savanyúságok

2019.07.04. 16:45

Elő a befőttes üvegekkel – itt a kovászos uborka szezonja

Egészséges, finom és az elkészítése is pofonegyszerű a nyári csemegének, a kovászos uborkának. Éppen most kezdődött a szezonja.

Tóth-Nagy Orsolya

Hegedűs Imréné, aki Nógrád megye legjobb kovászos uborkáját csinálja, épp előkíszíti a közkedvelt savanyúságot.

Beköszöntött a kánikula ezzel együtt pedig számos nyári finomság is kapható már a piacokon. A burgonya ára a kora tavaszi várakozásokkal ellentétben nem szökött az egekbe, a legolcsóbb helyeken 239 forintért már megvásárolható. A cseresznye és a meggy a gyenge termés miatt viszonylag drága, a jobb minőség az ezer forintot közelíti. Szamóca is kapható még, ezer forint körül van kilója. A lekvárok királyának számító sárgabarackból a legolcsóbb, befőzni való fajta 500 forint körüli áron megvásárolható a salgótarjáni és a balassagyarmati piacon. Behozatalból származó görögdinnye is kapható már, az ára 200 forint körül alakul. Beindulóban van a málnaszezon is.

Ami az idényzöldségeket illeti, most kezdődik a kovászos uborka szezonja, ami a nagy melegben elengedhetetlen része egy jó ebédnek.

– Manapság is szívesen raknak el az emberek uborkát a már jól bevált hagyományos módszerrel – mondta el portálunknak Tóth Sándor, bujáki mezőgazdasági szakember.

Berobbant a nyár, sok zöldség és gyümölcs vár gazdára a standokon. Képünkön: kovászos uborka készen is kapható Fotó: H. M.

Hozzátette: a napokban szedték le az első uborkákat, de ezeket még fólia alatt termesztették mintegy ötszáz négyzetméteren a közmunka programban. Ezenkívül ezer négyzetméteren szabadföldön is termesztenek uborkát, de erre még várni kell.

A szakember elárulta azt is, hogy a májusi borús és esős időjárás nem igazán kedvezett a termésnek, később kezdett el érni az uborka, de jó minőségű és sok termés várható az idei nyárra, így akár négyzetméterenként a 10–12 kilogramm is meglesz.

Tóth Sándor az uborka árával kapcsolatban elmondta: nem tapasztalta sehol sem, hogy emelkedett volna. Bujákon a közmunkaprogram keretében 200 forintért árulják kilóját, de a piacokon sem drágább. Ott hozzávetőleg 200–300 forint között mozog a kilónkénti ára.

Zöldség- és gyümölcsárak a nógrádi boltokban

Uborka: 250–400 forint

Paradicsom: 300–400 forint

Újburgonya: 300–400 forint

Paprika: 500–600 forint

Cseresznye, meggy: 500–600 forint

Málna: 1500–2500 forint

A szakember úgy véli, hogy még mindig népszerű kovászos uborkát készíteni otthon. Nógrád megyében a házi eltevés máig közkedvelt, hiszen a falusi emberek ragaszkodnak a saját, hagyományos ízekhez. Sokan ugyanakkor a kényelmesebb megoldást választják és boltban vásárolják meg a hűsítő csemegét.

Mint mondta, a kovászos uborka elkészítésénél ügyelni kell arra, hogy mindenképpen sósabb legyen a víz, amelyet érleléskor magába szív a zöldség. Ez adja meg a kellemes és jó ízét. Természetesen mindenki másként készíti el és máshogy fűszerezi. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad teljesen lefedni az uborkával teli üveget, ugyanis levegőznie kell. Így biztosan finom lesz.

A bátonyterenyei Veres Miklósné minden nyáron készít a családja számára hűsítő csemegét, amit mindenki nagyon szeret.

– A hagyományos módszerrel rakom el az uborkát, de van, amikor kenyér helyett burgonyával érlelem – közölte Veres Miklósné, aki úgy véli, hogy mindkét elkészítési eljárással nagyon finom és általában pár nap alatt el is fogy.

Forró napok csemegéje

Tóth Sándor elárulta, hogy milyen az igazi kovászolt uborka: – Egy 5 literes üvegben 2–3 kiló uborka fér el. Alapos mosás után be kell vagdosni, úgy, hogy ne essenek szét a szeletek. Ehhez hozzá kell adni 10 deka sót, majd felönteni vízzel. Az aljára és a tetejére érdemes kaprot rakni, valamint fokhagymát is tenni az üvegbe, hogy még finomabb legyen. A tetejére kenyeret kell tenni, majd letakarni és 2–3 napig a melegen pihentetni. Van, aki burgonyát használ kenyér helyett, de akár ecetet is lehet hozzá tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában