csigatartás

2019.06.22. 19:40

Óriáscsigákkal osztja meg otthonát a gyarmati lány

Nem sokan tartanak házi kedvencként afrikai óriáscsigákat, de a balassagyarmati Molnár Krisztina azonnal beleszeretett két puhatestű élőlénybe, amint meglátta őket az interneten.

Nagy Judit Áfonya

Nem igénylik a babusgatást, de Krisztina gyakran kézbe veszi őket

Különös rajongását családja is furcsállja, de az évek során elfogadták, hogy a csigatartás nem jár sem zajjal, sem különleges körülményekkel.

– Lassan két éve vannak meg a nagyok, azóta háromszor raktak tojásokat. Egy alom megmaradt, abból 38 kiscsiga még gazdira vár. A szobámban élnek, az asztalomon egy dobozban, és senkit sem zavarnak. Esznek mindenféle zöldséget és gyümölcsöt, ami megterem a kertben, úgyhogy nekem semmibe nem kerül a tartásuk. Télen az udvarról szoktam tyúkhúrt szedni nekik, az túléli a havat is – meséli Krisztina, aki odaadással gondozza kedvenceit.

Nem igénylik a babusgatást, de Krisztina gyakran kézbe veszi őket

Étrendjük annyira változatos, hogy nyár elején borsó és citromfű a menü, de szeretik az epret, a répát is. A hiedelemmel ellentétben nincs közük az éti csigákhoz, és bacilust sem terjesztenek. Uborka után viszont azonnal takarítani kell, a csigák is termelnek salakanyagot. Répával és citromfűvel az emésztési folyamatok akár 2–3 hétre is csökkenthetők.

A csigatartás Krisztina szerint számos előnnyel jár, hiszen nem lehet rá allergiásnak lenni, szagtalanok, hangtalanok, nem foglalnak sok helyet, ezért akár panelben is tarthatóak. A lány babusgatni is szokta őket, de valójában nem igénylik.

Krisztina kiscsigái jelenleg gazdára várnak. Célszerű párban tartani őket, mert más házi kedvencekhez hasonlóan viszont kifejezetten szeretik a társaságot.

Nagyra nőhet

Az afrikai óriáscsigák is hímnős állatok. Ez azt jelenti, hogy bármely két egyed képes szaporodni, kölcsönösen megtermékenyíteni egymást. Arra is képesek, hogy a hím- és női ivarsejteket akár egy évig is tárolják, hogy a legkedvezőbb időpontokban rakhassanak petéket. Testük a csigákhoz képest igen nagy, balra csavarodott, kúpos házuk akár 30 cm-re is megnőhet. Testtömegük elérheti akár a 0,5 kg-ot is, ezért e faj egyedei a legnagyobb csigák a Földön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában