kertgazdálkodás

2019.06.30. 06:40

Kevesebb a termés, de vígan nyílnak a virágok kiskertekben

A májusi sok eső, majd a hirtelen jött júniusi hatalmas felmelegedés jelentős befolyással bírt a növényi kultúrákra is. A városi családi házak övezeteiben is sokat panaszkodnak a kiskertek tulajdonosai.

Hegedűs Henrik

Medveczky Lajosék balassagyarmati kertjében szépen kinyíltak a virágok Fotó: Teknős Dominik

Forrás: NMH

Fotó: Teknős Dominik

Valóban takaros képet fest Medveczky Alajosék udvara és kertje a balassagyarmati Szondi utcában, dolgos, gondos, óvó-védő kezek munkáját dicséri. Mondja is a gazda, amikor elhaladnak a házuk előtt, sokan betekintenek a kerítésen túlra és elismerően szólnak: milyen szép virágok nyílnak.

– Legalább huszonöt-huszonhat fajta virágot ültettünk tavasszal – mutatja Medveczky Alajos.

– Sajnos sokat éppen a legrosszabbkor, a nyiladozás kezdetén értek a tavaszi fagyok. Szerencsére menet közben utolérték egymást, és most már teljes színükben pompáznak.

Hasonlóképpen a gyümölcsfák sem azt a termésmennyiséget hozzák, amit az elmúlt években tapasztaltak. A házigazda meséli, közel két évtizede kezdték el párjával ezt a gondos kertápoló munkát, de csak ebben az esztendőben kellett mesterséges permetezőszereket alkalmazni, eddig teljes mértékben ragaszkodtak a biogazdálkodáshoz, ez is jelzi, 2019 tényleg a szélsőségek ideje a zöldség- és gyümölcstermesztésben.

– Nem panaszkodunk, mert nincs is különösebb értelme – folytatja a kerttulajdonos. – Az a lényeg, hogy megfelelő szakmai hozzáértéssel, szorgalommal és jóindulattal, mindenből lehet szépet varázsolni. A paprika, paradicsom, uborka esetében észleltünk atkásodást és gombásodást, emiatt kellettek a növényvédő szerek. Bízunk abban azért, hogy a bekövetkezett szárazabb idő, ha valamivel visszafogottabban is, a háztartásunk számára elegendő terményt biztosít. Sajnos a gyümölcsfák tekintetében nem ennyire kedvező a helyzet, alig-alig találtunk néhány szemet a kajszibarackon, a cseresznyén, a szilván.

Búcsúzóul Medveczky Lajos a nagy büszkeségéhez vezet bennünket. A kis tisztás közepén álló diófát tíz évvel ezelőtt, egy rokon gyermek születése alkalmából ültették, és már most jókora árnyékot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában