milliós bírság

2019.08.21. 06:40

Idén már 434(!) szabadtéri tűznél kellett beavatkozniuk a nógrádi tűzoltóknak

Odafigyeléssel és a szabályok betartásával megelőzhetők a szabadtéri tűzesetek, ugyanakkor, ha valaki nem tartja be a törvényt, akár több millió forint bírságra is számíthat.

Tóth-Nagy Orsolya

A tarlóégetés tilos, de néha kisebb helyen előfordul. A keddi hidegfront el is áztatta a növényzetet Képünk illusztráció Fotó: H. Cs.

Olvasónk jelezte: szomszédságában a nem sokkal korábban levágott, a nyári hőségben félig megszáradt füvet meggyújtották. Emiatt hatalmas füst terjengett a környéken, még az autók is lassabban közlekedtek a rossz látási viszonyok miatt.

A nagy nyári melegben fokozottan oda kell figyelni a szabadtéri égetésre. Sokan azonban felelőtlenek és nem tartják be a szabályokat. Gondatlanság pedig már többször is okozott bajt.

– A szabadtéri tüzek látszólag sok esetben nem járnak jelentősebb kárértékkel. A környezetünket ért károkkal azonban sokan nem számolnak. Ilyen például a levegőszennyezés és a tűzzel érintett területen élő, honos növény- és állatvilágot ért veszteségek, esetlegesen az egyedek pusztulása – mondta el portálunknak Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

Hozzátette: a leggyakoribbak ilyenkor az erdei tűzesetek, valamint a mezőgazdasági növényi kultúrát ért károk. Egy-egy ártalmatlannak induló kerti növényi hulladékégetés során például a hirtelen feltámadó szél következtében könnyen átterjedhet a tűz az erdős területre, az építményekre, gépekre vagy lábon álló gabonára. Ritkább esetben pedig akár emberi életeket is veszélybe sodorhatnak az ilyen események.

– Gondoljunk csak az erdőben gyanútlanul kirándulókra és táborozókra. Amennyiben egy ilyen tűz bekeríti őket, előfordulhat akár az is, hogy már menekülésre sem lesz lehetőségük saját erejükből – hangsúlyozta a hivatalvezető.

Szeles Péter arra is kitért, hogy bizonyos területeken, mint például a tűz­ra­kó­he­lye­ken megengedett a tűzgyújtás, de például a kommunális hulladék égetése mindenhol tilos, a zöldhulladék belterületi égetése pedig az önkormányzat helyi rendeletéhez kötött. A hivatalvezető arra figyelmeztet mindenkit, hogy tűzgyújtási tilalom esetén mindenféle égetés tilos.

Mint mondta, Nógrád megyében idén július 31-ig összesen 434 szabadtéri esetnél kellett szabadtéri tűz miatt beavatkozni.

– A legtöbbször, azaz 334-szer erdő és vegetációs eseménynél, 63 esetben hulladék és szemét égésénél, 25 alkalommal növényi maradványok közterületen történő égésénél és 12-szer pedig létesítmények szabad terein keletkezett tüzeknél volt szükség a tűzoltókra – közölte Szeles Péter, aki azt is elárulta, hogy a legtöbb eset a Balassagyarmati Hivatásos Tűz­ol­tó­pa­rancs­nok­ság működési területén következett be, mindösszesen 196 alkalommal. Salgótarján és környékén 169 alkalommal számoltak fel tüzet az egységek, még a Pásztót és a környező településeket érintő területeken 69 alkalommal fordult elő valamilyen tűzeset.

A hivatalvezető arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatóság a tűzvédelmi előírások megsértőivel szemben bírságot szabhat ki. Ennek összege pedig 10 ezer forinttól egészen 3 millió forintig is terjedhet attól függően, hogy mekkora tűzesetet idézett elő az adott személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában