körkép

2019.05.20. 06:51

Mulatott Nógrád megye: torta, laska mint műalkotás, muzsikaszóra

Több olyan rendezvényt is tartottak a hétvégén a megyében, amelyen a gasztronómiáé volt a főszerep: Karancslapujtőn rekordot állított fel a Duci Csapat Egyesület, Palotáson a tortafesztivál „krémje” a szemet is gyönyörködtette, Kazáron a laskáé volt a főszerep.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Palotási Tortafesztivál

Hatodszor rendezték meg a lelkes amatőrök, cukrásztanulók és cukrászok számára egyaránt nyitott megmérettetést, bemutatót, a Palotási Tortafesztivált. Ez Nógrád megye és Észak-Magyarország első olyan gasztronómiai rendezvénye, amelyen a legédesebb alkotások kerülnek a középpontba.

– Rendezvényünket hagyományteremtő szándékkal, 2014-ben hoztuk létre, Adorján Aranka helyi lakos kezdeményezésére, ő több ilyen versenyen is részt vett már kimagasló eredménnyel, az ott szerzett tapasztalatokat felhasználva községünkben is szeretett volna megvalósítani egy hasonlót – mondta lapunknak Polonkai Katalin.

A művelődési ház igazgatója hozzátette: az önkormányzat, a község művelődési háza, számos civil szervezet és magánszemély is a kezdeményezés mellé állt. A cél az volt, hogy teret adjunk mind a profi versenyzőknek, mind pedig a lelkes amatőröknek, háziasszonyoknak, és olyan rendezvényt hozzunk létre, ami a megyében egyedülálló. Minden évben szép számú nevezés érkezik, szebbnél szebb alkotásokkal mutatkoznak be a résztvevők.

Idén négy kategóriában – 24 amatőr, 19 cukrász, 2 cukrásztanuló, 4 ifjúsági – 49 résztvevője volt a tortafesztiválnak.

Helyszíni élő tortadíszítési versenyt is meghirdettek, amelyen a versenyzőknek 60 perc állt rendelkezésükre, hogy egy hungarocell alapot beburkoljanak és kidíszítsenek. Új kategória volt idén az ifjúsági, amelyben bármilyen cukrászati alkotással lehetett nevezni. A 13–18 év közötti fiatalok jelentkezhettek.

A látogatók megtekinthették a versenymunkákat, megismerkedhettek cukrászati technikákkal, kellemesen eltölthették idejüket a különböző programoknak köszönhetően. A bemutatókon az előadók bevezették az érdeklődőket a különféle tortadíszítési technikák világába, közben pedig a hozott finomságokkal, alkotásokkal, több kategóriában versenybe szálltak a nevezők. A legszebb alkotásokat pedig jutalmazta is a szakmai zsűri, amelynek elnöke Szó Gellért kétszeres országtorta­nyertes mestercukrász volt.

A kategóriánkénti díjazás mellett az abszolút győztes az „VI. Palotási Tortafesztivál Bajnoka” cím birtokosa, Deák Enikő lett, aki Gyömrőről érkezett. A közönségdíjat az apci Gellénné Rezsnyák Erika kapta. Zsűrizés után a sütemények és a torták többségét elfogyaszthatták a látogatók.

Karancslapujtői Park Party

A karancslapujtői Duci Csapat Egyesület múlt szombaton tizedik alkalommal rendezte meg a Park Party nevű nemzetközi főzőversenyét. Az évforduló alkalmából rekordot is felállítottak, ugyanis egy időben, egy helyen 1110 darab fasírozottat készített el a csapat. Ezenkívül az egyesület még egy tíz méter hosszúságú kesudiós csokitortával is kedveskedett a jelenlévőknek. A főzőversenyre hazánk minden pontjáról, még határainkon túlról is, összesen 52 csapat hozta el Karancslapujtőre a helyi specialitásokat.

Mohorai borkóstoló

Igényes népzenére, a Szeredás együttes ropogós dallamaira mulatott a nép a festői szépségű Dolinka pincesoron szombaton. A Mohorai Hagyományőrző Egyesület szervezte rendezvényen borkóstoló, helyi termékek vására, táncház is várta az érdeklődőket. A délután folyamán felszentelték a közösség lelkének méltán nevezhető, frissen elkészült kemencét is.

Mohorai borkóstoló
Fotó: Torjay Attila / NMH

Kazári laskafesztivál

Tizenkettedszer rendezték meg a kazári laskafesztivált, amelynek újdonsága, hogy külföldi sztárcsapatot is sikerült elhívni az eseményre. Emellett azonban neves hazai fellépők is megjelentek a laskafesztivál színpadán, amelyek több ezer embert vonzottak Kazárra. Gecse Ákos polgármester lapunknak elmondta: a rendezvény legfőbb célja az volt, hogy az emberek jól érezzék magukat.

Ezért kiegészítő programok, sportbemutatók is várták a látogatókat. Emellett az ország számos pontjáról csaknem negyven csapat is érkezett, hogy bemutathassák saját gasztronómiai specialitásukat. A szakmai zsűri három kategóriában értékelte az ételeiket. Az egyik a fesztivál névadója, a laska, a másik a tócsni, a harmadik pedig az egyéb főztek voltak.

A laskakészítők körében idén az első helyezést a helyi Axamo csapata érdemelte ki, a tagok már a kezdetektől részt vesznek a fesztiválon.

– Az első perctől kezdve az értelmi szerzők között voltunk, tősgyökeres tagjai vagyunk a fesztiválnak. Mi varrjuk és hímezzük a kötényeket, továbbá az azon található logót is mi találtuk ki – mondta portálunknak Molnárné Szabó Erzsébet.

Az Axamo Ruházati Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: tíz fővel vettek részt a versenyen, öten laskát, öten pedig tócsnit készítettek. Saját bevallása szerint a jó laska titka a sok krumpli, kevés liszttel.

Az ételek mellett a fellépők is hatalmas sikert arattak: a Honeybeast több mint egyórás koncertjén már tombolt a közönség, azonban ezt a fantasztikus hangulatot tovább fokozta a Sound of Boney M. fergeteges koncertje, ami felejthetetlen élményt nyújtott mindazoknak, akik idén úgy döntöttek, ellátogatnak Kazárra. A nap a hagyományos laskabállal zárult.

[eweb-voting id="2660054"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában