Benczúr Gyula

2019.07.16. 13:50

Művészeti akadémia és rajziskola nyílik Benczúrfalván

A Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) a közeljövőben megvalósítja a Benczúr Gyula Művészeti Akadémia, Rajziskola alkotóházát Benczúrfalván.

Lászlók Judit

Lipthay Antal Benczúrfalván, a szécsényi önkormányzattól kapott díszpolgári elismeréssel

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A Benczúr Gyula Művészeti Akadémiát 2000-ben alapította a PAN, ezután rendezték meg az első konferenciát.

– A program célja volt, hogy a résztvevők bővíthessék a történelmi festészetről – melynek jelentős művelője volt Benczúr Gyula – szerzett ismereteiket, továbbá megvitathassák a hasonlóságokat és a különbségeket a régión belül, valamint helyzetét az európai művészettörténetben, XX. századi perspektíváival együtt – mondta dr. Lipthay Erzsébet.

Lipthay Antal Benczúrfalván, a szécsényi önkormányzattól kapott díszpolgári elismeréssel
Fotó: L.B. / NMH

Hozzátette: 2003-tól alkotótáborokat szerveztek. Szabadban való festésre a tábor során tíz magyar festő-, grafikus- és textilművészt, valamint művészettörténészt láttak vendégül. A kezdeményezés célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet egy olyan, a művészi alkotómunka és a kreatív szellemi tevékenység számára ideális miliőre, mint Benczúrfalva és környéke. A helyet így szeretnék a magyar művészeti és kulturális élet vérkeringésébe visszavezetni.

Az alkotótábor másik célja, hogy fiatal művész- és rajztanárnövendékek számára lehetőséget biztosítson a kibontakozásra.

– Az elsőt további alkotótáborok, és gyermekek számára szervezett rajztáborok követték. Ezen alkalmakkor olyan művészek és alkotók tartják a kurzusokat, akiktől érdemben sokat tudnak tanulni a résztvevők. Az általában 20 fős rajzkurzusok a művészettörténetre és a különböző technikák elsajátítására is kiterjednek. Mindezek mellett a helybéli tehetségek felkutatásában és foglalkoztatásában is nagy szerepet kap a tábor – mondta báró Lipthay Antal. Hozzátette: a kormány is odafigyel a nemzeti értékekre, a kulturális folytonosságra, erősítve a nemzeti öntudatot.

A nyári táborok után a PAN alkotóházat is létrehoz, ahol egész évben működhet az akadémia. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának anyagi segítségével a közeljövőben meg is valósul. Az ingatlan az alapítvány tulajdona, már zajlik az építkezés.

– Az akadémia alapfokú művészeti képzést nyújt, alkotókör is működik majd az épületben. Lesz animációsfilm-készítés és fotóművészeti képzés is. A kurzusok 15 fővel indulnak. A kuratórium jelenleg is dolgozik a tanterven és szabályokon – mondta dr. Lipthay Erzsébet.

A ház kialakításában fontos szerepet játszott, hogy az illeszkedjen a tájba, hiszen a szépség is ihletforrás. A tervek szerint az iskolában lesz egy nagyobb oktatóterem kiállító felülettel, valamint egy konyha, és szálláshelyet is biztosítanak a résztvevőknek. Az alkotótábort szeretnék élettel megtölteni, munkahelyet teremtve a ­helyieknek.

Egy kalandos sorsú főrend életútja

A szécsényi Forgách-Lipthay-kastély utolsó tulajdonosa báró Lipthay Béla volt. Unokája, báró Lipthay Antal Hollandiában született, mivel a családnak 1945-ben el kellett hagynia az országot. Később a család Chileben telepedett le. Először 1974-ben járt Magyarországon, 1990-ben végleg hazaköltözött. Ezt követően alapította a PAN-t az azóta elhunyt Pallavicini Károly őrgróffal, Bereczki Lóránttal, a Magyar Nemzeti Galéria korábbi főigazgatójával és feleségével, dr. Lipthay Erzsébettel. A kárpótlási törvény alapján kapott kárpótlási jegyekkel Benczúrfalván földet vett, ahol megépítette a Szent Antal Fogadalmi Keresztutat. Ennek folytatásaként most kápolnát építtetnek a békéért. Lipthay Antalt 2016-ban Szécsény város díszpolgárává avatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában