energia-ellátás

2019.06.20. 17:20

Napelemparkot adtak át Hugyagon

Az önkormányzat által biztosított 5,5 hektáros területen építette fel a falu határában összesen 2,9 megawatt teljesítményű napelem-erőmű rendszerét a budapesti székhelyű Pannon Green Power Kft. A létesítmény a környéken ezerhétszáz háztartás energia-ellátását képes biztosítani.

Hegedűs Henrik

A hugyagi napelempark nem csak a község energiaellátását szolgálja a jövőben

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Borda Attila, a település polgármestere a csütörtöki átadóünnepségen elmondta, a történet kezdetei még 2017-re nyúlnak vissza. Akkor tartották meg az alapkőletételt. A cég és a község hosszú távra terveznek, hiszen negyven évre szóló együttműködési megállapodást kötöttek. Innen felgyorsultak a folyamatok, 2018 tavaszán elindult a tényleges munka, és sok-sok hónap erőfeszítéseinek, íme, most megérett a gyümölcse. A településvezető kifejtette, rendkívül jelentős és értékes folyamat fejeződött be, és a befektetett milliárdos volumenű pénzügyi források a tervek szerint a működtetés során gyorsan megtérülnek.

A Pannon Green Power Kft. képviseletében Pócs István kifejtette, amikor 2015-ben megalapították vállalkozásukat és hangsúlyozták, hogy a sok-sok éves építőipari és energetikai szakmai tapasztalataikat felhasználva, kizárólag saját erőből, mindenfajta uniós és központi támogatás igénybe vétele nélkül szeretnének a napenergia-hasznosítással foglalkozni, sokan csak csóválták a fejüket, mondván, kevés esélyük a sikerre. Ám ezt megcáfolandó, most már rendszeresen telepítik az ország különböző pontjain a napelem-erőműveiket, amelyek egyike ez a hugyagi beruházás. Őszinte reményét fejezte ki, hogy évtizedekben előre gondolkodva az egész térség számára hoztak létre kifejezetten hasznos értéket.

Nógrád megye közgyűlése képviseletében dr. Bablena Ferenc alelnök beszélt: kiemelte, az egész megye életében rendkívül fontos pillanat ez a napelem-erőmű átadás, hiszen a nógrádi szénbányászat hanyatlása után szükséges az olyan megújuló források használata, amelyek több generációra előre biztosítják a megfelelő energiát. Ahhoz pedig, hogy a hasonló fejlesztések megvalósuljanak, elengedhetetlenek a jó szemű, kiváló ráérzőképességű és rátermett települési vezetők.

A szalag átvágását követően a résztvevők rövid bejárást tettek a létesítmény területén.

Véletlen találkozásból született

Borda Attila, Hugyag polgármestere elmondta, hogy a napelempark-telepítés ötlete egy véletlen találkozás eredménye. Éppen egy belügyminisztériumi konferencián vett részt, amikor beszélgetésbe elegyedett székszomszédjával, aki éppen a beruházó cég képviselője volt. A terefere során felvetette, Hugyagon ott van kihasználatlanul az öt és fél hektáros terület, mi lenne, ha azt benépesítenék napelemekkel. Két nap múlva pedig már a konkrét ügyintézés indult el. A településvezető szerint ez a megoldás: amikor közös álláspontok születnek, és semmilyen hátráltató akadály sem férkőzik a jövőt építő munka útjába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában