lőfegyver

2019.07.06. 11:20

Kétezer nógrádi rendelkezik fegyvertartási engedéllyel

Nógrád megyében jelenleg 2085 fő rendelkezik lőfegyvertartási engedéllyel. Az elmúlt évben nem történt lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény szűkebb hazánkban. A fegyvertartás szigorú szabályokhoz kötött.

Lászlók Judit

A fegyvertörvény elfogadását követően, 2004. szeptember 3-án léptek hatályba a fegyvertartásra vonatkozó új jogszabályok. A lőfegyver, lőszer megszerzéséhez és tartásához két külön engedély szükséges.

– A megszerzési engedéllyel rendelkező személy nyolc napon belül köteles az engedélyező hatóságnak a birtokba vett lőfegyvert bemutatni az engedélybe történő bejegyzés céljából. Akinek lőfegyvertartási engedélye van, az az engedélyben meghatározott fegyvert birtokolhatja, viselheti és tárolhatja – mondta el portálunknak Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Hozzátette: engedély nem adható ki, illetve nem hosszabbítható meg, ha az illető büntetett előéletű, de akkor sem, ha büntetlen előéletű, azonban büntetőjogi felelősségét a bíróság a jogszabályban nevesített esetekben jogerősen megállapította.A törvény szerint lőfegyver megszerzésére és tartására engedély abban az esetben adható, ha a kérelmező teljesíti a szükséges elméleti és jártassági követelményeket, betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes, igazolja a pszichológiai alkalmasságát, valamint az eszköz tárolásának a kormányrendeletben meghatározott feltételeivel rendelkezik.

Abban az esetben, ha a személy az Európai Unió más tagállamában is rendelkezik lakóhellyel, akkor az illetékes ország hatóságának is jóvá kell ezt hagynia.

– A fegyver tartására jogosító engedély megadására kérelmet kell benyújtani. A nyomtatványon meg kell jelölni, hogy milyen fegyverről van szó. A fegyvertárolás helye mellett csak a személyi adatokat kell rögzíteni – mondta Dankóné Nagy Éva.

A rendőrség megyei szóvivője hozzátette: a megszerzési és tartási engedélyt a kérelmező csak személyesen, a szervezet pedig cégkapun keresztül veheti át.

Attól függően, hogy milyen céllal tartják a fegyvert, ötévente meg kell hosszabbítani az engedélyt annál a rendőrségnél, ahol azt kiadták. Vannak olyan engedélyek, amelyek visszavonásig érvényesek, ez a vadászok és a sportlövők esetében jellemző. A lőfegyvert tartó személyeknél életkortól függően, változó időközönként orvosi alkalmassági vizsgálatra van szükség.

A vagyonvédelmi céllal tartott fegyvert használóknak negyedévente, az önvédelmi céllal használóknak pedig évente lőgyakorlatot kell végezni a lőtéren, amelyről igazolást kell benyújtani az engedélyező hatósághoz, illetve rendőrséghez. Rendelet határozza meg, hogy az engedélyezési eljárás során mely igazgatási szolgáltatási díjakat kell megfizetni.

– Nógrád megyében jelenleg 2085 fő rendelkezik lőfegyvertartási engedéllyel. Az elmúlt évben nem történt lőfegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmény szűkebb hazánkban. A rendőri eljárásban azonban tizenöt, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűncselekményt regisztráltak a 2018. évi egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika adatai alapján – zárta szavait Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Elmélet és gyakorlat is szükséges

A hosszú lőfegyver tartásához szükséges elméleti és gyakorlati jártasságot igazoló vizsgát az Országos Rendőr-főkapitányság által kijelölt vizsgabizottsági tag részvételével tartott állami vadászvizsga helyettesíti. A sportlőfegyver tartásához szükséges igazoló vizsgát a sportlövő versenybírák esetében a versenybírói igazolvány, a sportlövő edzők esetében pedig az edzői oklevél helyettesíti. – A többi kérelmezőnek fegyverismereti vizsgakérdésekből összeállított elméleti vizsgát kell tenni, majd a lőtéren eredményes lőgyakorlatot kell teljesíteni – mondta Dankóné Nagy Éva. A rendőrségi szóvivő hozzátette: a megyei rendőr-főkapitányságon kell letenni a vizsgát, amelyre írásban kell jelentkezni és meg kell jelölni, hogy milyen jellegű lőfegyver(ek)re irányul a vizsga. Ezt csak az teheti le, aki befizette a vizsgadíjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában