iskolakezdés

2019.08.30. 19:45

Felkészültek a becsengetésre: több nógrádi iskola is megújult a nyáron

A nyári szünidő ideje alatt sem állt meg az élet az iskolákban. Amíg a gyerekek táboroztak, pihentek, addig a fenntartók– az intézményekkel együttműködve – gondoskodtak a nyári karbantartási munkákról, hogy az új tanév megfelelő oktatási környezetben indulhasson.

Sziládi Krisztina, Veres Edina

Fotó: H. Cs.

Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban a tanulók biztonságának érdekében több mint 9 millió forintból teljes körűen megújították a villamoshálózatot, valamint a villámvédelmi rendszert is.

A Nógrádkövesdi József Attila Általános Iskola épületének elhasználódott, nem megfelelően hőszigetelt külső nyílászáróit az elmúlt évben elkezdte lecserélni a helyi önkormányzat. A tankerületi központ az új tanévben is folytatja a megkezdett rekonstrukciókat és a rossz állagú nyílászárók közül hatot újakra cserél, amelyek már a legszigorúbb hőtechnikai előírásoknak is megfelelnek.

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban a tanulók biztonságának érdekében több mint 9 millió forintból teljeskörűen megújították a villamos hálózatot Fotó: Teknős Dominik

A szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban a vizesblokkok rendbe hozatala mindhárom szinten már a végéhez közeledik. A mosdókban kicserélték a komplett víz- és csatornarendszert, a szanitereket, és új burkolatot kaptak a vizesblokkok. A Tereskei Általános Iskolában iskolakezdésre megújultak a tornaszobához tartozó bejárati folyosók és az öltözők, ezzel is javítva a mindennapos testnevelés feltételeit.

Az idei nyári esős időjárás több intézményben is problémát okozott. A Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola tetőszerkezete több helyen beázott, ezért szükségessé vált a keletkezett károk helyreállítása, a javítási munkálatok elvégzése. A károsodott belső födémet és falfelületeket, valamint a külső nyílászárókat is újrafestették.

A nyírjesi Mosoly Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény egyik kollégiumi épülete csőtörés következtében nagymértékben megrongálódott, ezért átépítették a belső vízvezeték-rendszert, illetve kijavították a megrongálódott helyiségek belső burkolatát, vakolatát. Felújították az épület tetőszerkezetét, kicseréltek négy nyílászárót és további festési-mázolási munkákat végeztek.

A Nógrádmegyeri Mikszáth Kálmán Általános Iskola lapos tetőjének részleges renoválása már befejeződött.

Az Endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskola tetőszerkezete teljes mértékben megújult. Cserepes lemez kerül a megerősített tetőszerkezetre és új esővíz-elvezető csatornát is kap az épület. A diákok már egy szépen felújított, igényes környezetben kezdhetik meg a következő tanévet.

A nyári karbantartási feladatok elvégzésén túl a Balassagyarmati Tankerületi Központ a tanév alatt is folyamatos segítséget nyújt az intézményeknek a karbantartási munkálatokban, hibaelhárításokban, annak érdekében, hogy a nevelési-oktatási feladatok zökkenőmentesek legyenek.

Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: az elmúlt nyolc hónapban mintegy 116 millió forintot fordított beruházásra a tankerület: mosdókat újítottak fel és megtörtént a nyílászárók karbantartása is. Salgótarjánban három nagyobb volumenű beruházás is megvalósult.

– A Madách Imre Gimnáziumban több mint 7,4 millió forintból újították fel a tetőt, a zeneiskolában ugyanez a korszerűsítés 4,5 millió forintot tett ki. Emellett – 7 millió forintból a Beszterce lakótelepi tagiskola teljes villamoshálózatát is kicserélték a szakemberek – emelte ki a tankerületi igazgató.

Simon Tibor, a salgótarjáni tankerület igazgatója Fotó: NMH

A felújítások megvalósításához pályázati források is rendelkezésre állnak.

Simon Tibor a legnagyobb jelentőségű tankerületi projektként azt a csaknem 2 milliárd forint összegű támogatást emelte ki, amelynek keretében közel 500 millió forintból a Palotási Általános Iskola, míg mintegy 1,5 milliárd forintból a Pásztói Zsigmond Király Általános Iskola újulhat meg. Jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában