életforma

2019.05.29. 16:50

Románcként éli meg a néptáncot a szécsényi táncpedagógus

Életem legnagyobb románca a tánc: örömet, boldogságot, életformát jelent, beépült az életembe – vallja a szécsényi Sárközi-Takács Bernadett táncpedagógus a Palóc Néptáncegyüttes tagja.

Szenográdi Ferenc

Bernadett nagyon szeret a gyerekekkel foglalkozni, rengeteg szeretetet kap tőlük.

Fotó: Sz. F.

Bernadett egész lényéből sugárzik a tánc szeretete. Amikor színpadon van, csak a tánc csodálatos varázsa és a közönség létezik számára. Már pici gyermekkorában vonzódott a néphagyományhoz, a népművészethez, a tánchoz.

Nagymamája a szécsényi Palóc Háziipari Szövetkezetben dolgozott, ahol unokája megcsodálta, s megszerette a palóc viseletet. Édesapja, Takács Béla mézeskalács-készítő ezüstkoszorús mester, több falusi vásárban, falunapon ott volt termékeivel, s lánya, aki elkísérte őt, legtöbbször a színpadon táncolókat figyelte. Első osztályos volt, amikor tagja lett az Antalné Sebestyén Edit által vezetett Boróka Együttesnek. Később a helyi művészeti iskola néptánc tagozatán Hájas Tibor tanítványa lett, a Tekergő csoportban táncolt.

Bernadett nagyon szeret a gyerekekkel foglalkozni, rengeteg szeretetet kap tőlük
Fotó: Sz. F.

Ezután tíz évet töltött az Iglice Táncegyüttesben, ahol sok mindent köszönhet az együttest vezető házaspárnak, Oláhné Csercsics Ivettnek és Oláh Józsefnek. A csoportnak nagyon sok hazai és külföldi fellépése volt.

Bernadett elhatározta, hogy élethivatása lesz a néptánc, és annak oktatása. Általános iskolai tanulmányai után a Fóti Népművészeti Szakközépiskolába felvételizett.

Az intézetben fő tantárgy volt a néptánc, de tanult néprajzot, táncelméletet, járt balettórákra is, s természetesen közismereti tantárgyak is szerepeltek az órarendjében. Kettős életet élt: hétköznapokon iskolában tanult, próbákra járt, felvételeken vett részt, hétvégén pedig az Iglice Néptáncegyüttesben táncolt. Gyakran fellépett az iskolában, Budapesten a Nemzeti Múzeum előtt is táncolt a március 15-i ünnepségen. Megtiszteltetés volt számára, hogy bekerülhetett azon 200 néptáncos közé, akik 2007-ben felléptek az „Ország Születik” műsorban a Hősök terén.

Gyerekeknek is átadja tudását

A Palóc Néptáncegyüttes három utánpótláscsoportját is oktatja Sárközi-Takács Bernadett: az Apró palócok, a Palóc csemeték és a Kis Palócok tanára. Ezenkívül két éve részt vesz a balassagyarmati Vadóka tánccsoport szakmai munkájában is és pár évig a Kerek Perec Egylet Mese Színháznak is tagja volt. Mindig igent mond, amikor az óvodából vagy az iskolából felkérés érkezik felkérik, hogy tanítson be egy számot. A nyári hónapokban pedig szakmai táborokban vesz részt. A Balatonbogláron pünkösdkor megrendezésre kerülő Méta Fesztiválon már harmadik éve vesz részt gyermek csoportjával. Tavaly megkapták a Pünkösdi király és királynő díjat. Főbb munkaköre a ságújfalui Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, ahol táncpedagógusként dolgozik. Az iskolában az alsó tagozatos osztályokban heti két órában tanít néptáncot, a felső tagozaton szakköri formában oktatja a gyermekeket.

Érettségi után lehetősége lett volna, hogy egy évig az iskolájában maradjon, s részt vegyen az OKJ-képzésben, ám ő gondolt egy merészet, s a Táncművészeti Főiskolába jelentkezett. Tudta, hogy oda nem könnyű bekerülni, elsőre csak keveseket vesznek fel. Bernadettnek azonban sikerült. Szinte hihetetlen volt számára, hogy egy Nógrád megyei kis városból elsőként felvették a főiskolára. Az alapképzést Nyíregyházán végezte, a mesterképzést pedig Budapesten. A jó adottságú, szorgalmas, tehetséges Bernadett kitüntetéssel diplomázott.

Őze János, a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes vezetője kérésére már főiskolás korától, 2012-től a csoport tagja. Sárközi-Takács Bernadett elmondta, hogy az Iglice, később a Palóc Néptáncegyüttesnek köszönhetően sok szép helyre eljutott. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt. A külföldi útjai közül kiemelte az Izraelit, ahol Tel-Avivban képviselték hazánk és a Palócföld kultúráját. A fellépések mellett Jeruzsálembe is eljutott.

Eleinte csak az együttes próbáira és fellépéseire járt, később viszont az utánpótláscsoportokkal is foglalkozni kezdett. Például a szécsényi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjait is betanította a budapesti Tér, tánc, zene rendezvényen történő fellépésre, amelyet a Hősök terén, vagy a bazilika előtt tartanak. Ezen a Budapesti Fesztiválzenekar élő koncertet ad, amelyen az ország különböző részéről 500 gyermek mutat be egy betanult koreográfiát. A tánc, a gyermekekkel való foglalkozás, a tőlük kapott szeretet nagy örömet jelent számára.

Most viszont életének ahhoz a pontjához érkezett, amikor rövid időre abbahagyja a táncot, hiszen családi örömök elé néz: egy táncos kisfiút hordoz a szíve alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában