bőrrák

2019.07.05. 16:45

Egyre több a melanómával diagnosztizált beteg Nógrádban

Ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt években a melanómás – bőrdaganatos – betegek száma. Nem lehet elégszer elmondani: elengedhetetlen bőrünk védelme.

Tóth-Nagy Orsolya

Fotó: Shutterstock

Egyre több beteget diagnosztizálnak melanómával országszerte, így a megyében is. Ennek legfőbb oka, hogy sokan nem figyelnek oda kellőképpen a nap sugarainak veszélyére, bőrgyógyászati vizsgálatokra pedig csak kevesen látogatnak el.

– Sajnos azt tapasztalom, hogy manapság az emberek nem gondoskodnak bőrük védeleméről. Nemcsak a strandon kellene bekenni magunkat, hanem már akkor is, ha csak az utcára vagy a kertbe megyünk is. A védekezésre a legjobb módszer a fényvédő krémek rendszeres használata, amelyet 2–3 óránként pótolni kell – hívta fel a figyelmet dr. Magyari Ildikó salgótarjáni bőrgyógyász.

Hozzátette: a károsító sugarak áthatolnak a ruhán és az üvegen is, így senki sem érezheti magát biztonságban. Ráadásul borús időben éppúgy le lehet égni, mint napsütésesben.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora faktorszámú fényvédő krémre van szükség, a bőrgyógyász elárulta, hogy 30+ vagy 50+ a legideálisabb, amelyeket érdemes a patikákban beszerezni.

– Fontos, hogy a fényvédő bőrbarát legyen, alapanyagaiban pedig ne legyen tartósító és illatosító sem, hiszen az akár allergiás reakciót is kiválthat – közölte a bőrgyógyász.

A szakember kitért arra is, hogy mindenkinek védenie kell a bőrét a nap káros sugarai ellen, nemcsak a világos bőrűeknek.

– Természetesen az sem mindegy, hogy mikor tartózkodunk a szabadban. Fontos, hogy amennyiben van rá lehetőség, 10 és 16 óra között kerüljük a napot – hangsúlyozta dr. Magyari Ildikó, aki azt tapasztalta, hogy az elmúlt időben megnövekedett a betegek ­száma.

Mint mondta, az utóbbi tíz évben nem volt olyan hét, hogy ne keresnék fel valamilyen elváltozással, amely sok esetben melanoma, azaz bőrdaganat.

– Amennyiben valaki bármilyen szokatlan dolgot tapasztal az anyajegyén – vérzik, viszket vagy megváltozik a mérete és a színe –, minél előbb forduljon orvoshoz. Ha pedig megsérül egy anyajegy, akkor azt 24 órán belül el kell távolítani. Fontos, hogy hazánkban ezt csak sebészeti úton lehet elvégezni. Nem szabad sem fagyasztani, sem égetni és lézerezni, ugyanis akkor nem lesz pontos szövettani eredmény – figyelmeztet a bőrgyógyász, aki szerint nagyon sokan felelőtlenül barnulnak.

– Manapság divattá vált a barna bőr és sokan nem az egészségüket nézik. Már tinédzserkorban eljárnak szoláriumba, ami ugyanolyan ártalmakat okoz, mint a napsugár. Nem gondolnak arra, hogy mi lesz néhány év múlva – fejtette ki dr. Magyari Ildikó, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy bőrgyógyászatilag is igaz: már fiatalon fel kell készülni az időskorra.

Riasztó adatsor a daganatokról

Riasztó adatsort tett közzé az Egészségügyi Világszervezet. Míg 1935-ben minden ezerötszázadik ember lett melanómás, addig 2010-ben már ötven személyből egy. A bőrráknak különböző típusai vannak. A melanoma a legsúlyosabb, de a leggyakoribb a basalioma, amely a hám alsó sejtrétegéből indul ki. A tumor leginkább a napfénynek tartósan kitett bőrterületeken, az arcon, a füleken, a kopasz fejbőrön, a mellkas és a hát felső részén alakul ki. Áttétet nem ad és különböző típusai vannak. Leggyakoribb formája a bőrszínű, gyöngyházfényű növedék, de megjelenhet nem gyógyuló seb, vagy érdes felületű, lassan növekvő folt formájában is. Ez nem halálos bőrtumor, de érdemes komolyan venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában