élettel ezt a színteret.

– Szeretnénk, hogy a fakanálkészítés bekerüljön a nemzeti értéktárba, mert akkor talán a fiatalabbakat is jobban el tudnánk érni, és átadhatnánk nekik ezt a tudást. Bízok benne, hogy a múzeum által és azzal, hogy a helyi asszonyok a hírét viszik ennek a nagyszerű hagyománynak, többen csatlakoznak majd és sajátítják el a szakmát – mondta korábban Bottyán Katalin, művelődésszervező, aki szerint ez a kezdeményezés fellendítheti a falu turizmusát.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Stuller András, Mátraszentimre polgármestere is, aki nem érkezett üres kézzel, hiszen egy ajándékot is hozott a falumúzeumba, hogy gyarapítsa annak gyűjteményét.

Csépe Attila, helytörténész pedig előadásában felelevenítette Mátrakeresztes történelmét.

Ezen túlmenően hagyományőrző műsorokkal várták az érdeklődőket, akik megcsodálhatták a múzeumot is, ahol egy tisztaszoba és egy konyha tárult eléjük, amelyek az eredeti helyiségek szellemiségét elevenítik fel. Természetesen fakanalakból sem volt hiány, hiszen a legdíszesebb konyhai eszközök sorakoztak fel a tárlaton.

A megnyitót szentmisével, végül az falumúzeum épületének megszentelésével zárták. Később pedig kezdetét vette a hagyományos falunap, szórakoztató és hagyományőrző zenés-táncos programokkal.

Címkék#fakanál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában