nem vagy egyedül

2019.08.14. 19:45

Hazakísérő Telefon: egy biztonságot nyújtó hang a sötétben

Nincs olyan nő, akinek nem futott volna át az agyán a legrémesebb forgatókönyv amikor egyedül, a sötétben kellet hazasétálnia, például egy éjszakai műszak, egy túl hosszúra nyúlt mozifilm, vagy egy átbulizott éjszaka után. Van, aki hazáig felhívja a szüleit, barátait hogy biztonságban tudja magát. De mit tehet az, akinek nincs erre lehetősége? Itt a válasz!

Sz. R.

Forrás: Shutterstock

Sokan alkalmazzák családi és baráti körön belül a telefonos hazakísérést. Néha azonban előfordul, hogy nem szeretnénk felébreszteni szeretteinket vagy a kései időpontban már senkit nem érünk el. A Hazakísérő Telefont hazánkban két éve hozták létre, azzal a szándékkal, hogy azoknak nyújtson telefonos beszélgetés útján biztonságérzetet, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül útra kelni.

A különleges „segélyhívó” már több országban is bevált, Belinben és Stockholmban is működik hasonló szolgáltatás, utóbbiban a rendőrséggel együttműködve. Magyarországon Molnár-Csiki Maren keltette életre a vonalat, aki portálunk kérdésére elmondta: az ingyenesen hívható Hazakísérő Telefon zöldszámát leggyakrabban hétvégén tárcsázzák, általában vidékről, a 18-25 éves fiatal lányok. Hozzátette: már Nógrád megyéből is fogadtak hívásokat.

Két telefonszámot is tárcsázhatunk!

Ha éjszakai sétád közben bizonytalanul érzed magad vagy félsz, akkor a 06 80 442 422-es zöld számon vagy a 06 30 899 3465-ös normál tarifás számon hívhatod a Hazakísérő Telefont. Hétfő-szombat 22-től hajnali 4-ig, vasárnap 22-től hajnali 1-ig várják a hívásokat. Kialakult vészhelyzetben mindig a rendőrséget kell értesíteni a 112-es vagy a 107-es telefonszámon!

De hogyan is működik a Hazakísérő telefon? Mielőtt beszélgetésbe kezdenél az operátorral, elkéri a telefonszámodat, a tartózkodási helyedet és az úticélodat. Ezt követően figyelmeztet, hogy légy figyelmes, ne feledkezz bele a beszélgetésbe és figyeld az utcaneveket és a házszámokat.

Beszélgetés közben a hívásfogadó az internetes térképen megkeresi az indulási és érkezési pontodat, majd beszélgetés közben 2-5 percenként megkérdezi, hogy hol jársz és ellenőrzi a térképen. A beszélgetés természetesen másról is szólhat, mint a hazaút, a lényeg a biztonságérzet. Egy hirtelen megszakadt vonal, vagy egy segélykiáltás esetén pedig azonnal segítséget küld a Hazakísérő Telefon operátora.

– Természetesen figyelembe kell venni, hogy a Hazakísérő Telefon nem tud megakadályozni egyetlen támadót sem az elhatározásában. Sajnos nem minden bűnöző riad vissza attól, hogy kiszemelt áldozata telefonál. Amit mi tudunk tenni, az az, hogy ilyen helyzetben tudjuk, hogy hova kell mennie a rendőrségnek, hogy segítsen. Amennyiben valós fenyegetettségről van szó, a bajbajutottak ne a Hazakísérő Telefont, hanem azonnal a rendőrséget tárcsázzák – hangsúlyozta Molnár-Csiki Maren.

Már letölthető „pánik alkalmazások” is léteznek

A közterületen emberre leselkedő esetleges veszélyforrásokat már az okostelefonok alkalmazásfejlesztői is felismerték, ezért viszonylag régóta léteznek olyan mobilra letölthető pánik alkalmazások – mint a Life360 vagy a Find My Friends -, amelyek egy szűk körnek, családnak vagy barátoknak küldenek értesítéseket aktuális helyzetünkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában