almanach 2019

2019.07.02. 11:20

Bemutatjuk Nagylócot, ahol maradásra biztatnák a fiatalokat

Az elmúlt években több mint 1 milliárd forint értékben történtek fejlesztések, amelynek jóvoltából egyre élhetőbbé válik a település.

Lászlók Judit

Most már korszerű étkező és konyha is biztosítja az idősek ellátását a klubban

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

 

Nagylóc

Polgármester: Péter Gábor

Alpolgármester: Ronga József

Jegyző: Szelesné Skrabák Éva

Képviselő-testület: Hegedűs Sándor, Lázár István, Komlósi Mátyás, Dr. Tóth Endre, Tóth Csaba

Roma Nemzetiségi

Önkormányzat

Elnök: Baranyi István

Elnök-helyettes: Oláh Renáta

Képviselő: Gazsi Gábor

Községháza: Nagylóci Közös Önkormányzati Hivatal

3175. Nagylóc, Március 15. tér 4. Telefon: 32/343-343

Településrész: Zsunypuszta

Civil szervezetek:

Faluvédő Egyesület, Nagylóci Nyugdíjasokért és Hadirokkantakért Egyesület, Polgárőr Egyesület, Sportegyesület, Őrhegy Természetvédelmi és Sportvadász Egyesület.

Lakosság: 1478 fő

Jeles nap: Szüreti mulatság

Nagylóc Nógrád megye közepén, a Cserhát szelíd dombjai között található, különleges szépségű, természeti értékekben és néprajzi hagyományokban gazdag vidék. A község legfőbb célja, egy olyan élhető falu létrehozása, ahol jól érzik magukat a lakók, a fejlesztések révén pedig helyben maradásra ösztönzi a fiatalokat. Ennek érdekében igyekeznek minden olyan lehetőséget kihasználni, amely ezt a célt szolgálja.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül a település eddig mintegy 197 millió forint támogatásban részesült. Ebből készült el a Nagylóci árvízcsúcscsökkentő tározó kiépítése, amelynek megépítésére a Szentlélek-patak többszöri kiöntése miatt volt szükség.

Nemrégiben megemelték a gátat és hordalékot távolítottak el a tározó aljáról. A későbbiekben szeretnék, ha állandó víztartására is engedélyt kapnának a tározóban. Ezzel további lehetőségeket teremtve a lakosoknak.

Jelenleg is zajlik a helyi sportcsarnok és orvosi rendelő energetikai korszerűsítése. Erre főként a sportlétesítmény magas energetikai számlája miatt volt szükség. A felújítások által valószínűleg sokkal kedvezőbb lesz az épületek fenntartása az önkormányzat számára.

Ezenkívül még idén felújításra kerül a szabadtéri színpad. Az évtizedekkel ezelőtt épített színtér ma már nem felel meg a kor követelményeinek. De nemcsak a színpad újul meg, hanem a kiszolgálóhelyiség, a villanyhálózat és megszépül annak környéke is. Egy ilyen létesítménnyel több színvonalas rendezvényt tudnak majd tartani, amellyel szintén a fiatalok településen való tartása a cél.

Most már korszerű étkező és konyha is biztosítja az idősek ellátását a klubban
Fotó: Teknős Dominik / NMH

Milyen fejlesztésekre lenne még szükség?

Szelesné Skrabák Éva

Szelesné Skrabák Éva jegyző: – Fontosnak tartjuk a hagyományőrzést, ezért az önkormányzat faluház kialakításán is dolgozik, amelyhez a helyszín és az eszközök már adottak, de az épület felújításra szorul. Sajnos az ehhez szükséges pénzügyi forrás még hiányzik. Ezenkívül az új temető drótkerítésének cseréje, valamint a térfigyelő kamerarendszer bővítése van napirenden.

Ronga József

Ronga József alpolgármester: – Korábban az ország legnagyobb könyvterjesztőjénél dolgoztam. Aztán 16 évvel ezelőtt költöztem a településre a feleségemmel. Azóta aktívan részt veszek a község életében, korábban képviselőként, jelenleg alpolgármesterként. Nagy álmom válna valóra, ha a víztározó végleg elkészülne, hiszen ezzel maradásra ösztönözhetnénk a fiatalabb generációt.

Sári Sándor

Sári Sándor tanyagondnok: – A Zsunypusztán élő embereknek segítek, amit egy pályázat által elnyert autóbusz tesz lehetővé. A településrészen nincs bolt. Az önkormányzat és a zsunyiak régi álma válna valóra, ha elkészülne a közösségi ház. Ehhez azonban még anyagi forrás szükséges. Ezenkívül az utak felújítására lenne még esedékes, amelyen szintén dolgozik az önkormányzat.

Eredetileg kis tündér lett volna Rigó Rella

Erről híres

Gyermekként itt töltötte a nyarakat, Rózsa Miklós (1907–1995) világhírű filmzeneszerző, aki Oscar-díjat kapott az Elbűvölve, a Kettős Élet, és a Ben-Hur filmzenéiért. A helyiek Rózsa Miklós emlékének adózva 2016. június 18-án emléktáblát avattak, amely a Los Angeles-i Hungaria Nostra Alapítvány támogatásával valósult meg. A Magyar Hollywood Tanács 2019-ben, április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánította.

Rigóné Kovács Gabriella, mesekönyvíró – alkotói nevén Rigó Rella­ – Nagylócon született és a mai napig is itt él szintén falubeli férjével.

Civilben Hollókőn dolgozik turisztikai területen, mivel nagyon szeret segíteni az embereknek abban, hogy a nyaralásukat, kirándulásukat a lehető legjobban töltsék el. Szabadidejében ő is nagyon szeret utazni, de legalább ugyanennyire kedveli az olvasást, és főként a meseírást.

Rigó Rella eredetileg egy kis tündér lett volna a mesében, amely mögé elrejtőzhet az írónő. A kiadó végül rávette, hogy ezzel a névvel jelenjen meg a történet, de az arcát is adja hozzá. Ma már örül annak, hogy végül tudják, ő írta a könyvet.

Első szerzeménye 2018-ban jelent meg, Minden este varázslat címmel. A mesében egy kisfiú és egy tündér utazását követhetjük nyomon Álomországban, ahol bármi megtörténhet. Nagy hatással voltak rá gyerekkori barangolásai a nagymamájával. A falu körüli erdők, mezők, a Szalatna, az Őrhegy és a Kutya-hegy mellett kedvenc úti célja a Jézus nyoma volt. Elmondása szerint ezek a túrák ébresztették fel kíváncsiságát a környező világ iránt, amely az évek múlásával csak erősödött. Legtöbbször utazásai, kirándulásai alkalmával szerez inspirációt a meséihez. Tervei szerint az első mesekönyvét még számos új történet követi majd, amelyek kedvenc országaiban, városa­iban játszódnak, de lesznek kitalált világok is. A legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy könyvei olvasása közben mindenki jól szórakozzon.

Péter Gábor, a település polgármestere

Péter Gábor

– Milyen jelentős fejlesztések történtek Nagylócon az elmúlt években?

– Az egyik legfontosabb fejlesztésünk az Idősek Klubja volt, amely most már korszerű étkezővel és konyhával rendelkezik. Ezáltal nappali ellátást is biztosítunk. Ezenkívül megújult a hivatal, az óvoda, az iskola, a ravatalozó és a sportöltöző épülete. Felújítottuk a buszvárókat, a járdákat, az árkokat és több mint húsz utat. Az intézményeinkre pedig napelemes rendszereket telepítettek.

– Mennyire váltak be ezek a fejlesztések?

– Összességében az eddigi fejlesztések pozitívan hatottak a falu életére. A konyha létrehozására mutatkozott most a legnagyobb igény. A szolgáltatás megléte nagyon fontos előrelépés a község életében.

– Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

– Legfontosabb céljaink egyike, hogy fejlesztéseink munkahelyeket teremtsenek. Szeretném kiemelni a sportegyesület 1 milliárd 640 millió forintos pályázatát, amellyel a helyi sportéletet kívánjuk feléleszteni. A projekt szerint új nemzetközi szintű sportcsarnok létesülne a településen. Az itt élők között sok a hátrányos helyzetű gyermek, ezért a sport által egyfajta kitörési lehetőséget szeretnénk biztosítani számukra. Gondoltunk a fiatalokra is, hiszen szeretnénk felújítani a művelődési házat, amelynek része az ifjúsági klub. Továbbá pedig még számos tervezetünk vár megvalósításra, amellyel élhetőbbé tehetnénk a falut.

Feltárul a helyiek múltja, jelene és jövője is

A 2017-es kiadás
Fotó: Faragó Zoltán / NMH

A képviselő-testület megbízására 1995-ben szakemberek feltáró és elemző munkát végeztek Nagylócon. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék, miként tudnák a faluközösség társadalmi életét előrelendíteni.

A javaslatok között szerepelt a Lóci Kalendárium létrehozása, amelyet a Faluvédő Egyesület 1997-től minden évben megjelentet. A hagyományőrző kiadványt a mai napig a falubeliek írják a falunak, amelyben egyszerre jelenik meg a múlt, a jelen és a jövő. A naptári rész mellett, hazánk történelme, helytörténeti írások, népi mesterségek, helyi szokások és a népviselet bemutatása is fontos szerepet kap. Az egyesületek, intézmények, alapítványok is tájékoztatást adnak az elmúlt évi tevékenységükről.

Ezenkívül megtalálhatók még benne az évfordulót ünneplő lakosok, fényképes összefoglalók és a község eseményeinek a leírása is. Különlegessége, hogy fellelhetők benne az itt élő gyermekek rajzai és a polgárok saját írásai is.

A Nógrád Megyei Értéktár Bizottság 2016-ban a Lóci Kalendáriumot nógrádikumnak minősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában