kitermelik

2019.06.23. 06:50

Több száz milliós kárt okoztak a fatolvajok

Nógrád megye közepes kockázati besorolásba került az illegális fakitermelés területén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint. A megye északkeleti részén gyakoribb az illegális fakitermelés, de az egyes esetekben a kitermelt faanyag mennyisége a régió déli részén volt a nagyobb.

Lászlók Judit

Tombol a kánikula, de sokan már ilyenkor meghozatják a tűzifát, hogy száradjon

Forrás: MW

– Az elmúlt három év eredményei alátámasztják, hogy egyre hatékonyabban végzi a Nébih a teljes faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzését. Az utóbbi évek tendenciáit figyelembe véve, Európa-­szerte egyre nagyobb az igény a fára, mint tüzelő- és nyersanyagra. Ezzel együtt sajnos az illegális fakitermelés és kereskedelem is folyamatosan veszélyezteti a fával borított területek fenntartható hasznosítását. A társhatósággal együttes, tudatos fellépésnek köszönhetően azonban egyre inkább érzékelhető a visszaélések megfékezése – tájékoztatta a Nógrád Megyei Hírlapot a Nébih.

Az illegális fakitermelés és kereskedelem szempontjából a közepesen kockázatos megyék közé tartozik Nógrád.

– Az állami erdőkből jelentett illegális fakitermelés mértéke 2018-ban az előző évihez képest csökkent. A magántulajdonú erdőkben és egyéb fával borított területeken azonban az esetszám mellett az illegálisan kitermelt fatömeg mennyisége is növekedett – mondta el Frum Zsuzsa, a Nébih sajtóreferense.

Hozzátette: Nógrád megyében a Nébih becslése szerint az illegális fakitermelés éves mértéke 12–15 ezer köbméter lehet, amelynek értéke a fatermék minőségétől függően meghaladhatja akár a 300 millió forintot is. A területi elhelyezkedés alapján a megye északkeleti részén gyakoribbak az illegális fakitermelések, azonban az egyes esetekben kitermelt faanyag mennyisége a megye déli részén volt jelentősebb. A Nébih 2018-ban a nyomon követési nyilvántartásokkal kapcsolatban Nógrád megyében 17 jogsértést állapított meg.

– A jogsértések alapján lefolytatott eljárásokban a hatóság az érintett faanyag-kereskedelmi lánc szereplőit jellemzően első alkalommal figyelmezteti, valamint meghatározza számukra a jogszerű működés érdekében szükséges további intézkedéseket, melyekre határidőt szab. Ha ezeket nem teljesíti a kereskedő, vagy további ellenőrzés során ismételten jogsértést állapít meg a Nébih, bírságolás, illetve további szigorú intézkedések megtétele következik – mondta Frum Zsuzsa.

Hozzátette: Nógrád megyében 2018-ban bírságot nem róttak ki, mivel az ellenőrzött ügyfelek megfelelő együttműködési hajlandóságot tanúsítottak.

A Nébih az ügyfeleket nemcsak ellenőrzi, hanem segítséget is nyújt: a tavalyi évben országosan mintegy 2500 telefonhívást fogadott az ügyfelektől, illetve több mint 1500 elektronikus levélre válaszolt a hivatal.

Hatékonyabbak az ellenőrzések

A Nébih által elvégzett vizsgálatok száma több mint 80 százalékkal emelkedett 2018-ban az előző évihez képest. Ennek eredményeként a hatósági zár alá vett, illetve elkobzott, illegálisan forgalomba hozott faanyag több mint tízszerese – mintegy 130 kamionnyi fa – volt a 2017. évinek. A kirótt bírságok pedig háromszorosára emelkedtek – tájékoztatta lapunkat a Nébih. Az ellenőrzés lényege éppen az, hogy a fakereskedők el tudjanak számolni azzal, hogy a vásárolt faanyagok milyen mennyiségben és fafajösszetételben, honnan származnak. Ezenfelül azokból milyen termékek készültek és kinek, valamint milyen mennyiségben értékesítették, vagy tárolják azokat – mondta Frum Zsuzsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában