házikó

2019.05.10. 19:51

Mesebeli mézeskalács ház bújik meg a nógrádi erdőben

Olyan mesebeli házikó készül a Bárnában, amelyet még Jancsi és Juliska is megirigyelne, ha láthatnák. Boszorkány helyett viszont itt egy ügyes mesterember fogadott minket.

Papp Bianka

Kiderítettük, hogy ki és miért készíti ezt a gyönyörű építményt, amelynek látványától már most eláll az ember szava, pedig még nem is készült el.

Az alkotó szinte minden nap dolgozik a házikón
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Marczi Zsolt helyi művész érkezésünkkor is a helyszínen szorgoskodott. Mint kiderült a mézeskalács ház megálmodója a község polgármestere, Oravecz Roland, aki ismervén Zsolt tehetségét, megkérte őt, hogy alakítsa át az egyik helyi parasztházat, amely a későbbiekben tájházként szolgálja majd Bárnát. A kívülről mesebeli házikónak tűnő lak belsejét a tervek szerint népművészeti tárgyak és bútorok díszítik majd, amelyek egykor használati tárgyként szolgáltak.

– Amikor időm engedi itt vagyok, de szinte minden nap dolgozom rajta úgy két órát – mesélte Zsolt, aki kézzel készíti és festi a ház minden részletét, a legkisebb kockától a kicsi gombákon keresztül, a ház oldalán csüngő lopótökökig. A meséhez hűen erdei házat képzeltek el, amelyet benőtt a növényzet, ennek illusztrálásához a készítő gipszből és filcből készített kúszó növényzetet, illetve valódi fával és mohával tette élethűvé alkotását.

Minden egyes apró részlet kézzel készül
Fotó: Ladóczki Balázs / N.M.H.

Kérdésünkre, amely szerint korábban volt-e már dolga hasonló feladattal Zsolt azt válaszolta, hogy ilyen munkára még soha nem kérték fel.

–Falfestményeket és domborművet is készítettem, éppen a helyi kultúrházban lehet látni a munkámat, ezért is kért fel a polgármester, mert korábban látta, hogyan dolgozom – mondta a művész, akitől azt is megtudtuk, hogy egykor a Mafilmnél dolgozott külsősként és ott tanulta meg a tervezés csínyját-bínját.

Várhatóan nyár végéig elkészül a nagy mű
Fotó: Ladóczki Balázs/ N.M.H.

Zsoltot körülbelül húszéves kora óta érdekli a művészet, leginkább a festés áll közel a szívéhez, azon belül is a tájképek a kedvencei, de portrékat is készített már, műveivel kiállításokon is találkozhattunk már. Főként megrendelésre dolgozik, hiszen munkája mellett nem volt túl sok szabadideje, de nagyon szeretné, ha csak a festészettel tudna foglalkozni. Elmondása szerint párjáról készült portréját is be kell még fejeznie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában