favágómesterség

2019.07.01. 17:02

Láncszerelésben és kombinált vágásban jeleskedtek Keszegen

Hatalmas hőségben, kövér izzadtságcseppekkel birkózva teljesítették a kiadott feladatokat az Országos Fakitermelő Bajnokság szombaton, Keszegen rendezett régiós fordulójának a szakmájukhoz kiválóan értő férfiak.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

A viadalon szinte mindegyik munkarész teret kapott, amely kihagyhatatlan eleme az erdészeti szakmának. Kezdődött a láncszerelés műveleteivel, hiszen ha az eszköz nem működik tökéletesen, ha máris nehezebben megy az egész folyamat.

A csapatok tagjai villámgyorsan, szerelték meg a fűrészeket, hogy aztán azokkal nemsokára a vágás kimerítő tevékenységét végezték: döntés, kombinált vágás, gallyazás, hasítás, hasas fűrészelés jött sorra.

A kézifűrészelésen az egyre serényebb, ütemesebb, összeszokott mozdulatokkal dolgozó párost a többiek csatakiáltásokkal igyekeztek gyorsabb munkára ösztökélni.

A „hó-rukk, hó-rukk” biztatás mellett azért előfordult a „ne totojázz, ez lassú” és a „sebesebben fiam, sebesebben” serkentő szöveg. A lényeg: sikerült bőven a kellő szintidőben belül „lenyisszenteni” a szeletet.

A timbersport-válogatott tagjai bámulatos ügyességgel vágták a fát. Pillanatok alatt elvégezték a munkát a kézi fejszével is Fotó: T. A.

A déli pihenő alatt sem maradtunk látványosság nélkül. A Stihl-eszköz-bemutatón a legkisebb méretű láncfűrésztől kezdve a brazíliai őserdő kivágására is alkalmas méteres hosszúságú gépezetig rengeteg érdekesség előkerült a tárházból. A timbersport-bemutatón pedig a magyar válogatott három kiválósága, a két fiatal tehetség, Szép Szabolcs és Strubel Bence, illetve a rutinosabb nemzedéket képviselő Strubel József bámulatos ügyességgel dolgoztak a színpadon. Előbb a három méter magas, széles fának a tetejét vágták le a fejszével pillanatok alatt, majd a motoros fűrésszel hajszálpontos szeleteket nyestek le előírás szerint, végül a kézi hasogatás során arra is gondosan ügyeltek a markos férfiak, hogy szó szerint maguk vágva a fát, ne a saját lábukat találják el véletlenül.

Nyert a királyrétiek csapata

Az Országos Fakitermelő Bajnokság regionális elődöntőjén valóban a Börzsöny, a Cserhát, a Gerecse és a főváros körüli erdőségekben dolgozó szakemberek színe-java megjelent, sőt, még versenyen kívül a Hanyi Hódok, illetve a valkóiak is összeverbuválódtak, mivel rendkívül kedvelik a keszegi helyszínt, a körülményeket, nem utolsósorban pedig gyakorlásra rendkívül alkalmas volt ez a viadal. A tizenegy csapatot felvonultató mezőnyben végül az összetett számítás alapján az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének munkatársai szerezték meg a győzelmet, megelőzve a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Hántoló Szarvasok névre keresztelt alakulatát, míg harmadik helyen a MEDOSZ Amígók elnevezésű legénysége végzett.

Miután a Toldi babérjaira törő erősemberek is előtárták nem mindennapi képességeiket, a második fordulóval folytatódott a verseny. A narancssárga pólóban feszítő urak ismét nekiveselkedtek, és döntötték is a tőkéket, nem siránkoztak, kifejezetten arra összpontosítva, hogy csakis mindenre kiterjedő, szorgos csapatmunkával érhető el a megfelelő eredmény.

A szervezők ezúttal a gyermekeknek és hölgyeknek szintén esélyt adtak, amivel a fiatalok és a lányok-asszonyok éltek is. A fűrész nem állt olyan rosszul a női kezekben, és a kisdiákok hasonlóképpen élvezték a rájuk szabott feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában