összművészeti fesztivál

2019.07.17. 16:45

Bárna ad otthont az idei Palóc Világtalálkozónak

Immár hatodik alkalommal gyűlik össze a palócság színe-java augusztus első hétvégéjén, idén Bárnában.

V. E.

A Palóc Világtalálkozó egy összművészeti fesztivál, amelynek célja egyebek mellett a palócság összefogása, az identitásuk erősítése és az értékeik bemutatása. A fesztivál kulturális hidat képez a határon innen és túl élő palócok között, a programok egytől egyig e népcsoport kultúrájának sokszínűségét hivatottak bemutatni.

A rendezvénnyel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón Oravecz Roland, a település polgármestere kifejtette: nem egyetlen helyszínen zajlanak majd az események.

– A faluban szétszórtan több egyenrangú színteret alakítunk ki, így például a római katolikus templomban képzőművészek alkotásait csodálhatják meg a látogatók – hangsúlyozta Oravecz Roland.

A találkozó Bárna védőkeresztjének felavatásával kezdődik pénteken, majd a kulturális műsort élőzenés táncház zárja. Szombaton kora reggeltől a gasztronómiáé lesz a főszerep, így különféle palóc finomságok készülnek az edényekben, majd a délelőtt folyamán hagyományőrző műsorok követik egymást. Ennek egyik fontos mérföldköve lesz a lakodalmas menet, ahol a magukat képviselő települések népviseletben vonulnak fel.

Nem egyetlen helyszínen zajlanak majd az események – fejtette ki a rendezvénnyel kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón Oravecz Roland, a település polgármestere Fotó: L. B.

Az este számos színes programot tartogat az érdeklődők számára, így hallhatják a Honfoglalás rockoperát, éjféltől tüzes ostor bemutató perzseli a hangulatot a tetőfokára, majd a hajnalig tartó mulatságon mindenki megmutathatja, hogy mulatnak a palócok. Végül vasárnap egy ünnepi szentmise után zárja kapuit a palócok világtalálkozója.

Több díjat is átadnak

Berze Mariannban, a Tar Lőrinc Baráti Kör Közhasznú Egyesület titkárában fogalmazódott meg a palócokat összefogó rendezvény gondolata. A jelenleg ismert adatok alapján közel 1050 fő vesz részt az eseményen, amelyre érkeznek a Felvidékről, a Vajdaságról, a Kárpátaljáról, valamint Pest, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is. Az idei találkozón ismét átadják a Szeder Fábián-díjat, valamint a most alapított Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért címet is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában