Tizen5let

2019.07.18. 19:45

Lendületben a kazári fiatalság: őrzik a hagyományokat, de a jövőre is figyelnek

Összefogás, tettrekészség, lendületesség. Ez jellemzi az alig több, mint 1800 fős települést, ahol a fiatalosság nem szlogen, hanem a valóság. A Tizen5let Ifjúsági Egyesület 2008 óta azért tevékenykedik Kazáron, hogy a falu élhető és programokban gazdag legyen az ifjúság számára.

Kis Dalma Róza

A célunk, hogy olyan szórakozási lehetőségeket kínáljunk a kazári fiataloknak NMH-fotó

A Tizen5let Ifjúsági Egyesület tagjai segítik a falu életét, rendezvényeken ténykednek, buszmegállót festenek, virágot ültetnek, szemetet szednek, vagy épp bulikat szerveznek. Az egyesület a Kazár Táncegyüttessel karöltve már többször is ellátogatott Finnországba, hiszen 2015 óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi Launch Pad egyesülettel. Az tavaly kirándulásról Albertusz Tibor, a Tizen5let elnöke mesélt portálunknak.

– Többnyire a kazári táncegyüttes tagjai alkotják a szervezetünket is. Ez 15–20 főt jelent, de nem tudunk minden rendezvényen teljes létszámmal jelen lenni, hiszen sokunk már egyetemista vagy dolgozik. Az elmúlt években elkezdtük bevonni a szervezésbe a fiatalabb korosztályt is, hogy legyen utánpótlásunk. Szerencsére a helyi általános iskolába sok környékbeli diák jár, így meg tudjuk őket szólítani – mondta Albertusz Tibor, az egyesület elnöke:

– A célunk, hogy olyan szórakozási lehetőségeket kínáljunk a kazári fiataloknak, amelyeket másképp csak a városban találnának meg. Igyekszünk minél színesebb programokat kínálni a lakosoknak. Évente féltucatnyi kazári eseményen vagyunk jelen – tette hozzá.

A Tizen5let Egyesület célja, hogy minőségi szórakozási lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak NMH-fotó

A Tizen5let a helyi önkormányzat támogatásával képes minderre, amely anyagilag is segíti a fiatalokat céljaik megvalósításában. A nyári bulikra így neves lemezlovasokat tudnak elhívni, akik szórakoztatják a falu apraja-nagyját.

– Fontosnak tartjuk, hogy csatlakozzunk a nagyobb kezdeményezésekhez. Idén például teljes egészében a Műanyagmentes Július jegyében terveztük meg a buli koktélteraszát, ami többek között azt jelenti, hogy a felfrissülni vágyók papírpohárban kapták meg italukat – mondta Sándor Gergő, aki évek óta aktív tagja a csapatnak.

Az ifjúsági egyesület tervei között szerepel több pályázat benyújtása, szabadidős terek megújítása, illetve szeptemberben egy faültetési akció is.

– Az tartja a fiatalokat itthon, hogy van közösségi élet, van miért kijönni az utcára. Hiába kis lélekszámú a falu, amíg van összefogás, és a fiatalok Kazáron maradnak, addig van értelme dolgozni – hangsúlyozta Albertusz Tibor egyesületi elnök.

Megkérdeztük: miért csatlakozott a tizen5let egyesülethez?

Sándor Gergő

Sándor Gergő, 23 éves: – Már évek óta aktív tagja vagyok az egyesületnek, és a Kazári Táncegyüttesben is táncoltam. Szerintem egyedülálló, hogy egy ilyen kis faluban ilyen nagy a közösség ereje. A Tizen5lettel próbáljuk szépíteni a falut, buszmegállót festünk, virágot ültetünk, vagy bulit szervezünk, ha kell. Szeretek itt élni, és itt képzelem el a jövőmet is.

Szikora Mónika

Szikora Mónika, 30 éves, egyesületi alelnök: – Szerettem volna tenni Kazárért. A falu aktív, itt maradni vágyó fiataljait próbáljuk összefogni. Bár a táncegyüttes tagjai képezik a Tizen5let magját, a hagyományőrzés mellett fontosnak tartjuk a jövő építését is. Fiatalos programokat próbálunk szervezni, mert Kazárért érdemes tenni. Itt vagyunk itthon.

Szakos Máté Bendegúz

Szakos Máté Bendegúz, 16 éves: – Salgótarjánban tanulok, de a szabadidőmben szeretek segíteni. A település polgárőrségének is tagja vagyok, szeretek tenni a faluért. Egy közösségben az összetartás a legfontosabb, ez így van a Tizen5letben, és az egész településen is. Szeretnék Kazáron maradni felnőttként, ide születtem, itt érzem magam a legjobban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában