korszerűsítés

2019.06.16. 11:20

Korszerűsítések sora valósul meg Nógrádmarcalon

Jelentős pályázati támogatásból szépül meg a község, a fejlesztések a falu minden egyes lakóját érintik.

Nagy Judit Áfonya

Számos önkormányzati ingatlant korszerűsítenek az elnyert, nagy összegű támogatásnak köszönhetően – mondta Vályi-Nagy András polgármester Fotó: Torjay Attila

Intézmények korszerűsödnek és közösségi programok is megvalósulnak a tavaly benyújtott, sikeresnek bizonyult pályázatoknak köszönhetően Nógrádmarcalban.

Vályi-Nagy András polgármester elmondta, hogy a fejlesztésekre fordítható összegnek csupán a töredékét kellett az önkormányzatnak saját forrásból finanszíroznia. A különböző pályázatokon elnyert, nagy összegű támogatásnak köszönhetően számos égetően szükséges munkálatot el tudnak kezdeni.

– A legnagyobb projekt a községháza teljes felújítása és energetikai korszerűsítése. E célra 26 millió 300 ezer forint áll rendelkezésünkre. A beruházás keretében napelemek kerülnek az épületre, de megvalósul a fűtés korszerűsítése és a teljes szigetelés is. Mindezek mellett futja még a kapott összegből nyílászárók cseréjére és az akadálymentesítésre. A pályázathoz azonban szükséges volt némi önerő felmutatása is, ez jelen esetben ötmillió forintot jelent. Ebből új cserepeket vásárolunk a tetőre, valamint széldeszkákat, léceket a kerítéshez. Utóbbinak új lábazatot is készíttetünk – mondta Vályi-Nagy András.

Számos önkormányzati ingatlant korszerűsítenek az elnyert, nagy összegű támogatásnak köszönhetően – mondta Vályi-Nagy András polgármester Fotó: Torjay Attila

A polgármester hozzátette: a közösségi ház, közösségi tér kialakítására kapott pályázati pénz mellett a falu 750 ezer forintot nyert különböző programok megtartására is.

– A szüreti felvonulásunkat és a falunapot jellemzően augusztusban szoktuk megtartani; ez kiváló program arra, hogy a lakosság kikapcsolódjon és közösségi életet éljen. Akad olyan beadott pályázatunk is, aminek még nincs eredménye, de mi bízunk benne, hogy ezt is sikerre visszük: sportnap létesítésére és egy kamerarendszer kiépítésére kértünk támogatást. Az eredmény várhatóan hamarosan megszületik. Az önkormányzat orvosi eszközök beszerzésére is pályázhatott, de terítéken van a Kinizsi úti járda felújítása is. Utóbbi közel ötvenéves, rendbetételére 15 millió forintot nyert az önkormányzat, hárommillió forintos önerővel – fejtette ki Vályi-Nagy András.

Mint mondta, a pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések kiterjednek a mezőgazdasági és a földutak kialakítására is. A falu emellett egy traktorral is gazdagodott – 10 millió forint értékben –, amit utófinanszírozással vehetett birtokba.

Őrzik a tradíciót

A falu nem csak technikai fejlesztésekkel igyekszik megújulni, fontos küldetésnek tartja a hagyományok ápolását is. A közelmúltban felavattak két új, fából faragott szobrot. A népviseletbe öltözött parasztpár a balassagyarmati pedagógus-szobrászművész, Sztancsik József munkája. A nógrádmarcali népviselet megörökítése mellett fontos szempont volt az alkotás során, hogy hűen ábrázolja a munkában elfáradt embert. Jelenünk ugyanis az elődök öröksége, munkájuk gyümölcse, amelynek tisztelete és megőrzése az utódok, az utókor feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában