főhajtás

2019.06.04. 19:40

Nógrádban is megemlékezéseket tartottak a trianoni évfordulón

99 esztendővel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, amely a területi veszteségek mellett több mint 3 millió magyar embert kényszerített az országhatáron kívülre. Ezen alkalomból tartottak koszorúzási ünnepséget a Szent Imre-hegyi Kálvárián, a Magyar feltámadás barlangnál, illetve az Országzászló Emlékhelynél.

Gerhát Karina, Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Az első világháborút lezáró békerendszer igazságtalan módon elvette Magyarország kétharmadát, rengeteg magyarlakta területtel.

A városi megemlékezés elején a helyi Bolyai János Gimnázium tanulóinak ezen alkalomra összeállított műsorát hallhatták a jelenlévők, majd dr. Dániel Zoltán alpolgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

– A mai nap egyformán minden magyar emberé. Együtt emlékezünk egy közös történelmi tragédiára, és együtt ünnepelünk az összes magyarral. Ünnepelünk, hiszen vagyunk, gondolunk egymásra, közös nyelvet beszélünk, bármelyik országban éljünk is – hangsúlyozta dr. Dániel Zoltán.

Hozzátette: kiemelt figyelemmel azokra emlékezünk, akik önhibájukon túl, a történelem igazságtalansága folytán egyik napról a másikra kívül rekedtek hazájuk határain. Családok és városok szakadtak szét, barátságok mentek tönkre. 3 millió 300 ezer embert veszített el Magyarország, ők viszont sosem veszítették el hazájukat.

– Azonban nem elég a múlt tragédiáira emlékezni, hanem a jelen problémáit kell megoldanunk! Igyekezzünk olyan közösséget építeni, ahol minden magyar otthon érzi magát, ahol nem ellenséget látunk honfitársainkban, hanem partnert és társat. Sok mindenben nem értünk egyet, ám az ideológiai különbségek ellenére fogjuk meg egymás kezét, és tegyük félre ellenérzéseinket! A világ bármely pontján legyünk is álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk arra, hogy mi magyarok, 15 millióan összetartozunk, és egy vérből valók vagyunk! – zárta gondolatait az alpolgármester.

A jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a Magyar feltámadás barlangja előtt
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A délután folyamán a Polgári Salgótarjánért Alapítvány is megemlékezett a nemzeti összetartozás napjáról az Országzászló Emlékhelynél.

Az összejövetelen mások mellett Papp Sándor, a kalondai Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke is beszédet mondott. Gondolatai elején egy majdnem százéves képzeletbeli időutazásra hívta a jelenlévőket, amelyben kifejtette, mennyi szörnyűség történt a határon túli magyarokkal 1920. június 4-ét követően.

– Nem látszik rajtunk sem seb, sem betegség. Látszólag jól megvagyunk, egészségesen, vidáman, sokszor együtt veletek, itthon, vagy nálunk, otthon. Azonban tudnotok kell, hogy betegek vagyunk, irtózatos testi és lelki kínok között fogy el a nemzettestünk. 1920-ban több mint 1 millió magyar került az akkori Csehszlovákiába, mára 450 ezren maradtunk. Azonban mi még itt vagyunk, mert hívtatok. Ti, anyaországi magyarok, akik 2010 óta fogjátok a kezünket, nem, mint esendő, szerencsétlen betegnek, hanem mint társnak, testvérnek. Határtalanul azon dolgoztok, hogy megmaradjunk. Azonban tudnotok kell, hogy mi sem vagyunk restek. Több tízezer felvidéki magyar vállal munkát Magyarországon, gyarapítja a gazdaságát. Ezért is elemi érdekünk a magunkfajtáknak, hogy határtalanul összefogjunk, mert meg kell őriznünk azt a nemzeti egységet, amely 2010 óta egyre erősebb. Meg kell fognunk egymás kezét, határon át, hogy érezzük, mi palócok különösképp, hogy egy vérből vagyunk! – hangsúlyozta Papp Sándor.

Balassagyarmat Város Önkormányzata és a Bethlen Gábor Alapítvány közös emlékezésre hívta a város és környékének lakóit. A városháza dísztermében Medvácz Lajos polgármester köszöntője után Tevely Arató György történész mondott emlékbeszédet. Ezt követően Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke átadta az idei Teleki Pál-díjakat.

Teleki Pál-díjakat adott át Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Fotó: Torjay Attila

A díjazottak: Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnevezésű szlovákiai magyar párt elnöke, Szőcs Zoltán író, Vasy Géza irodalomtörténész és a Magyar Szemle folyóirat. A rendezvény zárásaként a résztvevők a Palóc Ligetben az országzászlónál meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Szécsényben is összetartoznak

Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban is megemlékeztek az országunkat szétdaraboló trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulójáról. A rendezvényt megelőzően azonban a helyi trianoni keresztnél, illetve a Szent Koronánál is koszorúztak a jelenlévők. Ezt követően a múzeumban a Ragyolci Jázmin Nőikar vezetésével elénekelték a Himnuszt, majd különféle megnyilatkozásokat hallhattak a megemlékezők a hazáról, a nemzetről, illetve természetesen Trianonról is. Az eseményen beszédet mondott dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Barna János, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke. Stayer László, a város polgármestere egy versel emlékezett vissza a történtekre. Az eseményen az ipolynyéki Hrubík Béla Sorsközösségben című könyvét is bemutatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában