a megye 7 csodája

2019.08.28. 09:37

Egy újabb csoda: időutazásra hív a palóc kanyon

A Nógrádszakálon található Páris patak völgye 1976 óta helyi védelem alatt áll.

T.-N.O.

A Páris patak völgye

A mintegy 29,92 hektár kiterjedésű terület az UNESCO Nemzetközi Földtudományi és Geopark Program keretein belül működő Európai- és a Globális Geopark Hálózat tagjává vált Novohrad-Nógrád Geopark egyik jelentős földtani értéke. A völgy a Litke és Nógrádszakál között lévő Ipoly-szorosban bújik meg, benne két teljesen különböző korú földtani folyamat hatásaival.

A Páris patak völgye

A 300-350 méter hosszú, zegzugos lefutású, szűk völgy a pleisztocén végén, a holocén elején alakult ki az időszakosan lezúduló csapadékvíz eróziós hatásaként. A palóc Grand Canyonnak is nevezett, akár 20-25 méter falmagasságú eróziós árok nem lehet idősebb 20 ezer évnél, de annál korosabb kőzetek alkotják a falait. A völgy alsó részén megközelítőleg 14-15 millió éves agyagos, homokos és kavicsos összetételű rétegek váltakoznak.

Az agyagosabb részekben szár- és levéllenyomatok ismerhetők fel, de mikroszkóp alatt tengeri szivacstűk is láthatók. Nem ritkák az üledékben a megkövesedett vagy opálosodott fák és maradványok sem, ahonnan ősemlőscsontok és fogak is előkerültek. Érdekesek a völgyoldalakat képező kavicsok kőzetanyagai is, amelyek között például andezitek, kvarcitok és gránitok is vannak.

Szavazzatok, hogy ez a csoda is bekerüljön a 7 nógrádi csoda közé, augusztus 30-ig várjuk a voksokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában