a megye 7 csodája

2019.08.15. 09:34

Íme egy nógrádi csoda: séta különleges fák árnyékban

Keressük Nógrád megye 7 csodáját!

T.-N. O.

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Mátra lába nyugati peremén fekvő erdős terület, amely a településhez tartozik Tuzson János, botanikusról kapta a nevét, aki 1925-ben vásárolta meg a fenyvespusztai birtokot. Ezen a területen néhány díszfa is állt, ezt Erzsébet-ligetnek nevezték el, amelyet feltehetően az 1890-es évek legvégén ültettek a meggyilkolt Erzsébet királyné emlékére.

Tuzson János elsősorban örökzöldeket telepített és szaporított az arborétumban. Ezen túlmenően az utak és az ösvények mentén rózsabokrokat ültetett. Célja az volt, hogy rózsaolajat állítson elő. Foglalkozott továbbá különféle gyógynövények termesztésével is. A második világháborút követően a terület az erdőgazdaság kezelésébe került. Ekkor csemetekertet hoztak létre, luc- és vörösfenyővel, valamint szelídgesztenyével erdősítették.

Jelenleg összesen huszonegy fenyőféle, hat különleges lomblevelű és több cserjeritkaság alkotja az arborétumot. A legérdekesebb az 1960 környékén ültetett atlaszcédrus, amely egyedülállónak mondható, hiszen Nógrád megyében csak ez az egy van belőle.

Augusztus 8. és 30. között szavazhatnak olvasóink Nógrád megye 20 természeti csodája közül a nekik leginkább tetszőre. Várjuk szavazataikat a Nógrád Megyei Hírlapban található szelvényen és www.nool.hu portálunkon is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában