Választások

2019.05.27. 11:00

Másfélszer több nógrádi voksolt mint öt éve

Több mint százötvenhétezren adhatták le Nógrád megyében szavazatukat tegnap az európai parlamenti választáson. Többen éltek a lehetőséggel, mint öt éve.

Tóth-Nagy Orsolya, Kéri István

Urnabontás a salgótarjáni Gagarin Általános Iskolában Fotó: Hegedűs Márk/N.M.H.

Európai parlamenti választáson vett részt tegnap az ország népe. Mindenki a számára kijelölt szavazókörben adhatta le voksát, amelyről valamennyi polgárt korábban tájékoztattak. Megyénkben 157 292 fő volt jogosult választásra összesen 253 szavazókörben. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel 97 617 választópolgár voksolhatott.

Dr. Bagó Gyula, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatása szerint Nógrád megyében 226 lakos nyújtott be kérelmet, hogy külképviseletben szavazhasson.

Nem zajlott zavartalanul a szavazás, ugyanis Salgótarján egyik szavazóhelyiségében egy választópolgár rosszul lett. A bizottság tagjai mentőt hívtak hozzá, amely elszállította őt, de az illető még le tudta adni a voksát.

Bujákon különlegességgel is készültek erre a napra. Az idős asszonyok népviseletbe öltözve adták le voksukat.

A kishartyáni Ihracska Fruzsina portálunknak elmondta, hogy a demokrácia biztosítja számára a jogot és ezzel a felelősséget is arra, hogy szavazzon, mert fontosnak tartja, hogy minden ember kinyilvánítsa a véleményét.

– Állampolgári jogomnál fogva úgy érzem, egyfajta kötelességem szavazni és olyan politikusokat juttatni az Európai Parlamentbe, akik a jövőben jelenlétükkel biztosítani tudják Magyarország megfelelő külpolitikáját, valamint kis hazánk folyamatos fejlődését és felzárkózását – mondta a somoskőújfalui Mede Ákos.

Az európai parlamenti választásokra tekintettel egyébként rendkívüli nyitvatartás volt a hétvégén a kormányablakokban és okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. Megyénkben Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Bátonyterenyén, Pásztón, Rétságon és Szécsényben is nyitva volt a kormányablak szükség esetére.

A Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást. A kormánypártok 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselőt küldhet majd Brüsszelbe: a Demokratikus Koalíció négyet, a Momentum kettőt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

2019 EP választás pártlista eredményei
Forrás: MTI

Nógrád megyében a szavazatok 100%-os feldolgozottsága mellett a következő a végeredmény:

FIDESZ-KDNP : 56,90% (35 034 érvényes szavazat)

DK: 15,65%, (9 635 érvényes szavazat)

MSZP PÁRBESZÉD: 7,27%, (4 478 érvényes szavazat)

JOBBIK: 6,76% (4 162 érvényes szavazat)

MOMENTUM: 5,11% (3144 érvényes szavazat)

MI HAZÁNK: 4,47% (2 753 érvényes szavazat)

MKKP: 1,57% (969 érvényes szavazat)

LMP: 1,40% (863 érvényes szavazat)

MUNKÁSPÁRT: 0,86%, (531 érvényes szavazat)

EP-választás – Választási eredmények megyénként
Forrás: MTI

A megyeszékhelyi részvételi hajlandóság egy kicsivel magasabb volt a megyeitől, ugyanakkor mintegy 3,5 százalékkal még így is elmaradt az országos átlagtól. A salgótarjániak bő 47 százaléka szavazott a Fidesz-KDNP listájára, a DK az országos és a megyei arányt is jóval meghaladó bő 21 százalékos eredményt ért el a városban. Az MSZP-Párbeszéd listája közel 13 százaléknyi voksot kapott, Salgótarjánban a Momentum lett a negyedik erő a tegnapi választáson (6 százalékkal), megelőzve a (bő 5 százalékos) Jobbikot.

A Fidesz-KDNP listája Nógrád megye mind a hat városában a legtöbb szavazatot kapta. Balassagyarmaton a voksok szűk 47 százalékát szerezték meg a kormánypártok, Salgótarjánban bő 47 százalékot, Rétságon közel 51, Bátonyterenyén 52, Pásztón 57,5, míg Szécsényben 60,5 százalékot.

A nógrádiak az országos arányt meghaladó mértékben, majdnem 57 százalékban a Fidesz-KDNP listájára szavaztak, a DK 15,65 százalékot, az MSZP-Párbeszéd alig több mint 7, a Jobbik közel 7 százalékot ért el.

A megye mind a hat városában a Demokratikus Koalíció szerepelt a második legjobb eredménnyel, míg a harmadik helyre Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Bátonyterenyén az MSZP-Párbeszéd; Pásztón, Rétságon és Szécsényben pedig a Jobbik futott be. A Momentum Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Pásztón szerepelt jobb arányokkal a nógrádi városok közül, míg a Mi Hazánk Rétságon tudott lenni a negyedik legnépszerűbb politikai erő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában